Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τις ασφαλιστικές οφειλές

Αντιπαράθεση ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και την αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεσπάσει με αφορμή την υπουργική απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου, με την οποία διαβιβάζεται το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, κατηγορεί την κυβέρνηση για αναλγησία και το υπουργείο Εργασίας απαντά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

«Προς κάθε κατεύθυνση στρέφεται η Κυβέρνηση στην αγωνία της να στηρίξει ταμειακά το ασφαλιστικό μόρφωμα του κ. Κατρούγκαλου. Αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές, καθιστώντας ασύμφορη την απασχόληση και τη δημιουργία. Εκμηδένισε την ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών – συντάξεων. Οδήγησε τις νέες γενιές στην πεποίθηση ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη», τόνισε ο Νότης Μηταράκης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τώρα, επιδίδεται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Χωρίς κανένα κριτήριο ύψους και εισπραξιμότητας μεταφέρει όλες τις εκτός ρύθμισης οφειλές στο ΚΕΑΟ. Χωρίς να έχει φροντίσει πριν ούτε καν για τη στελέχωση και στήριξη της υπηρεσίας. Και αποδεικνύοντας ότι, όταν δεν μπορείς να πιάσεις την μεγάλη εισφοροδιαφυγή, θα την πληρώσουν και πάλι οι “μικροί”.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για μια ακόμα φορά, δείχνει στην πράξη το πραγματικό της πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από την κοινωνική αδιαφορία και αναλγησία».

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

«Για πολλοστή φορά, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας μία ρύθμιση προς όφελος των πολιτών ως δήθεν δείγμα κοινωνικής αναλγησίας και αδιαφορίας», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας απαντώντας στη ΝΔ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η πράξη αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι οφειλέτες αδυνατούσαν να προσκομίσουν στα δικαστήρια τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), με συνέπεια να μην έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

«Όσον αφορά τις κατηγορίες της ΝΔ», το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισημαίνει ότι «έχει καταστήσει σαφές ήδη, από τις 21 Δεκεμβρίου 2016, με δελτίο Τύπου, τα εξής: Η διαβίβαση των ασφαλιστικών οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων και ούτε αλλάζει κάτι σχετικά με αυτή. Καμία κατάσχεση δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει για τέτοιου ύψους οφειλές. Αυτό είναι μία ξεκάθαρη πολιτική απόφαση. Κατασχέσεις επιδιώκονται μόνο όπου υπάρχουν περιουσίες και μεγάλες οφειλές με αποδεδειγμένη δυνατότητα καταβολής εισφορών που δεν γίνεται».

Διαβάστε επίσης:

Νέα εγκύκλιος για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ