• Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης είναι τροϊκανότερος των τροϊκανών - BINTEO

  9:58 μμ, Τρίτη 19 Δεκ 2017 9:58 μμ, Τρίτη 19 Δεκ 2017

  «Τροϊκανότερο των τροϊκανών» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά την έναρξη της τοποθέτησής του υποστήριξε πως «είναι η πρώτη φορά στα 8 χρόνια που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο».

  «Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν είχε κάνει πριν», είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός , είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Και σήμερα που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια και αποδίδουν καρπούς, η Ελλάδα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς περίπου τρία χρόνια πριν. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους αλλά και στις διεθνείς αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%».

  «Με μια κυβέρνηση που είχε δεσμευθεί σε τρελά πλεονάσματα 4,5% για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ αδυνατούσε να καλύψει ακόμη και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους και είχε παρατήσει έξι ολόκληρους μήνες τη διαπραγμάτευση για την περιβόητη 5η αξιολόγηση. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα συνολικά ύψους 65 δισ. ευρώ από το 2010 έως το 2014. Μέτρα που είχαν βυθίσει την οικονομία σε μια πρωτοφανή ύφεση, αφού συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ σε μια τετραετία. Ενώ την ίδια περίοδο, χάθηκε το 40% του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αυτή τη χώρα παραλάβαμε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Τη χώρα που τη βάλατε στο γύψο της ύφεσης και της καταστολής για να μην τα ξεχνάμε και αυτά, καθώς κυβερνούσατε με ΠΝΠ».

  «Και την παραλάβαμε γιατί σας έριξε ο λαός. Γιατί δεν άντεχε άλλο, αυτό το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα να το βλέπει αγκαζέ και δεσμευμένο από τις κοινές αμαρτίες να συνεχίζει τη λεηλασία», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «γιατί η λεηλασία συνεχίστηκε και στα δυο πρώτα μνημόνια», σημείωσε και τόνισε:

  «Έδωσε σε εμάς εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Εντολή που τηρήσαμε και υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο, παρά τις συνθήκες ασφυξίας που τεχνηέντως είχατε δημιουργήσει προσδοκώντας ή και σχεδιάζοντας τη βίαιη πτώση μας, τη λεγόμενη παρένθεση που ξεχείλωσε στο τέλος. Καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό με τους εταίρους μας. Αναγκαστικό συμβιβασμό».

  «Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο για δυο χρόνια. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ., ενώ η δική μας φορολογική προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα 5 δισ. Και το κυριότερο μειώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά 20 ολόκληρα δισ. σε σχέση με όσα εσείς είχατε δεσμευτεί για την τριετία '15 έως '18» είπε ο Πρωθυπουργός.

  «Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εμείς αυτά που καταφέραμε δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Δεν αρκεστήκαμε στη νωπή εντολή που είχαμε, αλλά είχαμε την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δημοκρατική ευθιξία και ευαισθησία, να ζητήσουμε εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

  «Με τη συμφωνία γνωστή. Και τα μέτρα γνωστά. Και όλα πάνω από το τραπέζι. Και ο ελληνικός λαός επέλεξε πάλι εμάς να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, εμάς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

  «Μας επέλεξε πάλι με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα αντίθετα ευρήματα και τότε, ορισμένων δημοσκοπικών μετρήσεων. Γιατί άραγε, κύριοι της ΝΔ. Έχετε σκεφτεί γιατί συνέβη αυτό;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ξεγελάστηκε;»

  «Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το φαύλο success story του κυρίου Σαμαρά, πώς το εξηγείτε αυτό; Γιατί αφού τελικά τα είχατε κάνει εσείς τόσο τέλεια, ενώ εμείς τους έξι πρώτους μήνες καταστρέψαμε τη χώρα, γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς και σας ξανακαταδίκασε εσάς στην αντιπολίτευση;», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

  «Μήπως είναι αδαής ο λαός και δεν καταλαβαίνει, για να χρησιμοποιήσω και μια προσφιλή σας έκφραση. Όχι λοιπόν, δεν είναι χαζός ο λαός. Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει ποιοί είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα είναι ο ίδιος, αυτός ο λόγος, που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

  «Αφού όμως μπήκατε στη βάσανο των συγκρίσεων, ελάτε να συγκριθούμε από τώρα αν θέλετε, γιατί το '19 που θα γίνουν οι εκλογές, η σύγκριση θα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Για να συγκριθούμε λοιπόν: Το '14 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα μακροοικονομικά μεγέθη, να αποκτήσετε μια γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα, προφανώς αυτά που δεν μπορούσατε να κλείσετε στην 5η αξιολόγηση», είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

  «Γι' αυτό το λόγο, στείλατε τότε και τον Χαρδούβελη στη Λαγκάρντ», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Είχατε σχέδιο μετά το ψεύτικο success story να στήσετε και ένα ψεύτικο τέλος των μνημονίων, αφού θα κρύβατε στην πιστωτική γραμμή τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας. Και στα προαπαιτούμενά της, όλα της πέμπτης αξιολόγησης».

  «Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτή τη συνθήκη είναι το κόστος δανεισμού να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα, ώστε να μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της δίχως το περιοριστικό πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

  «Εσείς λοιπόν πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το δεκαετές στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε για τέλος της περιπέτειας για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια στο δεκαετές έχουν ήδη, οχτώ μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε το 8% με το 3,7%;» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

  «Ο στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια είναι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου να κινείται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2009. Δηλαδή κοντά στο 4 με 4,5%». σημείωσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε: «Σήμερα, το 3,67% αντιστοιχεί στα επίπεδα δανεισμού για την Ελλάδα τα έτη 2005-2006. Όταν δηλαδή η κρίση δεν υπήρχε».

  «Όταν αναφέρεστε στην Κύπρο, την Πορτογαλία, ξεχνάτε ότι δεν χρειάστηκαν δεύτερο μνημόνιο, καμία δεν μπήκε και έχασε το 25% του ΑΕΠ, καμία δεν μπήκε στο μνημόνιο και είδε το χρέος της να απογειώνεται, αυτά είναι δικά σας κατορθώματα και του κ. Βενιζέλου που υπερασπίζεστε», υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

  «Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «θα επιτύχει τη σταθερή και διαρκή πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια μέσα και από την οριστική ρύθμιση του χρέους, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου».

  «Είναι σαφές, ότι το τέλος των μνημονίων και της κατάστασης εξαίρεσης που βίωσε η χώρα, δεν είναι όπως το ψεύτικο success story του 2014», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

  Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία, τονίζοντας την καταγραφή ανάπτυξης για τρία διαδοχικά τρίμηνα - αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017, 1,6% το δεύτερο και τουλάχιστον κατά 1,3% το τρίτο.

  Για τις εξαγωγές του α' εννιαμήνου 2017, είπε πως έχουν αυξηθεί κατά 7,6%, με τις βιομηχανικές εξαγωγές να κυριαρχούν.

  «Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 5,3% το πρώτο επτάμηνο του 2017. Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, το 2016, συνολικά αυξήθηκαν 142% σε ετήσια βάση, ενώ το α' εννεάμηνο 2017 σημειώνουν νέα άνοδο 69% αντίστοιχα» τόνισε.

  «Για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008-2009 ανακάμπτουν ετησίως σε όγκο, στο α' εννεάμηνο 2017, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο κατά 19% και 2% αντίστοιχα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

  Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους οικονομικούς δείκτες, λέγοντας ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται ουσιαστικά. «Το '14, με εσάς η ανεργία χτύπησε ταβάνι, έφτασε το 27%. Η ανεργία των νέων το 60%», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

  «Σήμερα τα στοιχεία της Εργάνη μάς λένε ότι η ανεργία έπεσε ήδη από το 27% στο 20%», είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

  «Μέσα στο 2017 μόνο, καταγράφηκαν 14.000 περισσότερες επιχειρήσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια υπογράμμισε: «Εσείς καταγράφατε λουκέτα παντού, εμείς καταγράφουμε χιλιάδες νέες επιχειρήσεις, 14.000 περισσότερες μέσα στο 2017. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Νομίζω ότι σας έκανε κακό η εμφάνιση του κ. Σαμαρά, ας κάτσει στην κρυψώνα του».

  «Μας λέτε όμως ότι εμείς υπερφορολογούμε και έχουμε διαλύσει τη μεσαία τάξη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Είναι υπερφορολόγηση τα 5 δισ., ενώ δεν είναι τα 30 δισ. φόροι που φέρατε εσείς; Σε ποιο κόσμο αλήθεια;».

  «Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιος την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιος το τέλος επιτηδεύματος;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

  «Εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα, αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό. Και τώρα μας κατηγορείτε γι' αυτά που εσείς φορτώσατε», υπογράμμισε ο Αλέξεης Τσίπρας.

  «Αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές, εφαρμόζοντας μια προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα βάρη δεδομένων των συνθηκών» , είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εφάρμοσε το αφορολόγητο των αγροτών.

  «Τα βάλαμε για πρώτη φορά με τα μεγάλα ψάρια και τη φοροδιαφυγή, όταν εσείς κρύβατε στα συρτάρια των υπουργών τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

  «Ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημοσίους υπαλλήλους απολύσαμε και εξοικονομήσαμε 180 εκατομμύρια. Αλλά εσείς φαίνεται ακόμα δεν έχετε κάνει update τα δεδομένα αυτά. Και υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας αόριστης μείωσης των δαπανών. Πείτε μας όμως, κ. Μητσοτάκη, ποιων δαπανών;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός.

  «Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπάλληλων ή μείωση των πόρων για την Υγεία και την Παιδεία; Να το πείτε καθαρά αυτό, το είπατε, όλοι οι συμβασιούχοι έξω» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν αποδέχεται αυτό που αποδέχτηκε η τρόικα, όταν φέραμε τη ρύθμιση για τους πυροσβέστες πενταετούς διάρκειας. Ο κ. Μητσοτάκης είναι τροϊκανότερος των τροϊκανών! Ποιο είναι το όριο του λαϊκού και του λαϊκισμού; Τα έχετε μπερδέψει...».

  «Με το κεκτημένο της δημοσιονομικής σταθερότητας μπορέσαμε και προχωρήσαμε στην απονομή του κοινωνικού μερίσματος στοχευμένα και δίκαια. 1,4 δισ. ευρώ αποδόθηκε προς το ένα τρίτο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας», είπε ο Πρωθυπουργός

  «Την εφάπαξ ενίσχυση των 400 ευρώ στους νέους ανέργους, τη βαφτίσατε φιλοδώρημα», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε: «Προσβάλλοντας για μια ακόμη φορά, όχι την κυβέρνηση αλλά όλους αυτούς τους ανθρώπους, που η πολιτική σας τους έκανε να μοιάζουν με πλεονάζον προσωπικό σε υπό εκκαθάριση επιχείρηση».

  «Είναι όμως γεγονός ότι η όποια ενίσχυση προς τους νέους και τις νέες που βρίσκονται στην ανεργία, για σας είναι φιλοδώρημα και χαρτζιλίκι», είπε επίσης ο Πρωθυπουργός.

  «Εμείς αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον μας να δώσουμε ίσες ευκαιρίες και να ενισχύσουμε, με ό,τι δυνατότητα μας παρέχεται στα σημερινά πλαίσια, αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «εμείς το βλέπουμε ως καθήκον εσείς ως ψηφοθηρικές παροχές. Για αυτό και φαγωθήκατε ότι μοιράζουμε επειδή έρχονται κάλπες. Κρατηθείτε, μην βιάζεστε. Υπάρχει και ο προϋπολογισμός του 2019. Γιατί το 2019 θα είναι το έτος των εκλογών».

  «Πέρα όμως από τα χρήματα που αποδόθηκαν λόγω της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, εμείς έχουμε τη διαρκή μέριμνα για την ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού, πράγμα που αποτυπώνεται σε αυτόν που ψηφίζουμε σήμερα. Προβλέπεται λοιπόν η διάθεση επιπλέον πόρων σε σχέση με πέρυσι στα οικογενειακά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα και την επέκταση της κάλυψης των βρεφονηπιακών σταθμών» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ως προς τα οικογενειακά επιδόματα πως αυξάνονται κατά 40%, από τα σημερινά 650.000.000 ευρώ σε 910.000.000 ευρώ.

  Ο Αλέξης Τσίπρας είπε «στο πλαίσιο του συνολικότερου σχεδίου κοινωνικής προστασίας συνεχίζεται σειρά δράσεων, όπως Δαπάνη 760 εκατ. ευρώ για παροχή του ΚΕΑ σε 700.000 δικαιούχους, καθώς και ενεργοποίηση του 2ου και 3ου πυλώνα για παροχή υπηρεσιών και ένταξη στην εργασία. Τα πιο ευάλωτα στρώματα της κρίσης ωφελούνται άμεσα και τώρα που το έχουν ανάγκη».

  Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη και για την υπόθεση του Πόθεν Έσχες λέγοντας «σε μια συζήτηση περί μηχανισμών ελέγχου: Ποια είναι η θέση σας για το θεσμό του Πόθεν Έσχες; Πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί αποτελεσματικά;» είπε και καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ προσπάθεια να θέσει θέμα σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη.

  «Στην πραγματικότητα η κατηγορία περί αντισυνταγματικής πρακτικής όμως αφορά εσάς και όχι εμάς. Διότι εσείς διαρκώς επιχειρείτε να στρέψετε τη Δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης. Αλλά είμαι σίγουρος ότι και σε αυτό το απονενοημένο διάβημα θα αποτύχετε. Και θέλω εδώ να είμαι σαφής: Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση παρέμβασης σε καμία από τις άλλες δύο εξουσίες» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

  Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης με τους δικαστές συλλήβδην.

  «Τιμά την ελληνική δικαιοσύνη και τη σέβεται, όμως δεν θα επιτρέψει την αναπαραγωγή δικτύων παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής των ελέγχων. Και μην ξεχνάτε ότι πάνω από τους μισούς δικαστές ήδη έχουν κάνει κανονικά δήλωση πόθεν έσχες. Εμείς λοιπόν έχουμε εντολή να λειτουργήσουμε με βάση τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας. Όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

  Είπε πως αυτή τη δέσμευση δεν θα κουραστεί να την επαναλαμβάνει «ούτε θα είμαστε αυτοί που θα κουραστούνε πρώτοι για να την επιβάλουνε. Θα την επιβάλουμε ότι και να γίνει» ξεκαθάρισε.

  «Με τον προϋπολογισμό του 2018, για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά από πολλά χρόνια, αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, κατά 184 εκατ. σε σχέση με πέρυσι. Θυμίζω ότι με τον προϋπολογισμό του 2016 σταμάτησε η συνεχής μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών που ξεκίνησε το 2011, με τη μείωση στην πενταετία να φτάνει το 34 %» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η συνολική δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας θα αγγίξει φέτος για πρώτη φορά το 1 δισ. ευρώ.

  «Η πρόσβαση στην Υγεία είναι ανοικτή για όλους και με ισότιμους όρους ως προς την ποιότητα. Το 2018, προχωρά με αποφασιστικά βήματα η υλοποίηση σε πανελλαδική κλίμακα της μεγάλης μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αλλάζει συνολικά το χάρτη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στη χώρα», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

  «Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που ήδη εμφανίζει μείωση από το 19% στο 13% σε τομείς υψηλής παραβατικότητας, θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα.Η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, γίνεται πράξη» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

  Δείτε το βίντεο από το κανάλι της Βουλής:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα