Η Αθήνα περιμένει πολιτική δήλωση και σήμα για επιστροφή της τρόικας

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Ούτε νέα μέτρα για μετά το 2018, ούτε έναν «αντεστραμμένο κόφτη», δηλαδή τη νομοθέτηση μέτρων με ρήτρα ακύρωσης σε περίπτωση που επιτευχθούν χωρίς αυτά οι δημοσιονομικοί στόχοι, είναι διατεθειμένη να δεχτεί η κυβέρνηση και έσπευσε να το ξεκαθαρίσει αυτό τόσο με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όσο και με συνέντευξη που παραχώρησε χθες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ.

Όπως κατέστησε σαφές, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε περίπτωση που οι εταίροι ζητήσουν μέτρα για μετά το 2018, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα τα απορρίψει. Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup.

Οι εταίροι ξεκαθάρισαν χθες πως θέλουν να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και άρα θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του για επιπλέον 4,2 δισ. μέτρα για την περίοδο μετά το 2018.

Η κυβέρνηση έχει βρεθεί έτσι στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης κάτω από τρομακτική πίεση χρόνου, καθώς το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει στις 20 Φεβρουαρίου, μετά ξεκινούν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) που καθιστούν απαγορευτικές τις όποιες αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ωστόσο, είναι το αντάλλαγμα, το οποίο περιμένει η ελληνική κυβέρνηση για να κάνει ένα συναινετικό βήμα προς την πλευρά των δανειστών (δηλαδή τη νομοθέτηση του «κόφτη» για το 2019, όπως διευκρίνισε προχθές ο κ. Τζανακόπουλος).

Παρά την πίεση χρόνου, η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη. Σε ότι αφορά το σημερινό Eurogroup, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι θα αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων, περιμένουν μάλιστα μία πολιτική δήλωση που θα ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, προκειμένου να διευθετηθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι την επόμενη συνάντηση των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ, στις 20 Φεβρουαρίου.

Η κυβερνητική αισιοδοξία βασίζεται στην εκτίμηση που διατύπωσε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, ότι οι ευρωπαίοι δεν μπορούν να αντέξουν την πολυτέλεια μιας νέας ελληνικής αποσταθεροποίησης: «Είμαστε το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και αυτό οφείλουμε να το εκτιμήσουμε και εμείς αλλά και οι εταίροι μας. Η αξιολόγηση, λοιπόν, πρέπει να κλείσει σύντομα· και αυτό δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά του συνόλου της Ευρώπης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια άποψη, άλλωστε, εξέφρασε χθες το απόγευμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας: «έχω την πολιτική εκτίμηση και την πεποίθηση ότι κανένας αυτή την στιγμή στην Ευρώπη δεν επιθυμεί, δεν επιδιώκει μία τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης… Εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί ένας πολιτικός συσχετισμός που θα οδηγήσει την συμφωνία εντός του χρονικού πλαισίου…».

Είναι ενδεικτικό για την κυβερνητική στάση, πως ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε να απορρίψει χθες την συμβιβαστική πρόταση, που διέρρευσε από τις Βρυξέλλες, για νομοθέτηση μέτρων με ρήτρα ανάκλησης, λέγοντας πως αυτό είναι πάγιο αίτημα του ΔΝΤ:

«Η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί από την ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. δεν είναι καινούρια. Αυτή ήταν η θέση του ΔΝΤ εξαρχής. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Εγώ το μόνο που μπορώ να επαναλάβω αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε κάτι περισσότερο από τον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κυβέρνηση να νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα».

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Αίτημα να συζητηθεί στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Ο Πολάκης για τη διαμαρτυρία της ΠΟΕΔΗΝ: Έχουν μείνει απελπιστικά μόνοι

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ