Κρίσιμες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Του Βασίλη Σκουρή

Τους πολιτικούς αρχηγούς, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από το πρωί σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της πενταμερούς Διάσκεψης της Γενεύης, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τις ελληνικές θέσεις, αλλά και να παρουσιάσει επακριβώς την κάθε πτυχή του προβλήματος.

Ταυτόχρονα, θα ακούσει τις προτάσεις και τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών, σε μια προσπάθεια εθνικής συνεννόησης και διαμόρφωσης κοινής θέσης.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει η Realnews, ο Πρωθυπουργός αρχικά εξέτασε το ενδεχόμενο σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά προτίμησε τελικά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αφού ήταν αμφίβολο εάν από τη σύσκεψη των αρχηγών θα προέκυπτε κοινή ανακοίνωση, χωρίς διαφωνίες και αστερίσκους.

Η Διάσκεψη της Γενεύης θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, με δεδομένη τη σκληρή στάση της Τουρκίας σε μείζονα θέματα και κυρίως στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, με την Άγκυρα να επιμένει σκληρά και στα δυο και κυρίως στο θέμα της παραμονής του κατοχικού στρατού στο νησί.

Και νέες τηλεφωνικές συνομιλίες

Χθες ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συνομιλήσει και με άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να αποκλείεται και τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σκληρή γραμμή από Άγκυρα

Η Άγκυρα εξακολουθεί να κρατά πολύ σκληρή γραμμή στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, πρωτίστως στο θέμα της παραμονής του κατοχικού στρατού στο νησί, γεγονός που προϊδεάζει για αποτυχία της Διάσκεψης της Γενεύης.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως «μόνο αν υπάρξει προοπτική λύσης θα μεταβεί στη Γενεύη ο πρωθυπουργός», κάτι που δείχνει ότι η προοπτική λύσης είναι ακόμα μακριά.

Σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης, όπως δεν θα συμμετάσχει και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες ημέρες και σε περίπτωση που οι προοπτικές αλλάξουν στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και η Τερέζα Μέι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ως εξής:

• Στις 10 το πρωί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

• Στις 12 με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

• Στις 2 το μεσημέρι με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

• Στις 5 το απόγευμα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

• Στις 7.30 το βράδυ με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

• Και στις 8.30 με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.

Δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή του Πρωθυπουργού αντιδημοκρατική.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Γκουτέρες για το Κυπριακό

Τζανακόπουλος: Η τυχόν απουσία του Ερντογάν από τη Γενεύη αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ