Όλες οι αντιδράσεις για την αιφνιδιαστική παραίτηση Ράικου

Αντιδράσεις προκαλεί η αιφνιδιαστική παραίτηση της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Ράικου, το πρωί της Παρασκευής, με καταγγελίες «φωτιά» για παράκεντρα εξουσίας που επιχειρούν να «φρενάρουν» την έρευνα που διενεργεί για την υπόθεση της Novartis.«Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά», σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικοί κύκλοι και υπογραμμίζουν: «Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος».Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής με αφορμή την επιστολή παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου δήλωσε τα εξής:

«Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η υποβολή παραίτησης της Εισαγγελέως κυρίας Ράϊκου, δύο μήνες πριν τη λήξη της θητείας της, με αφορμή δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας. Η υποβολή παραίτησης διανθιζόμενη με ασύνδετους ισχυρισμούς που στοιχειοθετούν εκνευρισμό και σπασμωδικότητα, υπεβλήθη τη στιγμή που είχα τονίσει προς την κα Εισαγγελέα την απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό. Στήριξη που από την πρώτη στιγμή της είχε παρασχεθεί εμπράκτως. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα για να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τους εισαγγελικούς λειτουργούς για τη διαλεύκανση των κρίσιμων αυτών υποθέσεων, ως των μόνων αρμοδίων να τις διεκπεραιώσουν».

Απαντήσεις από την κυβέρνηση και τους αρμοδίους υπουργούς ζητά η Νέα Δημοκρατία για τη λειτουργία, παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς, όπως λέει χαρακτηριστικά, μετά και την παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Ελένης Ράικου. Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, τονίζει πως η σημερινή παραίτηση-βόμβα της εισαγγελέως διαφθοράς επιβεβαιώνει, με τον χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης. «Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρει ότι «Παρά την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στη δημόσια ζωή, η ανεξαρτησία των διωκτικών αρχών παραμένει στη χώρα μας ακόμη ζητούμενο. Κάποιοι βλέπουν τη «μάχη κατά της διαφθοράς» ως μέσο πολιτικής επιβίωσης. Επιδιώκουν τη διαρκή δημιουργία σκιών, συντηρούν τη «σκανδαλολογία» μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης. Αποκρύπτοντας βέβαια ότι δεν τους συμφέρει. Αυτοί δεν θα ηρεμήσουν αν δεν αλώσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη».

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμμένει στην αδήριτη ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική νομιμότητα. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από κάθε απόπειρα επηρεασμού και εκβιασμού. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο», τονίζει κλείνοντας.«Η εισαγγελέας που έπιασε μεταξύ άλλων τον Άκη Τσοχατζόπουλο (όταν τα κόμματα τον είχαν αθωώσει) έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο σκοτεινών κύκλων που θέλουν να έχουν ασυλία. Σήμερα η παραίτηση της Ελένης Ράικου από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οι βαριές καταγγελίες για “σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου”, δείχνουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται πολύ επικίνδυνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι και συνεχίζει λέγοντας ότι «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους θεσμούς και να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της. Ο πολιτικός κόσμος, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι δικαστικές ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυρίας Ράϊκου. Η ίδια η εισαγγελέας πρέπει με αυτή τη στήριξη να συνεχίσει το έργο της και να αγνοήσει τις απειλές. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος δικαίου κι όχι χώρα που κάνουν κουμάντο διάφορες μαφίες».«Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να διατάξει άμεση διερεύνηση των υπαινιγμών και των λόγων παραίτησης της κ. Ράικου. Να παραιτείται δικαιούται οποιοσδήποτε, όχι όμως εισαγγελικός λειτουργός, χωρίς να δίνει πλήρη στοιχεία για τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

Ενώ, με ένα αιχμηρό tweet σχολίασε την παραίτηση ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα είναι γιατί ο @atsipras αποφάσισε να στοχοποιήσει την Ράϊκου; Αν η έρευνα έβρισκε στοιχεία για μένα, όπως διέδιδαν, θα την χτύπαγαν;»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ