Ταξίδεψε και μάγεψε την Κρήτη ο «Καζαντζάκης» παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Με την ιδιαίτερα τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και την προβολή σκηνών από τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιουλίου στην Κρήτη η κορωνίδα των εκδηλώσεων για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Νίκου Καζαντζάκη.

Στον κατάμεστο θερινό κινηματογράφο Αρχανών, στο Ηράκλειο, προβλήθηκε σε πανελλήνια πρώτη το “making of” και ορισμένες σκηνές της πολυαναμενόμενης ταινίας ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ του Γιάννη Σμαραγδή. Πριν την προβολή της ταινίας ο σκηνοθέτης απηύθυνε έναν χαιρετισμό στους παρευρισκόμενος και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμητική παρουσία του στην προβολή αποσπασμάτων της νέας του ταινίας.

Ο σκηνοθέτης ανέφερε ότι:

“η ταινία για τον συντοπίτη μου Νίκο Καζαντζάκη ήταν ένα χρέος για μένα όπως ήταν και η ταινία EL GRECO! Ως Κρητικός, φέρνω και βαπτίζω όλες τις ταινίες μου εδώ στην αγαπημένη μου Κρήτη πριν προβληθούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ίδιο έκανα και με τον Καβάφη, τον El Greco, το Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι και τώρα με τον Καζαντζάκη»…

Στην οθόνη του Θερινού κινηματογράφου «Παράδεισος» προβλήθηκε μέρος του making of με τις σκηνές του Στάθη Ψάλτη οι οποίες συγκίνησαν βαθιά το κατάμεστο κοινό και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης.

Προβλήθηκε επίσης το teaser και τρεις ολοκληρωμένες ενότητες από την ταινία.

Στο τέλος της ολιγόλεπτης ομιλίας του, ο σκηνοθέτης απευθυνόμενος προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών κο Τέρενς Κουίκ και τον Αναπληρωτή Διευθυντή Απόδημου Ελληνισμού κο Δημήτρη Πλευράκη, που παρέστησαν στην εκδήλωση, υποσχέθηκε πως «μετά την έξοδο της ταινίας στους κινηματογράφους θα εκχωρήσει την ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ αφιλοκερδώς στο Υπουργείο και στην διεύθυνση Απόδημου Ελληνισμού για τους σκοπούς πολιτιστικής διπλωματίας του Υπουργείου εξωτερικών και της χώρας μας» καταχειροκροτούμενος από όλους τους παρευρισκόμενους.

Στην προβολή παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κος Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δημάρχος κος Μανώλης Κοκοσάλης, η παραγωγός της ταινίας και σύζυγος του σκηνοθέτη κα Ελένη Σμαραγδή, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ο οποίος συμμετείχε και στην ταινία κ.α.

Επίσης, στην εκδήλωση παρέστη και η κυρία Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη η οποία προσέφερε βιβλία του οικουμενικού συγγραφέα στους ομογενείς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα “Στα ίχνη του Καζαντζάκη” το οποίο διοργάνωσε το ΥΠΕΞ και η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και εξέφρασε το θαυμασμό της και τη βαθειά συγκίνησή της για τις σκηνές που προβλήθηκαν, δηλώνοντας πως το έργο που επιτελεί ο Γιάννης Σμαραγδής είναι η μεγαλύτερη γέφυρα πολιτισμού του ελληνισμού προς όλη την οικουμένη.

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου, αμέσως μετά την πρώτη προβολή ακολούθησε και δεύτερη. Και οι δύο προβολές μάγεψαν τον κοινό και οι εκδηλώσεις των παρευρισκόμενων ήταν ιδιαίτερα θερμές και συγκινητικές.

Ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο οι εξέφρασαν τα συναισθήματά τους ειδικά οι απλοί άνθρωποι που όχι μόνο με τις αγκαλιές τους έδειξαν την αγάπη τους στο σκηνοθέτη αλλά τη βαθιά συγκίνηση που αισθάνθηκαν από τα «νοτισμένα» από συγκίνηση μάτια τους. Οι λέξεις που κράτησε ο σκηνοθέτης ήταν «μαγευτική» και «λυτρωτική».

Με το τέλος της πρώτης προβολής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του αποχαιρέτησαν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή με εγκαρδιότητα σε μια εξαιρετικά φιλική και θερμή ατμόσφαιρα και στην συνέχεια αναχώρησαν για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ