Ουκρανία: Γιατί η 88χρονη πρώην δασκάλα του Πούτιν μπορεί να είναι η μόνη ελπίδα για να τελειώσει ο πόλεμος

Ενώ ολόκληρος ο πλανήτης συγκλονίζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να φαίνεται ανυποχώρητος, μόνο ένας άνθρωπος υπάρχει που ίσως τελικά μπορεί να τον μεταπείσει. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την αγαπημένη του δασκάλα Βέρα Ντμιτρίγεβνα Γκουρέβιτς.

Αλλά η Γκουρέβιτς δεν είναι μόνο μια δασκάλα για τον Πούτιν, σύμφωνα με ανάλυση της New York Post. Ήταν ένα μητρικό πρότυπο για τον μικρό Πούτιν του οποίου η μητέρα Μαρίγια Ιβάνοβνα ήταν αποτραβηγμένη, καθώς είχε υποστεί πολλαπλά ψυχολογικά τραύματα στη ζωή. Οι δύο γιοι της πριν από τον Πούτιν πέθαναν κατά τη βρεφική ηλικία στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη).

Η ίδια η Μαρίγια παραλίγο να πεθάνει από την πείνα κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της Αγίας Πετρούπολης. Λιποθύμησε από την πείνα και μεταφέρθηκε από τους κατοίκους της πόλης στους σωρούς των πτωμάτων όπου την άφησαν μέχρι να συνέλθει. Στερημένος από τη ζεστασιά και την αγάπη των γονιών του, ο μικρούλης Πούτιν βρήκε στο πρόσωπο της δασκάλας του τον μέντορά του. Η Γκουρέβιτς είναι ο πρωταρχικός λόγος μαζί με τον εκπαιδευτή του Πούτιν στο τζούντο και μέντορά του, Ανατόλιι Ράκχλιν, που ο Ρώσος πρόεδρος ανέβηκε τις βαθμίδες της εξουσίας αντί να ακολουθήσει ένα μονοπάτι παρανομίας και να καταλήξει ένας κατάδικος ή μία χαμένη ψυχή. Ο Ράκχλιν, που ο Πούτιν τον θεωρούσε δεύτερο πατέρα, πέθανε το 2013.

O Πούτιν μεγαλώνοντας ήταν ένας νεαρός που έμπλεκε διαρκώς σε καβγάδες. Η Γκουρέβιτς θυμόταν ότι ο Πούτιν ήταν “πολύ ευκίνητος, ανήσυχος με ενέργεια που ξεχειλίζει. Δεν μπορούσε να καθίσει ακίνητος. διαρκώς κοιτούσε τα τετράδια των συμμαθητών του, αριστερά, δεξιά, αριστερά και πίσω, να σκύβει κάτω από το θρανία να πιάσει το στυλό ή το μολύβι που του έπεφτε διαρκώς, όπως έγραψε στα απομνημονεύματά της σχετικά με τον μαθητή της “Βλαντίμιρ Πούτιν, γονείς, φίλοι, δάσκαλοι”. Ο νεαρός “Βολόντια” έμπλεκε σε καβγάδες, άρπαζε τον επιτιθέμενο, κρεμόταν πάνω του ρίχνοντας όλο το βάρος του και πάλευε σαν μπουλντόγκ, έγραψε ακόμη η Γκουρέβιτς.

Η ίδια θυμάται μία επίσκεψη που είχε κάνει στους γονείς του Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 1964 όταν αυτός ήταν 11 χρόνων. Ζούσαν σε ένα κρύο, κοινόχρηστο διαμέρισμα σε ένα κτίριο μολυσμένο από παράσιτα και εκείνη είχε μάθει ότι ο Πούτιν ήταν μπλεγμένος σε μια ομάδα, που είχαν “κακή επιρροή πάνω του”.

Η Γκούρεβιτς είχε έρθει να ζητήσει από τους γονείς να μιλήσουν με τον γιο τους, αλλά γρήγορα αντιλήφθηκε ότι ο Πούτιν ήταν ένα παιδί που ζούσε μόνο μέχρι τις 5 το απόγευμα, επιβίωνε με ένα κομμάτι ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα ή βουτυρόγαλα, παρ’ όλο που η μητέρα του είχε ετοιμάσει το δείπνο του. “Αρκετά με το χαζολόγημα, ασχολήσου με το σχολείο” είπε η Γκούρεβιτς τον μαθητή της, όπως ανακαλεί στο βιβλίο της. Ο Πούτιν απάντησε ότι μπορούσε να κάνει όλα όσα είχε για το σχολείο σε μια ώρα αν ήθελε.

Αλλά εκείνη η μέρα ήταν το σημείο-κλειδί. Καθώς ο “Βολόντια” προσηλώθηκε στα μαθήματά του, η Γκουρέβιτς έριξε την προσοχή της πάνω του. Επίσης ήταν η δασκάλα γερμανικών και έγινε φίλη και μέντοράς του εκτός σχολείου. Ο Πούτιν τη βοηθούσε περιστασιακά κάνοντας την μπέιμπι σίτερ για τις κόρες της όταν αυτή έπρεπε να διδάξει σε τεχνική σχολή για αρχιτέκτονες τα απογεύματα και ο σύζυγός της έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι. Πλέον ο νεαρός Πούτιν άρχισε να παίρνει καλούς βαθμούς και έτσι αποφάσισε να σπουδάσει νομική. Και οι δύο γονείς του Πούτιν πέθαναν από καρκίνο με διάστημα μερικών μηνών μεταξύ τους το 1999. Την ίδια χρονιά ο Μπόρις Γέλτσιν ανακοίνωσε στο διάγγελμά του την Παραμονή Πρωτοχρονιάς ότι διόριζε τον τότε πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν ως αναπληρωτή πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι να διεξαχθούν εκλογές. Ο Πούτιν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος στις 26 Μαρτίου 2000, κερδίζοντας το 52,94% των ψήφων.

Στη διάρκεια της ετήσιας «Απευθείας Γραμμής με τον Πρόεδρο», ο Πούτιν είπε πως ακόμη τηλεφωνεί στην Γκουρέβιτς που πλέον είναι 88 ετών, για να τη ρωτήσει για την υγεία της. Η αγάπη του γι’ αυτήν είναι αδιαμφισβήτητη. Αποδεικνύεται από δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο που έχει μαζί της στη διάρκεια των χρόνων. Όταν είναι μαζί της φωτίζεται ολόκληρος και ο ίδιος μοιάζει πιο ζεστός.

Τώρα που ο Πούτιν ακροβατεί στην καταστροφή και ακόμη και μέλη του εσωτερικού πολιτικού του κύκλου μοιάζουν αδύναμα να τον μεταπείσουν, φαίνεται πως μόνο η δασκάλα του θα μπορούσε να πείσει τον πρώην μαθητή της να σταματήσει τη βία, καθώς ο Πούτιν την έχει είδωλό του και της πιστώνει την υπεροχή του. Σύμφωνα, πάντως, με την Post, φίλοι της ερωμένης του Πούτιν Αλίνα Καμπάεβα που ζει στην Ελβετία, την παρακαλούν να γυρίσει στη Μόσχα και να τον πείσει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και οι περισσότεροι θεωρούν πως περισσότερες πιθανότητες να τον πείσει έχει η 88χρονη πρώην δασκάλα του.

Πηγή: New York Post

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ