Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων

Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Αυγή της Κυριακής ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες τη συμφωνία των Πρεσπών», και επιμένει ότι είναι «πατριωτικό καθήκον» η κύρωσή της. Κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία και για επικίνδυνο παιχνίδι «με την ακροδεξιά και την πολιτική του μίσους για να κερδίσει κάποιο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι οι Πρέσπες θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στο ερώτημα της εφημερίδας πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας προοδευτικός πόλος απαντά:

«Στην Ελλάδα η περιπέτεια των Μνημονίων έχει προκαλέσει τεκτονικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. Έτσι σε ένα τμήμα του προοδευτικού μεσαίου χώρου υπάρχει σήμερα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Το βάρος της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου πέφτει εκ των πραγμάτων στην μεγαλύτερη δύναμη, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς ηγεμονισμούς. Επιδιώκουμε τον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε κάποιους σταθερούς άξονες: την αντιπαράθεση με την ακροδεξιά, την δίκαιη ανάπτυξη, την ενίσχυση της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, τις αναγκαίες τομές για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας και των θεσμών. Αυτές είναι οι βάσεις ενός σχεδίου που μπορεί να συσπειρώσει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία της κοινωνίας».

Ο Πρωθυπουργός μιλά για την κριτική που του ασκούν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, για τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, για τις ευρωεκλογές και το δίλημμα των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο.Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ