Εσωκομματική κόντρα Γαβρόγλου-Φίλη για τα πτυχία χωρίς ΔΟΑΤΑΠ

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον νυν υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και τον πρώην, Νίκο Φίλη για τη διάταξη βάσει της οποίας «αναγνωρίζονται πτυχία χωρίς ΔΟΑΤΑΠ» που εισήχθη στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

“Ιδρύετε, δυστυχώς από το παράθυρο και άλλο ένα πανεπιστήμιο, το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη χώρα μας, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, που έχει συσταθεί με βάση μια διεθνή συμφωνία μεταξύ των χωρών Ιταλίας, Κύπρου, Εσθονίας, Μολδαβίας, Σερβίας, Μαυροβουνίου και Ελλάδος, αυτό που για λόγους συντομίας θα αναφέρω εφεξής ως «Πανεπιστήμιο Λεγραινών»”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης απευθυνόμενος στον κ. Γαβρόγλου και δεν άργησε να ξεσπάσει η κόντρα ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Απευθυνόμενος στον κ. Γαβρόγλου, ο κ. Φίλης είπε ακόμη:

  • Προφανώς αυτή η διεθνής συμφωνία δεν έχει υπερσυνταγματική ισχύ.

  • Έχει υπερνομοθετική, θα πει κάποιος, αλλά όχι υπερσυνταγματική.

  • Δεν μπορεί να παρακαμφθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που ορίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας.

  • Δεν είναι δυνατόν από το παράθυρο να ξεκινήσουμε να ιδρύουμε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

  • Μπορεί να έχει μικρή επίπτωση στην γενικότερη διαμόρφωση του χάρτη σήμερα, αλλά θα αποτελέσει την κερκόπορτα, ώστε να παρακάμψουμε τη συνταγματική αρχή, σύμφωνα με την οποία τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελούν αποκλειστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στη χώρα μας, με πλήρη αυτοδιοίκηση και τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους.

  • Τίποτε από αυτά δεν ισχύει για το εν λόγω πανεπιστήμιο, το οποίο εκτός των άλλων στο άρθρο 2 της σύμβασης με την οποία ιδρύεται, όπως βλέπετε, δεν ορίζει κατηγορηματικά ότι ο οργανισμός αυτός ιδρύει σχολές που είναι ανώτατα ιδρύματα, παρά περιλαμβάνει στους σκοπούς του γενικώς διδακτικές δραστηριότητες που μπορεί να αφορούν σεμινάρια ή ακόμα και διδασκαλία υποστηρικτική των καθηγητών ή αποφοίτων ανωτάτων ιδρυμάτων στο διεθνές κοινοτικό ή συγκριτικό δίκαιο, που δεν απονέμει κάποιον τίτλο σπουδών.

  • Πιστεύω ότι επειδή δεν επείγει, πρέπει να κρατηθεί και να υπάρξει διαβούλευση.

  • Είναι λάθος επί τη ευκαιρία να τίθενται τέτοια ζητήματα σε ένα νομοσχέδιο, στο οποίο επαναλαμβάνω, έχουμε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αυτή τη στιγμή. Μη βάζουμε και άλλα ζητήματα, τα οποία υπονομεύουν την κατεύθυνση.

  • Θέλω, επίσης, να αναφέρω ότι σε προηγούμενο νόμο επί υπουργίας του κ. Γαβρόγλου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου είχε υπαχθεί στον ΔΟΑΤΑΠ.

  • Τώρα αφαιρείται από τον ΔΟΑΤΑΠ.

  • Πώς υπάρχει τέτοια ευκολία στην αλλαγή διατάξεων; Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα, κάποιο παρασκήνιο; Πρέπει να το κουβεντιάσουμε.

  • Επαναλαμβάνω, δεν επείγει.

  • Πρέπει να κρατηθεί για διαβούλευση και για περαιτέρω δημόσια συζήτηση, διότι δημιουργείται κερκόπορτα για την ίδρυση βιομηχανίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Κ. Γαβρόγλου: Τώρα όσο για το ευρωπαϊκό οργανισμό διεθνούς δικαίου, που καταστρατηγεί το άρθρο 16 κλπ., δε νομίζω ότι είναι έτσι και σας παραπέμπω στην αντίστοιχη νομοθεσία που έχει γίνει και συμπεριλαμβάνεται και αυτή εδώ για το μεσογειακό αγρονομικό ινστιτούτο Χανίων, το οποίο και αυτό είναι ένα παράρτημα του ΜΑΙΧ, είναι ένα παράρτημα διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν τρεις τέσσερις χώρες. Αυτό που υπάρχει είναι ότι ως προς το ακαδημαϊκό τα πτυχία που δίνονται από διεθνείς οργανισμούς θεωρούνται ισότιμα και ισοδύναμα, αλλά όχι ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα, για τα οποία πρέπει να περάσουν από το ΔΟΑΤΑΠ. Ισοδύναμα, αλλά όχι αντίστοιχα.

Ν. Φίλης:Κύριε Υπουργέ, θέλω να κάνω μια ερώτηση, γιατί δεν καταλαβαίνω κάτι. Αν κατάλαβα καλά, επιμένετε στη διάταξη 19α΄, που αφορά τους τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στη χώρα μας.

Κ. Γαβρόγλου: Επιμένω. Θα το δω και στο μεταξύ.

Ν. Φίλης:Το ΜΑΙΧ, στο οποίο αναφερθήκατε, είναι άλλο πράγμα.

Κ. Γαβρόγλου: Δεν είναι καθόλου άλλο. Είναι στο ίδιο.

Ν. Φίλης: Το ΜΑΙΧ δεν δίνει προπτυχιακούς τίτλους.

Κ. Γαβρόγλου: Δίνει μεταπτυχιακούς.

Ν. Φίλης:Εδώ μιλάμε ακόμη χειρότερα, πλήρες πανεπιστήμιο ιδιωτικό.

Κ. Γαβρόγλου: Όχι. Και σε αυτό και λέμε για το μεταπτυχιακό. Δεν λέμε για το προπτυχιακό.

Ν. Φίλης: Όχι, δεν ισχύει. Είναι γενικό. Λέτε « οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών, στους οποίους μετέχει η ελληνική δημοκρατία, είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται έκδοση πράξης αναγνώρισης. Όλοι.

Κ. Γαβρόγλου: Ακριβώς.

Ν. Φίλης: Όλοι. Δεν κάνετε κάποια διάκριση.

Κ. Γαβρόγλου: Όχι. Αυτά τα δύο ιδρύματα και το ΜΑΙΧ και το ευρωπαϊκό κέντρο, δίνουν μεταπτυχιακά μόνο. Δεν δίνουν προπτυχιακά. Αν θέλετε, μπορούμε να το διευκρινίσουμε ότι είναι μόνο για τα μεταπτυχιακά. Κανένα πρόβλημα.

Ν. Φίλης: Όχι, δεν θέλω καμία διευκρίνιση περιπτωσιολογική.

Κ. Γαβρόγλου: Μα δεν είναι θέμα περιπτωσιολογίας.

Ν. Φίλης:Επί της αρχής θέλουμε να πούμε. Δίνετε τίτλους σπουδών χωρίς καμία αναγνώριση, όταν το Σύνταγμα λέει άλλα πράγματα.

Κ. Γαβρόγλου: Κάνετε λάθος.

Ν. Φίλης: Τότε να γίνει στην Ολομέλεια η συζήτηση. Εδώ παρέλκει και βεβαίως όχι με γενικές διατάξεις, προσέξτε.

Ν. Φίλης: Δεν είναι θέμα γενικών διατάξεων.

Ν. Φίλης:Έτσι το περνάτε. Με λοιπές διατάξεις το περνάτε.

Κ. Γαβρόγλου: Κοιτάξτε, εμένα μου κάνει εντύπωση η επιμονή σας σε κάτι το οποίο σας το είπα και δεν θέλετε να απαντήσετε.

Ν. Φίλης: Γιατί το έχω χειριστεί ως Υπουργός, κύριε Υπουργέ. Το ξέρω καλά το θέμα και γνωρίζω το παρασκήνιο.

Κ. Γαβρόγλου: Δηλαδή;

Ν. Φίλης: Τότε στην Ολομέλεια.

Κ. Γαβρόγλου: Γιατί όχι τώρα εδώ;

Ν. Φίλης: Διότι νομίζω ότι μετά τη συζήτηση που έχουμε κάνει και εδώ και όταν χρειάστηκε, καταλάβατε την πολιτική σημασία αυτής της ρύθμισης. Είναι η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Κ. Γαβρόγλου: Εγώ λέω, λοιπόν, να πούμε ότι δεν είμαστε σε θέση να τηρήσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας.

Ν. Φίλης: Η διεθνής υποχρέωση δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα.

Κ. Γαβρόγλου: Δεν είπε κανείς ότι είναι πάνω από το Σύνταγμα.

Ν. Φίλης: Αυτό λέτε τώρα εσείς. Στο σύνταγμα είναι το άρθρο 16.

Κ. Γαβρόγλου: Με την ίδια λογική δεν πρέπει να αναγνωρίζονται και τα στοιχεία διαφόρων άλλων κολεγίων έτσι δεν είναι;

Ν. Φίλης: Ως ισότιμα των ελληνικών πανεπιστημίων, εννοείτε;

Κ. Γαβρόγλου: Ως ισοδύναμα.

Ν. Φίλης: Έχετε διαβάσει τη διάταξη.

Κ. Γαβρόγλου: Ναι, την έχω διαβάσει.

Ν. Φίλης: Λοιπόν, αναγνωρίζουμε κολέγια στην Ελλάδα; Για την Ελλάδα μιλάμε. Άρα σε λίγο θα έχουμε πολλά κολέγια.

Κ. Γαβρόγλου: Κάνετε λάθος. Δεν προκύπτει από πουθενά.

Ν. Φίλης: Εύχομαι να κάνω λάθος εγώ, αλλά θα είναι αργά αν δεν κάνω λάθος εγώ.

Ισοτιμία πτυχίων χωρίς ΔΟΑΤΑΠ

Με την παρ. 1 του άρθρου 19 του Σχεδίου Νόμου για το Παν. Δυτ. Αττικής, αντικαθίσταται αφότου ίσχυσε η παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 3328/2005 (Α΄ 80), όπως προστέθηκε με το άρθρο 76 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), ώστε οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία, να είναι αυτοδικαίως ισότιμοι προς τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημοσίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής πράξης από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η διάταξη αποκτά το αρχικό νόημά της στην πληρότητά του, καθόσον δεν είναι νομικά δυνατόν διεθνείς οργανισμοί που παρέχουν εκπαίδευση και οι πράξεις τους να υπάγονται στη δικαιοδοσία εθνικών αρχών, καθόσον μάλιστα η χώρα μας συμμετέχει στη διαμόρφωση των δράσεων αυτών δια της συμμετοχής της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ

1. α) Η παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 3328/2005 (Α΄ 80), όπως προστέθηκε με το άρθρο 76 του ν. 4310/2014 (Α΄ 258), αντικαθίσταται ως εξής: «8. Οι τίτλοι σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης.».

Πηγή ρεπορτάζ: esos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ