Τζανακόπουλος: Όποια καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση θα έχει τεχνητό χαρακτήρα

Δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με την προσθήκη ότι πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5», αφού απέρριψε, ξανά, τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με προστατευμένη την κοινωνία και διαβεβαίωσε ότι επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» δεν συνεπάγεται επέκταση του προγράμματος, που λήγει τον Αύγουστο του 2018.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times, επιτέθηκε στους πρωταγωνιστές του παλαιού πολιτικού συστήματος: θέλει θράσος να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για εξωθεσμικές παρεμβάσεις είπε θυμίζοντας τα επιτεύγματα της τελευταίας διετίας στη «μάχη» κατά της διαφθοράς.

Αναλυτικά και ξεκινώντας από τη διαπραγμάτευση: Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας -όπως αυτή αποτυπώνεται, στους ρυθμούς ανάπτυξης, την υπεραπόδοση εσόδων, τη σταδιακή μείωση της ανεργίας- δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις από κανέναν, υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος προσθέτοντας ότι: «Όποια, περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει τεχνητό χαρακτήρα».

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση αναμένει άμεσα, θετικές εξελίξεις, άλλωστε «υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες», συμπλήρωσε και σημείωσε «αρκεί να κατανοήσουν όλοι ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν άνευ λόγου και αιτίας». Είναι, από την άλλη, θετικό ότι εκτός από την κυβέρνηση, η συντριπτική πλειονότητα των εταίρων, έχει την ίδια αντιμετώπιση στο θέμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το εάν η τυχόν επέκταση του δημοσιονομικού “κόφτη” συνεπάγεται και επέκταση του προγράμματος απάντησε: «Κακώς διαβάζεται ως επέκταση του Μνημονίου. Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετά θέματα ανοιχτά π.χ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εξάλλου, «δεν έχουμε καταλήξει στο δημοσιονομικό “μονοπάτι” μετά το πρόγραμμα, έτσι ώστε το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο» και συμπλήρωσε «ώσπου να συμφωνηθούν τα πάντα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε» είπε και χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύπλοκη και εξαιρετικά τεχνική.

Ερωτηθείς για πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που εμφανίζει την κυβέρνηση να κάνει εξωθεσμικές παρεμβάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν μπορώ να κάνω κρίση περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όμως η μονομέρεια των πηγών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά».

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στους επικριτές της κυβέρνησης, «τους πρωταγωνιστές του πολιτικού συστήματος που έχει πάρει άριστα στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις εδώ και μια 30ετία». Όλοι αυτοί έχουν πάρει το χρυσό μετάλλιο στις παρεμβάσεις αυτές, άρα θέλει θράσος να εγκαλούν τη σημερινή κυβέρνηση, υποστήριξε, λέγοντας ότι «στη δική μας θητεία έγιναν μεγάλα βήματα στην καταπολέμηση της μεγάλης διαφθοράς και της μεγάλης φοροδιαφυγής, η πραγματικότητα μιλά από μόνη της».

Στο ερώτημα εάν ο τόπος οδεύει σε πρόωρες εκλογές και αν για τον λόγο αυτόν πραγματοποιούνται οι περιοδείες του Πρωθυπουργού και των άλλων κυβερνητικών στελεχών απάντησε ότι είναι τόσο πραγματικό το σενάριο αυτό όσο και το ότι ο ίδιος σκέπτεται να κατέλθει στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιος στην Κόρινθο, με αφορμή την περιοδεία του εκεί. «Με την Κόρινθο όμως δεν έχω σχέση» είπε. «Πολλοί κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια αλλά θα διαψευστούν από την πραγματικότητα». «Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με κοινωνική προστασία και ανακατανομή των βαρών», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την Τουρκία στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος, δήλωσε: «Δεν μπορούμε παρά να έχουμε μεγάλη ανησυχία», εκφράζοντας παράλληλα τον αποτροπιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα. Αλλά, σε αυτό το «κρίσιμο γεωστρατηγικό σκηνικό, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ηρεμίας».

Παράλληλα ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, αλλά και υπέρ της ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Άδωνις: Το ότι αλλάζει ο Καμμένος τις στολές σαν τα πουκάμισα είναι λάθος

Ο Τσίπρας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ