Θεοδωράκης: Η διαφθορά δημιουργεί ρήγματα αδικίας και αναξιοκρατίας στην κοινωνία – ΒΙΝΤΕΟ

«Η διαφθορά δημιουργεί ρήγματα αδικίας και αναξιοκρατίας στην κοινωνία. Γεμίζει οργή τους πολίτες και τους στρέφει, σε ακραίες πολιτικές συμπεριφορές» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, για θέματα διαφάνειας και διαφθοράς.

«Ως προς τα οικονομικά, το ύψος της διαφθοράς στην Ελλάδα, υπολογίζεται σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η αδιαφάνεια σε συνδυασμό με την παραοικονομία δημιουργούν ένα κλειστό σύστημα που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και ενισχύει αυτούς που ανέχονται ή αυτούς που προωθούν τη διαφθορά. Ο υπεύθυνος της ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ κατά της διαφθοράς Ντράγκο Κος λέει ότι η Ελλάδα είναι η ωραία κοιμωμένη της διαφθοράς» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

«Έχω ένα καλό νέο. Η χώρα μας έχει 95 δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Μπορούμε λοιπόν να κοιμόμαστε ήσυχοι. Έχουμε δεκάδες Υπηρεσίες, Υπουργεία, Γενικές γραμματείες, Ανεξάρτητες αρχές, Γραφεία και επιτροπές, που ασχολούνται με την καταπολέμηση της διαφθοράς. Υπάλληλοι και πολιτικοί που αγρυπνούν και πληρώνονται και υπερωρίες. Τα καλά νέα τελειώνουν εδώ» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Τα κακά νέα είναι ότι για άλλη μια φορά η χώρα μας είναι στον πάτο των εκθέσεων διαφάνειας. Και συγκεκριμένα τα δύο τελευταία χρόνια τα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η Ελλάδα κατρακύλησε έντεκα θέσεις στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας και βρίσκεται σήμερα στην 69η θέση επί συνόλου 168 χωρών. Μαζί με την γειτονική Βουλγαρία αποτελούμε τις πιο αδιαφανείς χώρες στην Ευρώπη. Αδιαφάνεια και διαφθορά που βλάπτουν σοβαρά την Δημοκρατία και την οικονομία» τόνισε ο κ. Θεοδωρακής.

Ο κ. Θεοδωράκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση σημειώνοντας: «Δεν στάθηκε ικανή η κυβέρνηση, να στεγάσει καν τους μετανάστες και πρόσφυγες. Άνθρωποι πεθαίνουν στους καταυλισμούς, ενώ απέξω γίνεται ένα πάρτι εκατομμυρίων. Κανένας συντονισμός – κανένας έλεγχος. Μόνο σκάνδαλα. Και στα δημόσια έργα, με το κόλπο της κατάτμησης, μοιράζονται τα λεφτά στους ίδιους ανθρώπους».

«Τι προτείνουμε εμείς: Προτείνουμε συγκεκριμένα: Εθνικό Συντονιστή κατά της Διαφθοράς. Ανεξάρτητη Αρχή που θα έχει την εξουσιοδότηση να κάνει από αιφνιδιαστικούς ελέγχους μέχρι κατάσχεση τεκμηρίων. Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του κράτους να υπάρχει ένας τελικός νόμος ανά θέμα χωρίς παράθυρα και αστερίσκους. Ενιαία Αρχή Προμηθειών, με ενιαίους κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες. Χωρίς παραθυράκια. Δημιουργία ενός «Τειρεσία διαφθοράς», για τις εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς.Απαγόρευση στους προμηθευτές και τους εργολάβους του δημοσίου, να κατέχουν τηλεοπτική συχνότητα. Έλεγχος του πόθεν στο πόθεν έσχες και δειγματοληπτικό ξετίναγμα πολιτικών, δικαστικών, δημοσιογράφων, εφοριακών και όλων όσων παίρνουν δουλειές από το κράτος» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Τίποτα σχεδόν από όλα αυτά, δεν θέλει λεφτά, θέλει όμως διάθεση για σύγκρουση, με συμφέροντα και συντεχνίες. Και θέλει σχέδιο και όρεξη για δουλειά. Πράγματα που στερείτε η κομματική σας διακυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.  

Δείτε το βίντεο:

 

Ακουλουθεί η δευτερολογία του Προέδρου του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη:

Διαβάστε επίσης:

Ένταση στη Βουλή μεταξύ Βούτση – Άδωνι – ΒΙΝΤΕΟ

Λεβέντης στον Realfm 97,8: Η κυβέρνηση θα “ξεβρακωθεί” – Θα υπογράψει τα πάντα ο Τσίπρας

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ