Ο Μπαλτάς και 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν σκάνδαλο στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ

Ο βουλευτής Αριστείδης Μπαλτάς και 28 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη, με την οποία – όπως επισημαίνουν – “αναδεικνύεται εκ νέου ο χορός εκατομμυρίων στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ), ως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας των προ του ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεων σε αγαστή σύμπνοια με μέλη της συνδικαλιστικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.”

“Το ΤΑΥΠΥΠΠΟ αποτελεί ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα. Η διοίκηση του Ταμείου διορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Πολιτισμού. Δεν υπάρχει Γενική Συνέλευση ή κάποιο άλλο συλλογικό όργανο των εργαζομένων που να εκλέγει τη διοίκηση του Ταμείου και να της ασκεί έλεγχο, ενώ δεν έχει εντοπιστεί κατάλογος των εγγεγραμμένων μελών της ένωσης προσώπων. Τα ίδια πρόσωπα παραμένουν στις θέσεις-κλειδιά εδώ και πολλά χρόνια και διαχειρίζονται άφθονο δημόσιο χρήμα, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και δημόσια λογοδοσία.

Με αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τη Νέας Δημοκρατίας, το εν λόγω Ταμείο χρηματοδοτείται με άφθονο δημόσιο χρήμα, λαμβάνοντας ποσοστό (!) επί των εισπράξεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) από τα εισιτήρια και τα πωλητέα είδη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας. Επιπλέον, με αποφάσεις του Ε. Βενιζέλου και του Α. Σαμαρά, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας έχει χρηματοδοτήσει αφειδώς συγκεκριμένα συνδικαλιστικά σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού, που συνδέονται με τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Αποτελεί, ίσως, ακραίο παράδειγμα εκείνου του κρατικοδίαιτου – κυβερνητικού συνδικαλισμού, που υπήρξε βασικός πυλώνας της διακυβέρνησης των δύο κομμάτων” αναφέρει η ανακοίνωση τους.

“Η συνολική χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με δημόσιο χρήμα από το 2005 μέχρι το 2016 ανήλθε σε 16,1 εκ. ευρώ, από τα οποία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) αναλογεί το υπέρογκο ποσόν των 1,6 εκ. ευρώ. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από το 2009 κ. εξ., η χρηματοδότηση του Ταμείου από το ΤΑΠ ανήλθε σε 13,8 εκ. ευρώ, από τα οποία το μερίδιο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ ήταν 1 εκ. ευρώ. Μόνο μέσα σε μία χρονιά, το 2009, όταν ο Α. Σαμαράς αύξησε το ποσοστό επί των εισπράξεων του ΤΑΠ που αποδίδονταν στο ΤΑΥΠΥΠΠΟ και προσέθεσε έκτακτη επιχορήγηση (!), η συνολική χρηματοδότηση ανήλθε σε 3,2 εκ. ευρώ από τα οποία ποσόν 190 χιλ. ευρώ είναι το μερίδιο που αναλογεί στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ!

Η μόνη ουσιαστική κοινωφελής δραστηριότητα που επιτελεί το Ταμείο με την τακτική χρηματοδότηση από το ΤΑΠ είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός που φιλοξενεί 100 παιδιά υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα, τα οποία επιλέγονται με αδιαφανή κριτήρια. Το Ταμείο πληρώνει, επίσης, και κατασκηνώσεις για παιδιά υπαλλήλων του Υπουργείου, οι οποίες όμως χρηματοδοτούνται από έκτακτη επιπρόσθετη (!) επιχορήγηση.

Με βάση την ετήσια τακτική επιχορήγηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, που το 2014 ήταν 1,5 εκ. ευρώ, το κόστος ανά παιδί ανάγεται σε 15.000 ευρώ και μάλιστα χωρίς ο Σταθμός να επιβαρύνεται με ενοίκιο. Αυτό το τεράστιο κόστος δεν μπορεί να είναι πραγματικό. Μάλιστα, την ίδια χρονιά είχε δοθεί έκτακτη επιχορήγηση 340 χιλ. ευρώ για παιδικές κατασκηνώσεις, παρόλο που η πραγματική δαπάνη ήταν μόλις 47 χιλ. ευρώ (!). Είναι προφανές ότι ο βρεφονηπιακός σταθμός και οι κατασκηνώσεις χρησιμοποιούνται ως προκάλυμμα για την ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, με καλά κρυμμένη δημιουργική λογιστική.

Στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας και τον βρεφονηπιακό σταθμό απασχολούνται σαράντα εργαζόμενοι. Παρά το γεγονός ότι ο εργοδοτικός τους φορέας δεν είναι το Δημόσιο, αλλά μία ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα, έχουν ωστόσο υπαχθεί στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου χωρίς, όμως, να απολαμβάνουν εργασιακά δικαιώματα δημόσιου χαρακτήρα. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Με την κατατεθείσα ερώτηση παρουσιάζονται αναλυτικά οι νοσηρές καταστάσεις που συνδέονται με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Επίσης, παρουσιάζονται οι ενέργειες στις οποίες είχε προβεί συναφώς η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα” προστίθεται.

Διαβάστε εδώτην ερώτηση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ