Σάλος με τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου για τη σημαία και τη Χρυσή Αυγή – Όλες οι αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος ζήτησε να ανοίξει ένας διάλογος προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της σημαίας ενώ παράλληλα δήλωσε πως αν η Χρυσή Αυγή κάνει βήματα για εκδημοκρατισμό πρέπει να στηριχθεί από το πολιτικό σύστημα, προτιμώντας τη σύγκλιση από τη διαρκή ρήξη.

«Τιμώ την ελληνική σημαία και πιστεύω ότι η ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική» σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Ζητώντας να ανοίξει ένας διάλογος προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της σημαίας ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε πως η πράξη αυτή πρέπει να αποδοκιμάζεται πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά, κάτι που κατά την άποψή του, είναι και πιο αποτελεσματικός τρόπος.

Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της ισορροπημένης στάσης της Αστυνομίας απέναντι στους αντιεξουσιαστές, λέγοντας πως «αν ήταν σκληρότερη θα ήταν σκληρότερα και τα επεισόδια».

Ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε παράλληλα πως αν η Χρυσή Αυγή κάνει βήματα για εκδημοκρατισμό πρέπει να στηριχθεί από το πολιτικό σύστημα, προτιμώντας τη σύγκλιση από τη διαρκή ρήξη.

«Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και τη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης», επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα».

Παρασκευόπουλος: Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου

 Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Νόμιζα ότι η προσήλωσή μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες θα απέτρεπε τις παρερμηνείες μιας απλής δήλωσής μου. Αφού όμως, όπως φαίνεται, αυτό χρειάζεται διευκρινίζω: Πιστεύω, ότι κάθε ανθρώπινο ον, έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση.  Η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων, αλλά κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα, που σαγηνεύει αρκετούς. Η δήλωσή μου πάντως καθόλου δεν αναφέρεται στο παρελθόν, στα πεπραγμένα μιας ομάδας που εμφορείται από ναζιστική ιδεολογία, ούτε στα εγκλήματα μελών της που λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.  Η ιστορία δεν ξεπλένεται».

Οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου

«Με περίσσευμα θράσους, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξει διάλογος προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε:

«Για τη Νέα Δημοκρατία, όπως και για όλους τους Έλληνες, η σημαία μας είναι όσιο και ιερό».

«Αποδοκιμάζουμε και καταγγέλλουμε τις δηλώσεις – παραλήρημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουμε από την Κυβέρνηση της χώρας και το κόμμα του να πράξουν το ίδιο», κατέληξε ο Βασίλης Κικίλιας.

Οι δηλώσεις του Νίκου Παρασκευόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση της Νεολαίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

«Οι Έλληνες πολίτες όχι απλά τιμούν και σέβονται το ιερό σύμβολο του Ελληνισμού, τη σημαία μας, αλλά δεν μπορούν να ανεχθούν και οποιαδήποτε ενέργεια ασέβειας προς το ιερό εθνικό σύμβολο. Θεωρούμε αναγκαία για την κοινωνική ειρήνη, την προστασία του εθνικού μας συμβόλου από τον νόμο», ανέφεραν οι νεολαίοι των ΑΝΕΛ, προσθέτοντας: 

«Προτάσεις όπως αυτή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλου για την έναρξη διαλόγου για την αποποινικοποίηση του καψίματος της Ελληνικής σημαίας χαρακτηρίζονται ατυχείς και δεν προσφέρουν στην ομόνοια και τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης».

«Ασυνάρτητες σκέψεις περί βημάτων εκδημοκρατισμού της Χρυσής Αυγής, αδυνατούμε να τις παρακολουθήσουμε», επεσήμαναν.

«Μετά τις επισκέψεις κυβερνητικών βουλευτών στο Καστελόριζο, μαζί με τους ναζιστές Χρυσαυγίτες, ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να υποστηρίξει ουσιαστικά, ότι πρέπει να υπάρχει σύγκλιση με τη Χ.Α. και να ενθαρρυνθεί η υπαγωγή της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στους «θεσμούς της δημοκρατίας» σχολίασε το ΚΚΕ.

Η ευθύνη γι’ αυτά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα αθώωσης της Χ.Α. βρίσκεται στην ίδια την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων αστικών κομμάτων, που – αν μη τι άλλο – δεν έχουν διδαχθεί κι απ’ το γεγονός, ότι ιστορικά η πολιτική κατευνασμού κι ανοχής απέναντι στο ναζισμό, συνέβαλε στο δυνάμωμά του» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης σημείωσε σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Η δήλωση Παρασκευόπουλου για “ένταξη Χρυσής Αυγής σε κλίμα Δημοκρατίας” ειναι ντροπιαστική. Θα τον αποπέμψει κανείς ή θα “συγχωρεθεί” για να ψηφίσει τα επόμενα μέτρα;»

«Διαφωνώ απολύτως με τον Παρασκευόπουλο» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1. «Οι απόψεις του κ. Παρασκευόπολου όπως εγώ τις διάβασα δεν απηχούν την άποψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο κ. Μπάρκας.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Δεν συμφωνώ καθόλου με τις απόψεις Παρασκευόπουλου περί Χρυσής Αυγής και Ελληνικής σημαίας. Δεν εκφράζουν ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την Κυβέρνηση».

 

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Νίκου Παρασκευόπουλου σχετικά με τη σημαία, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. «Οι δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου για τη σημαία μας για την οποία χύθηκε τόσο αίμα, το εθνικό μας σύμβολο, είναι απαράδεκτες» επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της κ. Μπακογιάννη στο twitter:

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος χαρακτήρισε  «προκλητική» την άποψη του κ. Παρασκευόπουλου προτείνοντας μάλιστα την ποινικοποίηση απόψεων που υποστηρίζουν την αποποινικοποίηση του συγκεκριμένου αδικήματος.

«Ιδιαιτέρως προκλητική είναι η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος ζήτησε την έναρξη ενός διαλόγου προκειμένου να αποποινικοποιηθεί ως αδίκημα το κάψιμο της σημαίας» σημειώνει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Άρθρο 188 σχετικό με την προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας «Όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού ύμνου, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή» σημείωσε ο Δημήτρης Καμμένος.

«”Παρασκευόπουλος: Να αποποινικοποιηθεί το κάψιμο της σημαίας μας” Αυτά, μόνο στην Ελλάδα λέγονται χωρίς να φάνε γιαούρτια… Μόνο εδώ !!!», έγραψε ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης σε ανάρτησή του στο twitter.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Πολλαπλά μηνύματα Παυλόπουλου στη συνάντηση με Ολάντ

Παίρνει πάνω του τη διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ