• Γεννηματά: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η παρακαταθήκη του πατέρα μου

  2:19 μμ, Πέμπτη 03 Αυγ 2017 2:19 μμ, Πέμπτη 03 Αυγ 2017

  "Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έπρεπε να είναι ένα ζήτημα που όχι απλώς δεν έπρεπε να διχάζει αλλά να ενώνει" ανέφερε στην ομιλία της στη επί της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία στην Ολομέλεια, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι "η παρακαταθήκη μας είναι όσα έκανε ο Γιώργος Γεννηματάς με τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

  Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι "καλύπτει την περίοδο 2004-2009" οπότε σύμφωνα με την ίδια "το Εθνικό Σύστημα Υγείας εγκαταλείφθηκε και η σπατάλη στο φάρμακο έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη". Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "και σήμερα οι κομματικές παρεμβάσεις γίνονται καθεστώς και η αδιαφάνεια κυριαρχεί".

  Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε ότι στόχος του κόμματός της είναι "να σταματήσει η διάλυση και η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας" και κατήγγειλε ότι με όσα πράττει η κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας "θίγονται πρώτα τα χαμηλά στρώματα". Επίσης, ζήτησε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων "να πάρουν θέση στην πρωτοβουλία που θα αναλάβει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη δημιουργία νόμου που θα διασφαλίζει τις συντάξεις χηρείας".

  Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το ΕΣΥ, έπειτα από 35 χρόνια λειτουργίας του και μετά την κακοποίηση που υπέστη αυτά τα χρόνια, χρειάζεται αναγέννηση και ανασυγκρότηση: "Χρειαζόμαστε ένα νέο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας που εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Ένα σύστημα βιώσιμο, λειτουργικό και αποτελεσματικό".

  Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "αντί να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δομές, διακυρρήσει ότι θα δημιουργήσει άλλες, χωρίς μελέτες και πόρους, προφανώς για να κάνει προσλήψεις συμβασιούχων. Συμβασιούχους που θα αφήσετε πίσω για την επόμενη κυβέρνηση που θα πρέπει να βρει χρήματα όταν θα λήξουν οι συμβάσεις τους" είπε με δεικτικό τρόπο, κάνοντας λόγο για "παιχνίδια εις βάρος ανθρώπων και της υγείας και δη με κοινοτικούς πόρους".

  "Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει σχεδιασμούς επί χάρτου τα κέντρα υγείας δεινοπαθούν", ανέφερε η κ. Γεννηματά. Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση πρόσθεσε ότι κλείνει τα μάτια στα μεγάλα προβλήματα και παίζει πελατειακά και πολιτικά παιχνίδια εις βάρος πολιτών. "Κάνετε τον ΕΟΠΥΥ λογιστή της κυβέρνησης" είπε η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδιώκει τη δημιουργία ενός δημόσιου συστήματος υγείας, που δεν θα πληρώνει ο ασφαλισμένος, αλλά ο ΕΟΠΥΥ.

  Η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι το κόμμα της δεν θα συναινέσει στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης "καθώς δεν βοηθά τους πολίτες και τα προβλήματά τους".

  "Θα καταψηφίσουμε με σεβασμό στους πολίτες που ταλαιπωρούνται, με τη δέσμευσή μας ότι θα είναι προτεραιότητά μας ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το οποίο θα συμβάλλουμε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του", τόνισε.

  Τέλος, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν θα του συστήσω γυαλιά. Όμως, σε μία κοινωνία που η νεολαία δεν χαμογελά, δεν μπορεί να μιλάει για χαμογελαστά πρόσωπα".

  Πηγή ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα