Το Ποτάμι: Η νέα εγκύκλιος για τα μπλοκάκια ενισχύει την αβεβαιότητα

«Η ώρα της αλήθειας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους ήρθε… κατά το ήμισυ, καθώς την ώρα που οι αυτοαπασχολούμενοι του πρώην ΟΑΕΕ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα ηλεκτρονικά ραβασάκια του ΕΦΚΑ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα κληθούν να πληρώσουν», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τα μπλοκάκια και προσθέτει:

 «Από την άλλη η σημερινή εγκύκλιος για τα μπλοκάκια, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση παραδέχεται το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει -αφού αναφέρεται σε προσωρινή πληρωμή ενός μέρους του ποσού μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να επιλυθούν οι διαφορές- αντί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, ενισχύει την αβεβαιότητα.

Τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ για τους αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΟΑΕΕ επιβαρύνουν σε σύγκριση με το προηγούμενο ασφαλιστικό σύστημα όσους καταφέρνουν να ζήσουν από το επάγγελμα τους. Όσους δηλαδή «τόλμησαν» το 2015 να έχουν δηλωθέν καθαρό ετήσιο εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και για τους επιστήμονες τις επόμενες ημέρες με τη μόνη διαφορά ότι για εκείνους τα πράγματα θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο μετά το 2020.Γι αυτούς υπάρχει προσωρινή κλιμακωτή έκπτωση, η οποία βάσει του νόμου Κατρούγκαλου καταργείται το 2020.

Η μεσαία τάξη διώκεται και καταρρέει. Και όταν καταρρέει η μεσαία τάξη συμπαρασύρει τους πάντες μαζί της. Και η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς αυτή: «Όλοι προς τα κάτω». Τιμωρεί την εργασία και δημιουργεί εμπόδια στην απασχόληση, αφού εξοντώνει αυτούς που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Στενεύει συνεχώς την εισφοροδοτική βάση επιβαρύνοντας με χιλιάδες ευρώ κατ’ έτος τον αυτοαπασχολούμενο και ελεύθερο επαγγελματία της μεσαίας τάξης, έχοντας μετατρέψει την ασφάλισή του σε ένα δεύτερο, αβάσταχτο ,φορολογικό σύστημα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης αναγκάζονται είτε να κλείσουν τα βιβλία τους, είτε να οδηγούνται στην αδήλωτη εργασία, στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή. Τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι δυστυχώς όλα προς την λάθος κατεύθυνση. Είναι άκρως υφεσιακά, όπως επισημαίνει σε κάθε έκθεσή του και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής».

 

Διαβάστε επίσης:

Το tweet του Θεοδωράκη για τα μπλοκάκια

Ο Μητσοτάκης για τα μπλοκάκια: Πάρτε πίσω τώρα αυτή την καταστροφική ρύθμιση – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ