Συζητά με τον Καμμένο και κάνει αποδεκτή την παραίτηση Ζουράρι ο Πρωθυπουργός

Του Βασίλη Σκουρή 

Μετά από συζήτηση που θα έχει σήμερα με τον Πάνο Καμμένο αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ότι κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας που θα βρίσκεται από αρκετά νωρίς το πρωί στη Λευκωσία για την τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας- Κύπρου και Ιορδανίας δεν αποκλείεται να έχει και συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ επιστρέφοντας αργά το απόγευμα από τη Μεγαλόνησο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι σκιές που υπάρχουν στη μεταξύ τους σχέση το τελευταίο διάστημα.

Μέχρι αργά το βράδυ χθες ήταν άγνωστο εάν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μετά τη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο και τον αντικαταστάτη του Κώστα Ζουράρι ή εάν θα αναμένει τον διορθωτικό ανασχηματισμό που έχει προγραμματίσει για μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που η κυβέρνηση ευελπιστεί και εργάζεται να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 22 Ιανουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό ένα διορθωτικό ανασχηματισμό, με την αντικατάσταση τεσσάρων- πέντε υπουργών και περισσότερων, ίσως, υφυπουργών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει αν θα υιοθετηθούν προτάσεις για μια «περισσότερο συλλογική» λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου, με τη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής ή άλλων σχημάτων (καθώς το σχήμα του Πολιτικού Συμβουλίου που εκλέχθηκε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται αποτυχημένο), αλλά και το εάν θα γίνει πρόταση προκειμένου να εισέλθει εκ νέου ο Νίκος Φίλης στην κυβέρνηση.

Άλλα στελέχη –όπως αποκάλυψε η Realnews την Κυριακή- υποστηρίζουν ότι η επάνοδος του Ν. Φίλη στο υπουργικό συμβούλιο θα ενιαιοποιήσει το χώρο και θα περιορίσει τη δυναμική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης), ακόμα και να ο πρώην υπουργός Παιδείας εκφράζει τις διαφορετικές απόψεις του στα όργανα και άλλοι πως θα πρέπει η σύγκρουση μαζί του να συνεχιστεί.

Πέραν του διορθωτικού ανασχηματισμού –ο χρόνος του οποίου θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, καθώς εάν αυτές είναι ραγδαίες, οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο θα καθυστερήσουν- ο πρωθυπουργός προγραμματίζει ευρύτατο ανασχηματισμό αμέσως μετά τη λήξη της μνημονιακής περιόδου, στις αρχές δηλαδή του φθινοπώρου. Στην ουσία –και εφόσον οι πολιτικές εξελίξεις έως τότε εξελιχθούν ομαλά- ο Αλ. Τσίπρας θα συγκροτήσει με τον ευρύ αυτό ανασχηματισμό, «εκλογική κυβέρνηση», που θα σηματοδοτεί την «επόμενη ημέρα» που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα και, παράλληλα, θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Το Μέγαρο Μαξίμου, επίσης, σχεδιάζει μεγάλα ανοίγματα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, καθώς, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι θα στηρίξει για περιφερειάρχη στη Δυτική Ελλάδα –όπως έχει αποκαλύψει η “R” προ μηνός- τον Απόστολο Κατσιφάρα, στην Κρήτη τον Σταύρο Αρναουτάκη και στα Ιόνια Νησιά τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΛΑΕ.

Παράλληλα, αναμένεται νέα μεγάλη «επίθεση φιλίας» στο Κίνημα Αλλαγής και στη Φώφη Γεννηματά, όχι πλέον με αόριστες προτάσεις διαλόγου, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις.

Πηγή ρεπορτάζ: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ