Η επιστολή Τσακαλώτου, οι προσδοκίες της Αθήνας και το θρίλερ

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται η κυβέρνηση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Το μόνο που ελπίζει η Αθήνα είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Σε νέο ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μετατρέπεται, έτσι, το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Αν η διαδικασία δρομολογηθεί εκ νέου την Πέμπτη, τότε υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να ολοκληρωθεί εντός του ερχόμενου μήνα και η Ελλάδα να προλάβει την πολυπόθητη ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση επιδιώκει μια επί της αρχής συμφωνία.

Αυτή θα είναι μια πολιτική συμφωνία και θα περιλαμβάνει τα θέματα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος: Πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει στο Eurogroup της Πέμπτης να συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη ώστε να επιστρέψουν στις αρχές του επόμενου μήνα τα τεχνικά κλιμάκια και στο Eurogroup του Φεβρουαρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης έχει έτσι εκ των πραγμάτων διερευνητικό χαρακτήρα.

Προτού δεσμευτεί σε νέες παραχωρήσεις στους εταίρους, όπως είναι η επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» για μετά το 2018 η οποία θα συμπεριλαμβάνει και επώδυνες παρεμβάσεις, όπως π.χ. τη μείωση του αφορολόγητου, η κυβέρνηση θέλει να διαπιστώσει τι είναι δυνατόν να αποκομίσει από το Eurogroup στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέστειλε επιστολή στους ομολόγους του, στην οποία αναφέρει ότι θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για όλα τα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή θα περιλαμβάνει παράταση του «κόφτη» για το 2019, με μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων, σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους, αυτά ωστόσο δεν αναφέρονται στην επιστολή.

Πέραν του ότι δεν θέλει να δεσμευτεί προτού διεκδικήσει τα ανταλλάγματα, αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση φοβάται τις διαρροές: Μια επιστολή με νέες δεσμεύσεις θα μπορούσε να διαρρεύσει στον Τύπο, όπως το e-mail Χαρδούβελη, καταστρέφοντας τον όποιο επικοινωνιακό σχεδιασμό που θα προσπαθούσε να ωραιοποιήσει στην κοινή γνώμη τις υποχωρήσεις.

Η κυβέρνηση είχε πάντως χθες ένα λόγο για να χαμόγελα, αφού ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που οδηγούν σε απομείωση του κατά 20% του ΑΕΠ έως το 2060.

Η απόφαση αυτή είχε παγώσει, όπως είναι γνωστό, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να χορηγήσει τη 13η σύνταξη χωρίς να ενημερώσει τους εταίρους, η οποία κατέστησε αναγκαία μια απολογητική επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους εταίρους του ώστε να επαναδρομολογηθεί η διαδικασία.

Με ανακοίνωση του το Μαξίμου, ασκεί σκληρή κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχαν πάρει σαφείς αποστάσεις από την απόφαση εκείνη και απείχαν στη σχετική ψηφοφορία στη βουλή:

Όπως αναφέρει το Μαξίμου, η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «βαρύτατα εκτεθειμένο», ενώ τονίζει πως «βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά».

Πηγή: Real.gr

Δείτε επίσης:

«Μάχη χαρακωμάτων» στην εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων-ΜΜΕ

Συνεδριάζει το πρωί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Η ΝΔ προτάσσει ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ