Ο Γ.Σταθάκης για την διαπραγμάτευση

«Ισχύει η πρόταση κατάργησης του μνημονίου. Φυσικά θα διατηρήσουμε τη χρηματοδότηση με επαναδιαπραγμάτευση συνολική» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ» το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης και εξήγησε:

«Η δανειακή σύμβαση μας επιβάλλει να πληρώνουμε περίπου 1 δισ. τόκους τον μήνα, ανεξάρτητα αν η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε μεγαλύτερη ύφεση ή βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης. Αν συνεχιστεί η περίοδος ύφεσης, ενώ μας δίνουν 1 δισ. και κάτι τον μήνα και πληρώνουμε τους τόκους ενός δισ. τον μήνα, είμαστε σε ένα αέναο σύστημα στο οποίο δεν υπάρχει διέξοδος. Αντίθετα, αν επαναδιαπραγματευθούμε σε λογική βάση, την αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να βγει από την κρίση, και στη συνέχεια να πληρώνει τις υποχρεώσεις της, φαντάζει πιο λογικό και πιο διαπραγματεύσιμο».

«Κανείς δεν ζητά να μην τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν είναι δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση θα πετύχει. Πάμε να φτιάξουμε ένα βιώσιμο σχέδιο» προσέθεσε ο κ. Σταθάκης και ανέφερε ότι για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις δεν θα πληρώνονται τόκοι. Επίσης, εκτιμά πως τα χρήματα φθάνουν για μισθούς και συντάξεις και ότι το έλλειμμα ρευστότητας θα εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες του 2012, ωστόσο ελπίζει ότι μέχρι τότε θα έχει βρεθεί λύση.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως θα γίνει αποκατάσταση των κατώτατων μισθών και συντάξεων. «Ο κατώτατος μισθός είναι ο μόνος που αποκαθιστούμε. Να πάει στα 718 μεικτά» διευκρίνισε, ενώ σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις σημείωσε: «Η εμμονή στις αποκρατικοποιήσεις των 11 επιχειρήσεων που αναμένεται να δώσουν 9 δισ. στο πρόγραμμα, είναι βαθιά ιδεολογική. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμά μας, πρόγραμμα επανακρατικοποιήσεων».       

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ