Κατρούγκαλος: Η θέση της Ελλάδας για τη Βενεζουέλα δεν αποκλίνει από αυτή της ΕΕ – Η ΝΔ την παρεμηνεύει

«Ιδιαίτερα λυπηρό» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, το γεγονός ότι κατά την Υπουργική Σύνοδο ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, η ΕΕ δεν κατέστη δυνατό να καταλήξει σε μια κοινή δήλωση.

«Δεν έγινε δυνατό να έχουμε μια κοινή αναλυτική δήλωση κυρίως λόγω των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ. Λόγω αμφισβητήσεων που δεν αφορούν απλώς πλευρές της πολιτικής αλλά τις ίδιες τις αξίες της ΕΕ. Θεωρούμε αυτό το γεγονός ιδιαίτερα λυπηρό», είπε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ως την επικείμενη συνάντηση κορυφής που θα γίνει στην Αίγυπτο, στις 24-25 Φεβρουαρίου, η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει μια θέση τέτοια που να ταιριάζει «στην ψυχή της Ευρώπης, της Ευρώπης των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των ανοιχτών κοινωνιών».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του Συμβουλίου, η Ύπατη εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, ρωτήθηκε αν η στάση της Ουγγαρίας, σε σχέση με το μεταναστευτικό, ήταν αυτή που εμπόδισε την κοινή δήλωση της ΕΕ, αλλά η κ. Μογκερίνι δεν το διέψευσε. Και επανέλαβε ότι δεν σχολιάζει ποτέ τις θέσεις των χωρών-μελών μέσα στο Συμβούλιο.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μπαράζ παρερμηνευτικών δηλώσεων εκ μέρους της ΝΔ και του ίδιου του αρχηγού της με ένα πρόσφατο Tweet» και υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας όχι απλώς δεν αποκλίνει από τις θέσεις της ΕΕ, αλλά συνδιαμόρφωσε τις θέσεις αυτές ακριβώς γιατί θέλουμε η ΕΕ να είναι ένας παγκόσμιος παίκτης, αυτόνομη, με τη δική της παρουσία βασισμένη στις δικές της αξίες, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι οι προτεραιότητες της ΕΕ στη Βενεζουέλα ήταν να υπάρχει δημοκρατική και ειρηνική λύση της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα και ότι «με την έννοια Δημοκρατία εννοούμε ότι θα πρέπει ο λαός της Βενεζουέλας να αφεθεί να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον της χώρας του, μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

«Όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη να υπάρξει ειρηνική διέξοδος εννοούμε ότι θα πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση, να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος εμφυλίου πολέμου και ακριβώς εκεί έγκειται ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας να μεσολαβήσει ώστε να υπάρχουν δίκαιες τίμιες εκλογές που θα εκτονώσουν την ένταση με τον τρόπο που ο λαός της Βενεζουέλας θα αποφασίσει», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι από την αρχή η θέση της Ελλάδας ήταν να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία, που θα συνίστατο στο ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών -σε συνδυασμό και με άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη, η Βολιβία- θα μεσολαβούσαν για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν το λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές.

«Με βάση τα ανωτέρω, είναι αυτονόητο ότι σεβόμαστε και υποστηρίζουμε τις αρμοδιότητες και της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και του Προέδρου της στην άσκηση των συνταγματικών τους αρμοδιοτήτων προς την κατεύθυνση διεξαγωγής εκλογών με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε”, είπε ο Γ. Κατρούγκαλος εκφράζοντας την ελπίδα ότι στην προσεχή συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, στο Μοντεβιδέο, η ομάδα επαφής κρατών -η διεθνής ομάδα επαφής που συστάθηκε και με πρωτοβουλία και επιμονή της Ελλάδας- θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες διαλόγου που θα εκτονώσουν την ένταση και που θα μπορέσουν πράγματι να δώσουν στο λαό της Βενεζουέλας την ευκαιρία να αποφασίσει μόνος του.

Ο Γ. Κατρούγκαλος κατέληξε λέγοντας ότι «όλα τα άλλα αποτελούν αποπροσανατολισμό και θέλω να προειδοποιήσω όλους ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει ποτέ να γίνεται παίγνιο εσωτερικών, μικροκομματικών λόγων. Πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι όταν μιλάμε για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να μιλάμε με υπευθυνότητα και να αποφεύγουμε να τη χρησιμοποιούμε για οποιαδήποτε μικροκομματικά οφέλη».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ