Κατρούγκαλος: Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων

Να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας και να μην ακολουθήσουμε μερίδα του τουρκικού Τύπου που προσπαθεί να κατασκευάσει κατασκοπευτικές ιστορίες, συστήνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωση που έκανε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, για την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις Αρχές της Τουρκίας.

«Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς και από την πρώτη στιγμή όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία. Από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη όσο και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών δραστηριοποιήθηκαν για να δούμε τι θα γίνει σε ένα επεισόδιο το οποίο δεν είναι ασύνηθες, συμβαίνουν τέτοια περιστατικά στη μεθοριακή γραμμή», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να μην ακολουθήσουμε μερίδα του τουρκικού Τύπου που προσπαθεί να κατασκευάσει κατασκοπευτικές ιστορίες οι οποίες φτάνουν μέχρι το μύθευμα, ότι τάχα ετοιμάζεται ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ κατηγορούμενους ως πραξικοπηματίες Τούρκους στρατιωτικούς. Αυτά είναι πράγματα που δεν γίνονται, ανήκουν αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας. Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων και όσοι επενδύουν ή επαναλαμβάνουν παρόμοια μυθεύματα δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στις σχέσεις των δύο χωρών.

Αυτήν τη στιγμή η υπόθεση εκκρεμεί στην τουρκική δικαιοσύνη. Η κατηγορία που τους έχει αποδοθεί μέχρι στιγμής φαίνεται να ανταποκρίνεται στα πραγματικά περιστατικά, δηλαδή η κατηγορία είναι ότι οι στρατιωτικοί μας παραβίασαν απαγορευμένη περιοχή. Δεν θέλω να προδικάσω τις εξελίξεις από τη στιγμή που βρίσκεται η υπόθεση στην τουρκική δικαιοσύνη και όπως ξέρετε η πάγια ελληνική στάση, η πάγια ευρωπαϊκή στάση είναι υπέρ της διάκρισης των εξουσιών και του κράτους δικαίου και ότι θέματα που εκκρεμούν στο επίπεδο της δικαιοσύνης θα πρέπει να τα αφήνουμε εκεί.

Όλα αυτά είναι μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μια ορατή πρόθεση από την άλλη πλευρά να χρησιμοποιήσει διαφορετικά το συγκεκριμένο συμβάν. Αν υπάρξει παρόμοια πρόθεση, ασφαλώς θα αντιδράσουμε με τον πρέποντα τρόπο. Δεν είναι όμως σωστό να κατασκευάζουμε εκ των προτέρων σενάρια κλιμάκωσης της έντασης σε μια στιγμή που η προσπάθεια που κάνουμε είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση γενικά στις μεταξύ μας σχέσεις για τον απλούστατο λόγο ότι τα δικά μας εθνικά συμφέροντα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς μας και ευρωπαϊκές συμμαχίες και δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να εντείνουμε το ψυχολογικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών». Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ