Εκλογικά παιχνίδια: Η αξιολόγηση σε τέλμα – Η κυβέρνηση περιοδεύει

Του Βασίλη Σκουρή

Προεκλογικό σκηνικό θυμίζουν όλο και περισσότερο οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, καθώς η αξιολόγηση βρίσκεται σε τέλμα και η κυβέρνηση δεν γνωρίζει καν πότε θα γίνει η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ανησυχούν ιδιαίτερα για την καθυστέρηση που παρατηρείται και εκ των πραγμάτων βλάπτει πολύ σοβαρά την ήδη κλονισμένη «υγεία» της εθνικής μας οικονομίας.

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, άλλωστε, έχει δημοσίως διαμηνύσει πως, εάν η Ελλάδα δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η υλοποίηση του προγράμματος κινδυνεύει, καθώς η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τον σχεδιασμό της που είναι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Εάν χαθεί και η 9η Μαρτίου, που είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητών της ΕΚΤ, η συζήτηση για την ένταξη για ποσοτική χαλάρωση ενδέχεται να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, αφού η Ευρώπη θα έχει εισέλθει σε εκλογικό κύκλο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο με τις γερμανικές εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ξαναβάλει το Grexit πάνω στο τραπέζι, παρότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει ζητήσει «όχι κρίση στην Ευρώπη» πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Η Αθήνα, επίσης, που πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, «πάγωσε» όταν πληροφορήθηκε ότι «και να φύγει το Ταμείο, η φιλοσοφία των μέτρων που ζητάει θα παραμείνει».

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να κλείσει την αξιολόγηση. Η Αθήνα δίνει τον «κόφτη» και για μετά το 2018, αλλά και την περιγραφή των μέτρων που θα υπάρξουν στην εφαρμογή του, ενώ θεωρείται βέβαιον ότι στο παρασκήνιο έχει συζητηθεί και το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου, έστω και όχι στα επίπεδα που ζητάει το ΔΝΤ.

Το Μαξίμου, ωστόσο, εκτιμά ότι νομοθέτηση μέτρων από τώρα για μετά το 2018, αν πέσουν έξω οι εκτιμήσεις για την οικονομία, όχι απλώς δεν την αντέχει πολιτικά, αλλά θα θέσει και σε αβεβαιότητα την πορεία της οικονομίας.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Realnews

    

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ