Κατώτατο μισθό και έξοδο στις αγορές φέρνει η κυβέρνηση

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Με φουλ τις μηχανές για αλλαγή ατζέντας έπειτα από αρκετές βδομάδες αβεβαιότητας, λόγω της αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, της αλλαγής πλειοψηφίας στη Βουλή και της μονοπώλησης του ονοματολογικού, προχωρά η κυβέρνηση, με αύξηση κατώτατου μισθού, έξοδο στις αγορές και την κύρωση της προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία θα κλείσει και τυπικά τη διαδικασία αλλαγής ονομασίας της γείτονος.

Το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, Δευτέρα, στις 15:00.

Θα ακολουθήσει η επικύρωσή της από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια η υπουργική απόφαση της αρμόδιας υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου.

Γύρω στα 50 ευρώ αναμένεται η αύξηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr η κυβέρνηση σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το ανώτατο όριο (ή σχεδόν το ανώτατο) που έχει δοθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει εισηγηθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού μεταξύ 5%-10%.

Αυτά σημαίνουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι γύρω στα 50 ευρώ (διπλάσιο από όσο διαρρέονταν από ορισμένες από τις εργοδοτικές οργανώσεις κατά την έναρξη του διαλόγου για το θέμα αυτό), ενώ ανάλογα θα παρασυρθούν προς τα πάνω και 24 επιδόματα που ο υπολογισμός τους συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Ταυτόχρονα θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Για την κυβέρνηση το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα της τετραετίας, καθώς δεν έχει μόνο τεράστια συμβολική σημασία αλλά επηρεάζει το εισόδημα αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη πολιτική παρέμβαση που δείχνει με τον πιο έντονο τρόπο την επιδίωξη της κυβέρνησης για την προάσπιση του κόσμου της εργασίας, για την οποία αναφέρεται διαρκώς σε ρητορικό επίπεδο.

Σε αυτή την κατεύθυνση στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πολύ σημαντικό ότι αυτή η κίνηση γίνεται με τη συμφωνία των συλλογικών οργάνων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μέσα στην εβδομάδα (ή την επόμενη) θα πρέπει να αναμένεται και η νέα έξοδος στις αγορές, η οποία θα είναι η πρώτη μετά το τέλος των μνημονίων, με το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου να έχει πέσει κάτω από 4,1%. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, θα πρόκειται για ένα 5ετές ομόλογο, ενώ το δεκαετές να είναι το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης και η μεγάλη μάχη της θα αφορά το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί πριν τις εθνικές εκλογές.

Το διπλό μήνυμα

Κατώτατος μισθός και έξοδος στις αγορές αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τον διπλό στόχο της κυβέρνησης να πείσει ότι η χώρα επιστρέφει οριστικά στην ομαλότητα και στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο υπερασπιστής των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων (της κοινωνικής πλειοψηφίας, όπως συνηθίζουν να λένε τα κυβερνητικά στελέχη) σε αυτή την επόμενη μέρα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην ελληνική έκδοση του «Economist – Ο Κόσμος το 2019», η οποία κυκλοφόρησε με το κυριακάτικο φύλλο της Realnews.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το 2019 θα είναι μια ιστορική χρονιά, όχι μόνο γιατί συμβολίζει το τέλος της Ελλάδας της κρίσης, αλλά και γιατί θα σημάνει την αφετηρία μιας νέας Ελλάδας, της Ελλάδας των ανθρώπων της, της Ελλάδας των πολλών».

Σε κάθε περίπτωση τα μεγάλα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων παραμένουν τα χρέη προς τράπεζες και δημόσιο. Επομένως, πολλά θα κριθούν για την κυβέρνηση από τη λύση που θα βρεθεί για τα κόκκινα δάνεια και τις δόσεις προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ