Politico: Αποκλεισμός Κοτζιά από τις συνομιλίες για το Κυπριακό

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα μείνει εκτός των μελλοντικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, καθώς διατάραξε τις εύθραυστες συνομιλίες στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η επόμενη πολιτική συνάντηση για το πώς θα διασφαλιστούν η ασφάλεια και η ανεξαρτησία της Κύπρου θα είναι μεταξύ των επικεφαλής των κυβερνήσεων και όχι των υπουργών Εξωτερικών. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εκπροσωπήσει τη χώρα του, μετά τα παράπονα από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και από άλλους αξιωματούχους για τη συμπεριφορά του Νίκου Κοτζιά».

«Η πρώτη Διάσκεψη ανάμεσα στον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τις τρεις εγγυήτριες χώρες – την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία – έληξε απότομα έπειτα από μόλις μία ημέρα συνομιλιών. Αυτή η εξέλιξη υπενθύμισε τη σκληρή δουλειά που χρειάζεται ακόμα, έπειτα από 20 μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, υπό τη σκέπη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει το Politico.

Και σημειώνει: «Παρά τις έντονες διπλωματικές συζητήσεις το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στα Ηνωμένα Έθνη, τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις τρεις εγγυήτριες χώρες, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, ο Κοτζιάς πήγε στη Διάσκεψη με απαιτήσεις – έκπληξη έναντι των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων, όπως ήταν η πλήρης και άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη νησί, τις οποίες μάλιστα επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα διάλειμμα των διαπραγματεύσεων».

Διαβάστε επίσης:

Νέα επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι λεονταρισμοί δεν ωφέλησαν ποτέ κανένα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ