Η Θεανώ Φωτίου για την Δεύτερη Έκθεση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Για την 2η έκθεση φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, την αλληλέγγυα οικονομία και τα οφέλη των κοινωνικών επιχειρήσεων μίλησε στον Realfm97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

“Η αλληλέγγυα οικονομία είναι ένας χώρος της οικονομίας ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια. Η διαφορά είναι ότι με την κοινωνική οικονομία γίνεσαι αφεντικό μαζί με ορισμένους άλλους του μέλλοντός σου. Δεν χρειάζεται πια να είσαι υπάλληλος στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα και να έχεις κεφάλαια για να ανοίξεις μόνος σου μία επιχείρηση. Σε αυτό το κράτος, που κυρίως η οικονομία του διαρθρώνεται από πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, η ίδια του η δομή, είναι πάρα πολύ έτοιμη να υποδεχθεί την κοινωνική οικονομία”, δήλωσε η Θεανώ Φωτίου.

Η κ. Φωτίου τόνισε ότι “δεν είναι μία ιστορία φιλανθρωπίας, έχει στόχο την επιβίωση όλων των ανθρώπων αλλά δεν έχει στόχο την κερδοσκοπία. Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να παραλάβει το 10% της οικονομικής δραστηριότητας του κράτους και αποδείχθηκε πολύ ανθεκτική στις κρίσεις. Μπορείς να κάνεις έναρξη εργασιών σε πάρα πολλούς κλάδους, μεγάλο εύρος των κλάδων που μπορείς να κάνει μία επιχείρηση Κ.Α.Λ.Ο.”.

Αναφερόμενη στην έκθεση, η κ. Φωτίου επισήμανε ότι “μπορούν να δουν 130 κοινωνικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα για να μιλήσουν με τον καθένα για τα προβλήματά του, για το πως είναι βιώσιμη και να ενημερωθούν για τις μεγάλες επιχορηγήσεις που θα κάνει το κράτος. Θα επιχορηγήσουμε με 27 εκατομμύρια ευρώ τις 1.500 υφιστάμενες επιχειρήσεις. Ανάλογα με τον τζίρο τους, θα τους σώσουμε από 25.000 ευρώ έως 200. 000 ευρώ για 18 μήνες, θα τους υποστηρίξουμε. Δεν είναι δάνειο αυτό, είναι επιχορήγηση. Θα επιχορηγήσουμε με 11 εκατομμύρια τις ήδη υφιστάμενες για να φτιάξουν νέες θέσεις εργασίας. Οι περιφέρειες έχουν 82 εκατομμύρια ευρώ για να δώσουν σε νέες επιχειρήσεις. Και μόνο με την αναγγελία ότι σκοπεύεις να κάνεις μία νέα επιχείρηση, οι περιφέρειες θα σε χρηματοδοτήσουν”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ