Σήκωσαν μπαϊράκι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το σπάσιμο των δήμων

Του Γιώργου Λυκουρέντζου,

Μπαϊράκι σήκωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την τροπολογία για το σπάσιμο των δήμων με το Υπουργείο Εσωτερικών να δέχεται ένθεν κι ένθεν πιέσεις, τόσο από βουλευτές οι οποίοι διαφωνούν με την τροπολογία όπως η βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη όσο και από βουλευτές οι οποίοι επιθυμούν σπάσιμο δήμων και στις δικές τους περιφέρειες.

Την έντονη αντίδραση της στην τροπολογία η οποία φέρνει σπάσιμο δήμων στη δική της περιφέρεια εξέφρασε σήμερα το πρωί στη Βουλή η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κερκύρας Φωτεινή Βάκη, λέγοντας ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς.

Η κ. Βάκη επικαλέστηκε το φλέγον ζήτημα των σκουπιδιών στην Κέρκυρα εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της ότι το σπάσιμο των δήμων στο νησί της Κέρκυρας θα δώσει τη δυνατότητα να εκφραστούν με μεγαλύτερο ποσοστό “ακροδεξιά σκουπίδια” -όπως τα χαρακτήρισε- στο νότιο τμήμα του νησιού. “Η συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς από το σπάσιμο των δήμων. Τα σκουπίδια συνιστούν ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Γέννησαν και κάποια άλλα ακροδεξιά σκουπίδια στο νησί. Στον νότο μαίνεται ακήρυχτος πόλεμος. Δημοτικά συμβούλια συνεδριάζουν με προστασία αστυνομικών δυνάμεων. Δεν θα επιθυμούσα το σπάσιμο των δήμων να δώσει δυνατότητα να ενισχυθεί η ακροδεξιά έκφραση στο νότιο κομμάτι του νησιού”.

Κι αν η κ. Βάκη εξέφρασε τη διαφωνία της για το σπάσιμο των δήμων στην περιφέρειά της η τροπολογία άνοιξε την όρεξη βουλευτών άλλων περιφερειών οι οποίοι γκρίνιαξαν για τη μη σύσταση νέων δήμων στις δικές τους περιφέρειες. Οξύτατη υπήρξε η αντίδραση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη από το Ηράκλειο ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη μη ανασύσταση των δήμων Αλικαρνασσού, Ζαρού, Ρούβα και Τυμπακίου στο Ηράκλειο ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να στηρίξει την τροπολογία.

“Είναι κακό σε ένα νομοσχέδιο για την Υγεία να υπάρχει τροπολογία η οποία προκαλεί κακό. Επί πολλούς μήνες επιτροπές πολιτών επέμειναν και εξέφραζαν δίκαια αιτήματα για την αυτονομία των δήμων. Αγρόν ηγόρασαν στο Υπουργείο. Ούτε έκαναν τίποτα. Έναν χρόνο παλεύω για το Τυμπάκι. Για την ιστορικότητα του δήμου. Έναν χρόνο φωνάζω ότι για να είναι βιώσιμος και παραγωγικός πρέπει να μείνει μόνος του και μας λέει τώρα σε δυο μήνες ή τρεις. Δηλαδή τι θα γίνει σε 2-3 μήνες; Και βάζει δήμους με επιλογές που είναι αμφιλεγόμενες. Να ευαισθητοποιηθεί ο Υπουργός που τώρα λείπει. Εγώ δεν στηρίζω και δεν ψηφίζω τέτοια τροπολογία” είπε ο κ. Μιχελογιαννάκης.

Αργά χθες το βράδυ στο θέμα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού ζητώντας διάσπαση δήμων και στη δική του περιφέρεια. “ Αφού άνοιξε το θέμα, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να περιλάβει και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον δήμο Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας, έναν δήμο τεράστιας έκτασης με μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης από το ένα σημείο στο άλλο, με γηρασμένο πληθυσμό και ανισομερή ανάπτυξη. Θα έπρεπε να διαχωριστεί, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η λειτουργία του. Το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο” είπε ο κ. Παπαηλιού εκφράζοντας έτσι και μικρή δυσαρέσκεια για το ότι προς το παρόν το αίτημα δεν ικανοποιείται.Αίτημα για διάσπαση δήμων και στη δική του περιφέρεια εξέφρασε και ο βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ρίζος. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Ρίζος υποστήριξε ότι από το 2013 υπάρχει η άποψη για ανασύσταση του δήμου Φερών αλλά το αίτημα δεν ελήφθη υπ’ όψιν. “Ελπίζω και θέλω να πάρουμε τη δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι μέσω της επιτροπής επαναξιολόγησης να δούμε τι θα κάνουμε και με αυτό τον δήμο” είπε.

Πηγή: REAL.GR

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ