Επίκαιρη επερώτηση 14 βουλευτών της ΝΔ με αφορμή τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τα Βαλκάνια

Να πάρει θέση στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια, καλούν τον υπουργό Εξωτερικών 14 βουλευτές της ΝΔ, με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ, «στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (7/5/2017) ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα:

α. «Θεωρώ, λοιπόν, ότι η εγγύηση για τη Δύση είναι η δημιουργία ενός χριστιανικού τόξου».

β. «Όσον αφορά τα Σκόπια, είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής».

γ. «δεν πρόκειται να δεχτώ τη χρήση του όρου ‘Μακεδονία’».

«Είναι ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται με συνοχή, υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη», υπογραμμίζουν οι βουλευτές της ΝΔ και επισημαίνουν ότι σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή (2002, Book XIII, Skopje, 2005, σσ. 34), ο συνολικός πληθυσμός της πΓΔΜ ήταν 2.022.547 άτομα, εκ των οποίων η 1.297.981 ή το 64% είναι Σλαβομακεδόνες, και 509.083 ή 25,2% είναι Αλβανοί».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν, ταυτόχρονα, ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ «η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».

Με αυτές τις επισημάνσεις, οι βουλευτές επερωτούν τον υπουργό Εξωτερικών αν συμφωνεί με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ, αν αντικατοπτρίζουν οι θέσεις του ΥΕΘΑ περί «δημιουργίας χριστιανικού τόξου» την επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών, ποια τελικά είναι η επίσημη θέση της χώρας αναφορικά με την ονομασία της πΓΔΜ, «εκείνη που αναφέρει το ΥΠΕΞ ή εκείνη που δηλώνει ο ΥΕΘΑ» και αν «αποτελούν οι αναφορές του ΥΕΘΑ τη γενικότερη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η βαλκανική πολιτική της Ελλάδας».

Κουμουτσάκος: Ανερμάτιστες οι τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας

Η ΝΔ αναφερόμενη στην επίκαιρη επερώτηση που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, χαρακτηρίζει ανερμάτιστες τις τοποθετήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας σχετικά με την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στα Βαλκάνια.

«Είναι εκπληκτικές και ανησυχητικές οι απιθανότητες που εξέφρασε κατά την τελευταία του συνέντευξη του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή την κατάθεση της επίκαιρης επερώτησης και επέμεινε ότι συνιστά «απιθανότητες ο ισχυρισμός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων στα Σκόπια είναι Αλβανικής καταγωγής! Ή ότι η λύση στα Βαλκάνια είναι η δημιουργία και η αντιπαράθεση “τόξων”! Απιθανότητες που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία όταν η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και εν δυνάμει απειλές».

«Είναι ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται με συνοχή, υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη», δήλωσε ο κ.Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «το ερώτημα συνεπώς είναι εάν η κυβέρνηση και το υπουργείο των Εξωτερικών υιοθετούν ή συμφωνούν με αυτές τις ανερμάτιστες τοποθετήσεις που αγνοούν ακόμα και βασικά δεδομένα εξωτερικής πολιτικής».

Την επίκαιρη επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, Γεωργιάδης Άδωνις, Τσιάρας Κωνσταντίνος, Καλαφάτης Σταύρος, Κεδίκογλου Συμεών, Αναστασιάδης Σάββας, Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Δαβάκης Αθανάσιος, Καββαδάς Αθανάσιος, Βούλτεψη Σοφία, Δημοσχάκης Αναστάσιος, Αντωνίου Μαρία, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Τασούλας Κωνσταντίνος, Μπούρας Αθανάσιος, Κόνσολας Εμμανουήλ, Δήμας Χρήστος, Αντωνιάδης Ιωάννης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ