Ψηφίστηκαν με 153 “ναι” οι τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα – ΒΙΝΤΕΟ

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η ΝΔ, «πέρασαν» οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα για τις συντάξεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το αφορολόγητο.Οι δύο τροπολογίες για την χρηματοδότηση των κομμάτων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, με την κανονική διαδικασία της τοποθέτησης των εισηγητών των κομμάτων.Τις τρεις τροπολογίες που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν 153 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), ενώ καταψήφισαν 84 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων). Είχαν αποχωρήσει από την Ολομέλεια η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Τσακαλώτος: Η συμφωνία για το χρέος θα είναι καλύτερη στις 15 Ιουνίου

Συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, που θα είναι καλύτερη από την πρόταση που έγινε στο προηγούμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου και απέρριψε η ελληνική πλευρά, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τα νέα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο υπουργός είπε πως στη νέα συμφωνία δεν θα υπάρχει η αναφορά που υπήρχε στην απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 (σ.σ.: όπως και στην αντίστοιχη απόφαση του Μαΐου του 2016) ότι τα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν, αν χρειασθεί. «Θα τσεκάρουμε», είπε, μετά τις 15 Ιουνίου, αν θα υπάρχει η φράση αυτή».

Απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση, ο υπουργός ρώτησε τι θα λέει αν η συμφωνία στις 15 Ιουνίου είναι καλύτερη από την πρόταση που έγινε στο προηγούμενο Eurogroup, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη και ότι θα υπάρχουν επιπλέον βραχυπρόθεσμα μέτρα καθώς και αναφορές για μετά το πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός, δεν δέχθηκε ποτέ αυτό που έλεγαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι δεν χρειάζεται ρύθμιση του χρέους, ούτε έχει υιοθετήσει την επιτροπεία. Αναφορικά με τη λιτότητα, ο υπουργός είπε ότι πράγματι η κυβέρνηση πήρε μέτρα λιτότητα, αλλά πολύ λιγότερα από αυτά που πήραν οι κυβερνήσεις της προηγούμενης πενταετίας.

Ο κ. Σταϊκούρας, είπε, ανέβασε τα μέτρα που πήραμε σε 14,5 δισ. ευρώ. Δεν είναι τόσα, τόνισε, αλλά ακόμη και να το δεχθούμε το ποσό αυτό, είναι πολύ μικρότερο από τα 60 δισ. ευρώ της προηγούμενης πενταετίας.Μητσοτάκης: Κάντε εκλογές για να σωθεί ο τόποςΗ κοινωνία έχει εξαντληθεί, τόνισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συζήτηση για τα νέα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης στη Βουλή. «Δώστε λύση για να σωθεί ο τόπος. Κάντε εκλογές», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Η χώρα, συνέχισε, χρειάζεται μία κυβέρνηση που μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για το χρέος, αλλά και να βάλει μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης, φέρνοντας επενδύσεις και δουλειές.

Αναφερόμενος στα νέα προαπαιτούμενα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι φαίνεται πως η αξιολόγηση ανοιγοκλείνει κάθε εβδομάδα, προσθέτοντας ότι θα ήθελε μία απάντηση για το αν ζητήθηκαν από την κυβέρνηση πρόσθετα προαπαιτούμενα, όπως δήλωσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Παίρνετε ό,τι σας δίνουν και κάνετε ό,τι σας ζητάνε», είπε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν συμμετέχει απλώς παρίσταται στη διαπραγμάτευση.

Επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση ότι φέρνει τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, κάτι που δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα. Το έχετε κάνει πολλές φορές, είπε, αλλά δεν το έχετε ξανακάνει να φέρετε τροπολογίες σε ρύθμιση κύρωσης για τα ψάρια.

Γεννηματά: Πάρτε το απόφαση, είστε ένας κακός πρωθυπουργός

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τις τροπολογίες των προαπαιτούμενων η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

«Σήμερα παρακολουθούμε τον απόλυτο εξευτελισμό του Πρωθυπουργού, της Κυβέρνησης του και των βουλευτών του», είπε η κ. Γεννηματά. «Κ. Τσίπρα, πάρτε το απόφαση, είστε ένας κακός Πρωθυπουργός όσο και αν κόβετε το θέμα από τις Πανελλαδικές, δεν σας σώζει τίποτα», επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «Μετά το αφήγημα για κανένα νέο μέτρο, μας φορτώσατε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ» είπε επίσης η κ. Γεννηματά και συνέχισε: «Μας διαβεβαιώνατε ότι με την ψήφιση των μέτρων τον Μάιο, ολοκληρώσαμε τη συμφωνία με τους δανειστές και ότι θα φέρνατε λύση για το χρέος. Δύο δεσμεύσεις, δύο ψέματα και τώρα σας μένει η ταπείνωση, η ψήφιση διατάξεων που φανερώνουν κρυφές δεσμεύσεις σας.

Μας διαβεβαιώνατε για αυξήσεις συντάξεων μέχρι το 2018 και τώρα μας λέτε πως θα τις παγώσετε μέχρι το 2022.

Μας διαβεβαιώνατε πως η επεκτασιμότητα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων θα έρθει το 2018 και τώρα αυτή η ημερομηνία πάει περίπατο. Ανοίγετε το δρόμο για χειρότερη ρύθμιση του αφορολόγητου. Καταψηφίζουμε αυτές τις διατάξεις της ντροπής που δεν τολμήσατε να τις φέρετε με κανονικές διαδικασίες, αλλά να τις περάσετε άρον – άρον».

Αναφερόμενη στη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση για συζήτηση των τροπολογιών με τα προαπαιτούμενα, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «απαξίωσε βάναυσα τη Βουλή και αρνήθηκε να δώσει το λόγο στους βουλευτές».

«Η συζήτηση αφορά στη μισή Ελλάδα και εσείς κοιτάτε πως θα την ξεπετάξετε μέσα από τροπολογίες. Εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία αυτή» είπε κ. Γεννηματά και τόνισε: «Όσον αφορά στο χρέος, φοβάμαι ότι θα έχουμε ήττα της κυβέρνησης, δεν θα πάρουμε τίποτα χειροπιαστό και θα μας μείνει το τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Λιτότητα και επιτροπεία είναι η προίκα της κυβέρνησης στις νέες γενιές. Στο Eurogroup θα διεκδικήσετε την υλοποίηση των αποφάσεων του Νοεμβρίου του 2011; (…) Ή θα στείλετε τις αποφάσεις στις καλένδες και στις διαθέσεις του Σόιμπλε και της Λαγκάρντ;»

Λεβέντης: Ζητώ κυβέρνηση τεχνοκρατών γιατί ο Τσίπρας είναι ένας τραυματισμένος πρωθυπουργός «Η σημερινή συζήτηση διεξάγεται σε ηλεκτρισμένο κλίμα, διότι υπό την μορφή τροπολογιών η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τις απαιτήσεις των δανειστών. Προ δεκαημέρου πέρασαν σκληρά μέτρα, γιατί δεν μπήκαν κι αυτά σε εκείνη την ψηφοφορία», είπε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση των τροπολογιών για τα προαπαιτούμενα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

«Όπως τότε που η κυβέρνηση έδωσε τον μποναμά χωρίς να ρωτήσει, έτσι γίνεται κι αυτή η ψηφοφορία γιατί ο Τσίπρας είπε ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αν δεν πάρει κάτι για το χρέος. Για τιμωρία γίνεται», υπογράμμισε ο κ. Λεβέντης, ο οποίος στη συνέχεια σημείωσε: «Πριν ανοίγετε το στόμα σας να το σκέφτεστε. Η Ελλάδα ταπεινώθηκε, όχι ο Τσακαλώτος. Υποχρεωνόμαστε να ψηφίσουμε γελοία πράγματα και μάλιστα με τη μορφή τροπολογιών».

«Ζητώ κυβέρνηση τεχνοκρατών γιατί ο κ. Τσίπρας είναι τραυματισμένος και δεν είναι κανονικός πρωθυπουργός», είπε ακόμη ο κ. Λεβέντης, για να προσθέσει σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι «όσοι Πρωθυπουργοί παρέμειναν κόντρα στην λαϊκή βούληση και φέρνοντας μέτρα αντιλαϊκά, είχαν κακό τέλος».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «σήκωσε ψηλά το χρέος και τώρα μας λέει πως αρκεί η δόση. Γιατί το σήκωσε τόσο ψηλά το χρέος; Κανείς δεν απαντά. Εθνική ήττα που δεν χρειαζόταν. Το ξέραμε ότι το χρέος θα συζητηθεί τον Αύγουστο του 2018. Γιατί επέμεινε ο κ. Τσίπρας; Για να εξευτελίσει την χώρα;».

Ο Βασίλης Λεβέντης άσκησε κριτική και προς τη Νέα Δημοκρατία αμφισβητώντας την ευρωπαϊκή της ταυτότητα.

Τέλος, ανέφερε πως το σωστό σύνθημα για τη χώρα είναι: «εμείς μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές επενδυτές. Όχι λεφτά, γιατί η δόση φεύγει αμέσως, εξατμίζεται στα δάνεια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ