Τσίπρας: Νέα αντιεγκληματική πολιτική με απτά αποτελέσματα – ΒΙΝΤΕΟ

Για μία νέα αντιεγκληματική πολιτική με απτά αποτελέσματα κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. για το α’ εξάμηνο του 2017, καταγράφεται μείωση σε κατηγορίες αδικημάτων που επηρεάζουν άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Σε ανακοίνωσή του, ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες, οι ληστείες σε οικίες, οι αρπαγές τσαντών και οι κλοπές – διαρρήξεις οικιών και καταστημάτων.

Επίσης, επικαλείται στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και τονίζει ότι σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2016, καταγράφονται λιγότερες ληστείες και κλοπές σε οικίες και καταστήματα, λιγότερες ληστείες σε σούπερ μάρκετ – καταστήματα ψιλικών και τράπεζες καθώς και λιγότερες αρπαγές τσαντών.

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις παράβασης πνευματικής ιδιοκτησίας κατά 45,2%, σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 40%, αποπλανήσεων κατά 26,9%, πλαστογραφίας κατά 21,5% και απάτης κατά 12,98 %.

Επίσης, όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση:

– 868 σημαντικές σπείρες και οργανώσεις εξαρθρώνονται

– Χιλιάδες υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, εξιχνιάζονται

– Κυκλώματα εμπορίας – διακίνησης ναρκωτικών διαλύονται με δράσεις που αντίστοιχες δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 25 χρόνια

«Επί σχεδόν μια 20ετία είχε εξαγγελθεί κατά καιρούς η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, ωστόσο ουδέποτε προχώρησε, αλλά παρέμεινε στο στάδιο σχεδιασμού. Ο επανασχεδιασμός και η αναβάθμιση της δομής των υπηρεσιών ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα ήταν επιβεβλημένα», συμπληρώνει ο Πρωθυπουργός και κάνει λόγο για τα εξής οφέλη:

Εξοικονόμηση οργανικών θέσεων 15,4% και κατανομή του προσωπικού στις υπηρεσίες βάσει των πραγματικών αναγκών ώστε να βγουν περισσότεροι αστυνομικοί στους δρόμους.

Μείωση των μισθωμάτων ακινήτων για τη στέγαση υπηρεσιών κατά 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται η εξοικονόμηση από τα λειτουργικά έξοδα υπηρεσιών που συγχωνεύονται (πάγιες δαπάνες ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος, καθαριότητας, θέρμανσης κ.α)

Παράλληλα, κατά τα στοιχεία που επικαλείται ο Πρωθυπουργός, το 2016:

– Θεσπίστηκε η εισαγωγή στις Σχολές της Πυροσβεστικής μέσω Πανελληνίων εξετάσεων

– Δημιουργήθηκαν Γραφεία Τουριστικής Αστυνομίας σε διεθνή και κρατικά αεροδρόμια της χώρας

– Επεκτάθηκε η λειτουργία Κινητών Αστυνομικών Μονάδων σε 22 περιοχές της χώρας

– Συστάθηκε Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας σε ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΛΣ και φυλακές

– Προχώρησαν οι θεσμικές αλλαγές στις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και άδειες του ένστολου προσωπικού της ΕΛΑΣ.

– Ολοκληρώθηκε η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας

– Ξεκίνησε η λειτουργία του «Ηλεκτρονικού Αστυνομικού Τμήματος» – εξυπηρέτηση πολιτών μέσω εφαρμογής στο internet.

– Δόθηκε η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στους φακέλους ατομικών φρονημάτων.

Το 2017:

– Εγκαινιάστηκε ο θεσμός Τοπικού Αστυνόμου

– Ξεκίνησε τη λειτουργία της η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας

– Εντάχθηκαν μη στελεχωμένα αεροσκάφη (drones) στην Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα

– Εγκαινιάστηκε η νέα Σχολή Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα.

Εξάλλου, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «γνώμονας της πολιτικής μας για την ασφάλεια είναι μία σύγχρονη αστυνομία πλάι στον πολίτη και απέναντι στην εγκληματικότητα».

Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού συνοδεύεται από βίντεο με τίτλο «Μία νέα αντιεγκληματική πολιτική εφαρμόζεται» στο οποίο περιγράφεται το έργο της αστυνομίας.

«Στοχεύουμε σε μια Αστυνομία άξια, να εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη στον πολίτη» αναφέρει στο βίντεο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» σημειώνει επίσης ο Πρωθυπουργός. Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ