• Τι λέει ο Τσίπρας στο der Spiegel

  10:02 μμ, Σαββατο 26 Μάι 2012 10:02 μμ, Σαββατο 26 Μάι 2012

  Με τίτλο "Κινδυνεύει όλη η Ευρώπη" και υπότιτλο "Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ελπίζει στο ανέφικτο: να διατηρήσει το ευρώ και να σταματήσει το πρόγραμμα λιτότητας" κυκλοφορεί τη Δευτέρα το Spiegel, που φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

  Σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που προδημοσιεύει η Deutsche Welle, o Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του θέλει το ευρώ, δηλώνει υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, διευκρινίζει ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα κι αποκαλεί τον Ολάντ φορέα ελπίδας.

  Στην εισαγωγή της συνέντευξης, οι δημοσιογράφοι του der Spiegel χαρακτηρίζουν τον Α. Τσίπρα νέο «σταρ» της πολιτικής. Η περιοδεία Τσίπρα στις "δύο σημαντικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες", επισημαίνουν, στοχεύει κυρίως στην καλλιέργεια του προφίλ του.

  "Όταν θα ξανάρθετε στο Βερολίνο ίσως να είστε Πρωθυπουργός. Θα είναι τότε ακόμα η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης", τον ρωτά ο δημοσιογράφος. "Φυσικά, θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ", απαντάει. "Καταβάλλουμε προσπάθειες να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι και δικό τους συμφέρον να σταματήσουν επιτέλους τις υπαγορεύσεις λιτότητας. Χρειαζόμαστε μια πολιτική, που δεν θα καταστρέφει την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέψει και πάλι να υπάρξει ανάπτυξη. Αν δεν αλλάξει η γραμμή της λιτότητας, η συνέπεια θα είναι η πλήρης καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Και κάτι τέτοιο θα σήμαινε πραγματικό κίνδυνο για το ευρώ", λέει.

  Ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, παραδέχεται τις ευθύνες της Ελλάδας, λέγοντας: "Φυσικά κάνουμε την αυτοκριτική μας, έχουμε ευθύνη για την κατάστασή μας". Ενώ, τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων υπογραμμίζοντας ότι "δεν είμαστε αντίθετοι στις μεταρρυθμίσεις, λέμε μόνον ό,τι λένε και πολλοί οικονομολόγοι…ότι η πολιτική λιτότητας, που εφαρμόζουμε εδώ και δύο χρόνια, απέτυχε".

  Ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί πως αν συνεχιστούν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί με ένα πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο τόσο έκδηλα έχει αποτύχει, τότε η Ελλάδα σύντομα δεν θα είναι πράγματι σε θέση να πληρώσει τους πιστωτές της. "Σε αυτήν την περίπτωση θα πάμε σε στάση πληρωμών, στην οποία θα μας έχουν κατά κάποιον τρόπο εξαναγκάσει να πάμε. Κάτι τέτοιο θα καταστεί επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία", αναφέρει.

  "Τα οικονομικά συστήματα όλων των χωρών είναι σήμερα τόσο στενά συνυφασμένα, ώστε να μην μπορεί κανείς να περιορίσει γεωγραφικά την κρίση. Είναι πρόβλημα όλων των χωρών και όλων των οικονομιών" επισημαίνει ο κ. Τσίπρας.

  Πηγή: dw.de

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα