• Οι ΗΠΑ για τις εκλογές μας

  12:40 πμ, Παρασκευή 15 Ιουν 2012 12:40 πμ, Παρασκευή 15 Ιουν 2012

  Πρωτοφανές ενδιαφέρον παρατηρείται από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών για τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

  Δημοσιεύματα, αναλύσεις και συνεντεύξεις καταγράφουν τον «καταλυτικό ρόλο» που θα έχει το εκλογικό αποτέλεσμα για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όπως υποστηρίζεται.

  Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τηρούν στάση αναμονής εν όψει των επικείμενων εκλογών.

  Ενδεικτικές είναι οι πιο κάτω δηλώσεις και αναφορές:

  - Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, μιλώντας στην Ουάσιγκτον εξέφρασε την άποψη ότι μέχρι το τέλος του μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνήσει σε μέτρα που θα περιορίζουν την κρίση στην ευρωζώνη.

  - Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, επανέλαβε ότι «πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα» και ότι θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις του Ταμείου με την Αθήνα όταν σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήματα αν είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής συμφωνίας.

  - Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), στις θέσεις που διατύπωσε προς τη σύνοδο των ηγετών της ομάδας G20 για την περίπτωση της Ελλάδας και όχι μόνο, υποστηρίζει ότι στο σημερινό περιβάλλον της «έντονης οικονομικής συρρίκνωσης», ο ρυθμός της βραχυπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής χρειάζεται συνεχή εξέταση για «πιθανή χαλάρωση».

  - Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι ο Αντώνης Σαμαράς, «ο πολιτικός που χαίρει της μεγαλύτερης εύνοιας από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για νέος πρωθυπουργός στη χώρα», όπως επισημαίνεται, δήλωσε χθες ότι θα εργαστεί για να αλλάξει τους όρους του υφιστάμενου δανείου. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις Βρυξέλλες υπάρχει μικρή διάθεση για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας, καθώς όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «τα περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση υπεισέρχονται στη σφαίρα της νανοτεχνολογίας».

  Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, γίνεται αναφορά στα στατιστικά στοιχεία, ειδικά στην Αθήνα, τα οποία δείχνουν μια μεσοαστική κοινωνία που παρακμάζει με ταχείς ρυθμούς, ενώ πολλοί φοβούνται ότι οι προγραμματισμένες εκλογές δεν θα προσφέρουν διέξοδο από τη βαθύνουσα πολιτική και οικονομική κρίση.

  -Στο τηλεοπτικό δίκτυο «Μπλούμπεργκ» προβάλλεται συνέντευξη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «έχουμε την αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα συνεχίσουν την τακτική εκβιασμού που εκπορεύεται από κάποια κέντρα διακόπτοντας τη χρηματοδότηση». Συμπληρώνει ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη».

  -Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», αναφερόμενη στην ομιλία Γκάιτνερ, επισημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε: «Η Ευρώπη πρέπει να προβεί στη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και ενός ισχυρότερου ταμείου διάσωσης, ενισχύοντας άμεσα την ανάπτυξη, προκειμένου να αποτρέψει τη διάδοση της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο». Επίσης, τονίζει ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την πίεση από ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες για μεγαλύτερη ενσωμάτωση ως προς τη χρηματοπιστωτική επιτήρηση εντός ευρωζώνης, σύστημα που θα απέτρεπε την τραπεζική κατάρρευση σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η αποτυχία της Ευρώπης να δράσει ικανοποιητικά στους τομείς αυτούς, ενδέχεται να έχει «τεράστιες συνέπειες» για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, υπογράμμισε ο κ. Γκάιτνερ.

  Τέλος, η ίδια εφημερίδα σημειώνει την αγωνία των Ελλήνων αγροτών, κατοίκων του χωριού Βελίκα στο δήμο Μεσσήνης, για τις ολοένα και μεγαλύτερες επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην καθημερινότητά τους, αλλά και για τους κινδύνους μιας πιθανής εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

  πηγή : ΑΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα