Στήριξη από τη Βουλή στα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους στη φονική πυρκαγιά

Ομόφωνα, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε σειρά μέτρων για την ενίσχυση και βοήθεια των πληγέντων που έχουν χάσει τους γονείς τους στις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής.Πρώτο μέτρο θα είναι η διάθεση ποσού ύψους 10 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της Βουλής στον Ειδικό Λογαριασμό που άνοιξε η πολιτεία για τη στήριξη των πληγέντων.

Δεύτερο μέτρο θα είναι η χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών που άλλαξε βίαια το οικογενειακό τους στάτους μετά την ανείπωτη τραγωδία.

«Ό,τι μας ζητηθεί θα είμαστε εδώ» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, για την ομόθυμη απόφαση της, όπως είπε, «στο πλαίσιο της αυτονόητης ένδειξης αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που επλήγησαν από την ανείπωτη καταστροφή».

Ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι, το ύψους του βοηθήματος που θα καταβληθεί στα παιδιά που έχασαν τους γονείς τους, και ενδεχομένως και άλλα μέτρα που θα χρειαστούν για την ενίσχυση των πληγέντων θα συγκεκριμενοποιηθούν, μόλις ολοκληρωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι έλεγχοι και η καταγραφή των υλικών ζημιών και θα υπάρχει πλήρης εικόνα.

«Αφού υπάρξει ακριβής καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατάσταση των οικογενειών που έχουν πληγεί, θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή διοικητικών υπαλλήλων της Βουλής και εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών για την Προστασία του Πολίτη, ώστε να δοθεί το ειδικό βοήθημα προς όλα τα παιδιά, που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν αλλάξει ξαφνικά και τραγικά οι ζωές τους από την τρομακτική καταστροφή», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι για τη συγκεκριμένη αυτή περίπτωση των παιδιών, ο Κανονισμός της Βουλής δεν δίνει το δικαίωμα για διαχρονική στήριξη τους, όπως προβλέπεται για παιδιά που έχασαν τους γονείς τους κατά την τέλεση των καθηκόντων τους και η Βουλή αναλαμβάνει τις σπουδές τους.

«Θα είναι μια πολύ ικανοποιητική εφάπαξ βοήθεια στο λογαριασμό κάθε παιδιού που θα χρειάζεται υποστήριξη είτε για τις σπουδές του είτε για τους μελλοντικούς όρους της ζωής του» επεσήμανε ο κ. Βούτσης.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί στο Γ΄ θερινό Τμήμα της Βουλής ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, όπου θα κληθούν φορείς αρμόδιοι για τα θέματα πολιτικής προστασίας, ώστε να παρθούν πρωτοβουλίες για την έγκαιρη αντιμετώπιση τους.

«Με βάση τις εμπειρίες των τελευταίων 15 ετών η Επιτροπή θα καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα σε ότι αφορά την ενίσχυση του κρίσιμου αυτού τομέα της πολιτικής προστασίας» πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Βούτσης εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την πρωτοβουλία των υπαλλήλων της Βουλής, που με εξαιρετικά αντανακλαστικά, όπως είπε, και σε συνεννόηση με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προβαίνουν σε μαζική αιμοδοσία για να υπάρξει άμεση βοήθεια στους περίπου 156 συνανθρώπους μας που βρίσκονται στα νοσοκομεία και έχουν ανάγκη από αίμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ