Γεννηματά: Να σταματήσει η Τουρκία να μας διασύρει

«Η κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να επιστρέψουν το συντομότερο οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές, και να σταματήσει η Τουρκία να μας διασύρει ως χώρα και ως κράτος», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Η κ. Γεννηματά είπε ότι ζούμε μια ένταση και όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κόμμα της παραμένει προσηλωμένο στις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες προϋποθέτουν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, που όμως δεν σέβεται η Τουρκία. Γι αυτό προτείνει η ελληνική πλευρά να δείξει αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αξιοποίηση της θέσης και σχέσης μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση έχε αναλάβει δεσμεύσεις για πάρα πολλά χρόνια, έχει αποδεχτεί ένα τέταρτο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση.

Σε ερώτηση αν συμφωνεί με την πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή ή με την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία αποθεματικού «μαξιλαριού» η κ. Γεννηματά απάντησε ότι «η συζήτηση αυτή στον δημόσιο διάλογο δεν βοηθάει τη χώρα και έπρεπε να παραμείνει χαμηλά, σε τεχνικό επίπεδο, διότι εκπέμπει μηνύματα στους ξένους πως δεν έχουμε κάποιο σχέδιο και θα τα βρούμε μπροστά μας με νέα αδιέξοδα και προβλήματα».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση, καθώς το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει και οριστική έξοδο από την κρίση, είπε και γι αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

Σε ερώτηση για υποθέσεις διαφθοράς η κ. Γεννηματά επισήμανε πως η θέση της είναι σαφής: «Όλα στο φως, εγώ είμαι αμείλικτη στο εσωτερικό του κόμματός μου», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμιά σχέση με κάθαρση και δικαιοσύνη, θολώνει τα νερά, δηλητηριάζει το κλίμα, πολώνει την κατάσταση».

Σε αυτό το κλίμα «παγιδεύεται» και η Νέα Δημοκρατία, επειδή θέλει τη δημιουργία δύο πόλων, όμως αυτός ο διπολισμός είναι «απολύτως καταστροφικός», παρατήρησε. Και συνέχισε: «Να τελειώνουμε με την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων, όποιος έχει βάλει το δάχτυλο στο μέλι, να πληρώσει και να πληρώσει ακριβά».

Η κ. Γεννηματά σχολίασε και την αναφορά του πρωθυπουργού ότι κάποιοι στην κυβέρνηση είχαν την ευαισθησία να παραιτηθούν για 23.000 ευρώ και άλλοι κάνουν τον Κινέζο για 23 δισ. ευρώ», σχετικά με την υπόθεση Novartis, και απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα αναρωτήθηκε: «Πώς αισθάνεται ο ίδιος που κάθεται στη θέση του πρωθυπουργού και έχει ζημιώσει τη χώρα με 200 δισεκατομμύρια, όπως εκτιμούν ξένοι παράγοντες;».

Επίσης δήλωσε ότι η ίδια στέκεται απέναντι σε ρεβανσιστικές διαθέσεις που εκδηλώνονται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, με απειλές για ειδικά δικαστήρια σε βάρος των κυβερνώντων σήμερα.

Για το Κίνημα Αλλαγής η κ. Γεννηματά είπε ότι είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έρχεται από το παρελθόν και έχει αρκετό μέλλον, με στόχο να ξαναστηθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να σταματήσουν να φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό.

«Θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της κεντροαριστεράς. Οι διαφωνίες είναι θεμιτές, ωστόσο όταν έρχονται συνθετικές προτάσεις γίνονται αποδεκτές. Ναι στην πολυφωνία, όχι στη Βαβυλωνία», επισήμανε.

Σε ερώτηση για τις μετεκλογικές εξελίξεις και το αν το Κίνημα Αλλαγής θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία η κ. Γεννηματά δήλωσε πως δεν θα είναι το «χρήσιμο δεκανίκι», αλλά «πρωταγωνιστής» καθώς θα υπάρξουν «εκπλήξεις» με τα αποτελέσματα των εκλογών που θα προκαλέσουν αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων.Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ