Σάλος με τη μονιμοποίηση μετακλητών υπαλλήλων της βουλής – Τι απαντά ο Βούτσης

Αντιδράσεις προκάλεσαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι με αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής, διορισμένοι και απασχολούμενοι έως τώρα με σχέση εργασίας μετακλητού υπαλλήλου, πλέον εργάζονται στη βουλή ως σχεδόν μόνιμοι, δηλαδή με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.Το γραφείο Τύπου της Βουλής, απάντησε στο δημοσίευμα της Καθημερινής, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Εάν είχε γίνει μια ενδελεχής δημοσιογραφική έρευνα, οι συντάκτες που γράφουν ή αναπαράγουν εν γνώσει τους ανακρίβειες θα είχαν αντιληφθεί ότι σε καμία περίπτωση, όπως άλλωστε αναφέρεται και στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, δεν έγινε μετατροπή εργασιακής σχέσης μετακλητού υπαλλήλου στη Βουλή.Επίσης θα είχαν ανακαλύψει ότι σήμερα στη Βουλή υπάρχουν 111 κενές οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων, 201 κενές θέσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και 24 κενές θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επέλεξε τη δυνατότητα που έχει για να καλύψει αυτές τις θέσεις όπως επανειλημμένως είχε γίνει στο παρελθόν. Αντιθέτως εργάζεται συστηματικά ώστε να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών υπάλληλων της Βουλής. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί αποφάσεις που ήδη υλοποιούνται».Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς.

«Μέσα στις λειτουργίες της Βουλής, ιδίως αυτή την περίοδο, είναι και τα μηνύματα και οι συμβολισμοί που πρέπει να εκπέμπει με κάθε της ενέργεια.

Οι δυνατότητες που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για “κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης” προσλήψεις προσωπικού έχει την έννοια της περιορισμένης και λελογισμένης χρήσης του όταν αυτή επιβάλλεται από επείγουσες και εξαιρετικές συνθήκες. Δεν νοείται, σε μια εποχή που η κοινωνία απαιτεί την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, ο Ναός της Δημοκρατίας να στέλνει λάθος μηνύματα. Η επίκληση κάθε κανονισμού και κάθε δικαιώματος πρέπει να διέπεται, όχι μόνο από την τυπική εφαρμογή τους, αλλά και από τις αυτονόητες αρχές της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών» τονίζει ο κ. Γεωργαντάς και προσθέτει:

«Είναι αναγκαίο ο Πρόεδρος της Βουλής άμεσα να ανακαλέσει την απόφασή του, με την οποία καταστρατηγείται κάθε έννοια αξιοκρατίας, και να δώσει τη δυνατότητα να διαγωνιστούν για τις συγκεκριμένες θέσεις οι αξιότεροι.

Δεν μπορεί κανείς να ανεχθεί οι στρατιές των μετακλητών των τελευταίων μηνών να μετατραπούν σε εργαζομένους αορίστου χρόνου.

Κάθε άλλη επιλογή εκθέτει ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές της και απαξιώνει στην κρισιμότερη στιγμή ένα θεσμό που οφείλει να αυτοπροστατεύεται».Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης . «Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος εξαρτάται κυρίως από τη διαφάνεια των επιλογών του. Σε μια περίοδο όπου πολλά κέντρα στοχεύουν στη σπίλωση των αντιπροσώπων του λαού για να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς, είναι ανάγκη η λειτουργία της Βουλής να είναι διαυγής και ανοικτή στο δημοκρατικό έλεγχο. Για να προστατευτεί η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητάει συστηματικά τη δημόσια λογοδοσία για τις προσλήψεις.Η απόφαση αυτή ανήκει στο πρόεδρο της Βουλής και γι’ αυτό τον καλέσαμε να αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του» αναφέρει .

Την ίδια ώρα το θέμα αυτό απασχολούσε την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής με τους εκπροσώπους των κομμάτων να διαπιστώνουν ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα δέχεται επίθεση. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής.

«Μου έκανε εντύπωση, ότι στην Περιφέρεια -σήμερα το πρωί ξεκίνησα από την Πάτρα – ήταν το πρώτο θέμα. Στις 9 η ώρα, όταν με πήραν για συνέντευξη, ήταν το πρώτο θέμα. Αυτό σημαίνει, γι’ αυτό θέτω το ζήτημα περισσότερο, ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποιοι συνειρμικοί συνδυασμοί, προνόμια βουλευτών – διορισμοί στη Βουλή – κακό πολιτικό σύστημα. Καταλαβαίνετε, ότι εδώ τροφοδοτείται ένας λαϊκισμός και όταν στη χύτρα του λαϊκισμού ανεβάζεις τις στροφές, σκάει στα χέρια του πολιτικού συστήματος», είπε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου για να προσθέσει στη συνέχεια: «Νομικά μπορώ να καταλάβω ότι δεν υπάρχει ζήτημα μετατροπής στις συγκεκριμένες συμβάσεις, γιατί δεν νοείται μετατροπή, όταν έχουμε διορισμό λήγει η προηγούμενη σχέση εργασίας. Επομένως, δεν ισχύει εδώ το άρθρο 36 παρ.1».

«Νομίζω ότι ακριβώς αυτό είναι το πιο σημαντικό, που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Επειδή υπάρχει μια γενικευμένη λαϊκίστικη επίθεση απέναντι στο πολιτικό σύστημα, στη Βουλή, στον κοινοβουλευτισμό, και επειδή πολλές φορές έχει συζητηθεί, και εγώ προσωπικά δημόσια. Δεν θέλω να κάνω το δικηγόρο ή το συνδικαλιστικό εκπρόσωπο της Βουλής, των βουλευτών, του πολιτικού συστήματος, αλλά αυτό το πράγμα, και με ευθύνες όλων των πολιτικών χώρων, ξεπερνά το επίπεδο ανεκτικότητας που μπορεί να έχει το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας μας», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός. «Επειδή αυτή η επίθεση είναι γενικευμένη και αφορά τις εισφορές αλληλεγγύης, τις συντάξεις, τα προνόμια, τα αυτοκίνητα, τις κούρσες, τα αεροπλάνα, τις λιμουζίνες, θα έλεγα επειδή συζητάμε μεταξύ μας, ότι είναι μια “χουντίλα ” η οποία τεχνηέντως διασπείρεται και καλλιεργείται παντού».

Λίγο αργότερα ο κ. Ψαριανός επανήλθε στη θέμα και απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση, ανέφερε: «Κύριε πρόεδρε, είναι άμεση ανάγκη η Βουλή, διά του προσώπου σας, να αντεπιτεθεί σε αυτήν την υφέρπουσα αντικοινοβουλευτική λειτουργία που διασπείρεται παντού, επιθετικά και όχι αμυντικά. Ο πρόεδρος της Βουλής και η ελληνική Βουλή, εν έτει 2017, πρέπει να πει τι έγινε και τι υπάρχει, για να τελειώνει αυτή η συζήτηση, γιατί είναι ύποπτη και από κάπου υποκινείται. Δεν θα τελειώσει ποτέ, όμως πρέπει να υπάρχει αυτή η παρέμβαση της Βουλής».

«Αντιλαμβάνεστε, ότι μόνο η λέξη Βουλή που ακούγεται έξω είναι μια λέξη η οποία τους εξιτάρει σε άλλες σκέψεις, και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Νομίζω ότι αυτά τα θέματα δεν θα πρέπει να τα κρύβουμε. Ασφαλώς και να βγουν στη δημοσιότητα. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από τη δημοσιότητα», ανέφερε ο Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ και προσέθεσε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής: «Το κυριότερο από όλα είναι ότι το οργανόγραμμα της Βουλής επιτρέπει σε εσάς -και μια φορά το συζητήσαμε και μαζί- να πάρετε παραπάνω υπαλλήλους και δεν το κάνατε. Αυτό το λέω επειδή αφορά εσάς. Άλλοι το έκαναν. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτή η αγανάκτηση θα πρέπει να βγει και προς τα έξω με κάποιον τρόπο και με την ανακοίνωση που θα κάνουν ο κύριος γενικός γραμματέας και ο κύριος ειδικός γραμματέας σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα των δύο ή τριών ανθρώπων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ