«Γαλάζιο» προβάδισμα στο ντέρμπι της κάλπης

Βραχεία κεφαλή, τρεις στροφές πριν από τη «Μεγάλη Κυριακή» της 17ης Ιουνίου, φαίνεται ότι παίρνει η Ν.Δ. στην κούρσα για την πρώτη θέση. Κι αυτό σ’ ένα σκηνικό που δείχνει να είναι ρευστό και να επηρεάζεται είτε από το παραμικρό λάθος είτε από την παραμικρή κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, η «μάχη» για την πρώτη θέση δείχνει ότι θα είναι μακρά, στον έτσι κι αλλιώς σχετικό πολιτικό χρόνο.

Η νέα μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για τη Real News δείχνει αφενός ότι η Ν.Δ. προηγείται σε πρόθεση ψήφου, παράσταση νίκης και ικανότητα διακυβέρνησης, αφετέρου ότι η επόμενη Βουλή ενδέχεται να είναι οκτωκομματική, καθώς «μπαίνει» μέσα και ο νεότευκτος συνασπισμός Δράση – Δημιουργία Ξανά. Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και ελάχιστα το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που όλα τα άλλα κόμματα εμφανίζουν πτώση.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Ν.Δ. με 23,3% και ακλουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 22%, ΠΑΣΟΚ 12,6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,6%, Δημοκρατική Αριστερά 5,3%, ΚΚΕ 4,5%, Χρυσή Αυγή 4,4% και συνασπισμός Δράση – Δημιουργία Ξανά 3,8%. Εκτός Βουλής παραμένουν Οικολόγοι Πράσινοι και ΛΑ.Ο.Σ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με βάση την εκτίμηση ψήφου, αποκτά η δύναμη των κομμάτων στην επόμενη Βουλή. Πλέον, αναδεικνύονται διάφορες εναλλακτικές αριθμητικές δυνατότητες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Ν.Δ. προηγείται και σε άλλες δύο ερωτήσεις: στην ικανότητα διακυβέρνησης και στην παράσταση νίκης. Στην ικανότητα διακυβέρνησης η Ν.Δ. προηγείται με 17,3%, έναντι 15,3% του ΣΥΡΙΖΑ, αν και για άλλη μία φορά οι πολίτες φέρνουν -σε ποσοστό 35,5%- το «κανένα» στην… πρώτη θέση του κόμματος που θεωρούν ικανότερο! Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. προηγείται με 42,9%, έναντι 35,8% του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια αξιοσημείωτη «αντιστροφή» σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της 16ης-17ης Μαΐου 2012, στην οποία προηγούνταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε τη δημοσκόπηση της Real News Μέρος 1ο

Διαβάστε τη δημοσκόπηση της Real News Μέρος 2ο

Διαβάστε τη δημοσκόπηση της Real News Μέρος 3ο   Πηγή: Real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ