Πολιτική διαπραγμάτευση ξεκινάει ο Πρωθυπουργός

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Σε πολιτική διαπραγμάτευση για να πετύχει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος του χρόνου και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το πρώτο τρίμηνο του έτους ποντάρει η κυβέρνηση, μετά από την απόφαση του Eurogroup, σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, την οποία χαρακτηρίζει «σημαντική επιτυχία» και «αποφασιστικό βήμα» για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για δέκα έτη, που κατατέθηκε από τη Γερμανία στο Eurogroup ούτε και τα επιπλέον μέτρα μετά από τη λήξη του προγράμματος (2019 και 2020) που ζητάει το ΔΝΤ και επιμένει πως δεν θα κάνει εκπτώσεις στα εργασιακά.

Ζητάει επίσης από τους εταίρους, να συνεχιστεί η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλίες «ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και με ταυτόχρονη αποκατάσταση των ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου στις εργασιακές σχέσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, πως ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τις συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες που θα έχει στη Σύνοδο Κορυφής της 15 Δεκεμβρίου, «θα πάρει πρωτοβουλίες για να συνομιλήσει και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, έτσι ώστε να καταστήσει σαφές ότι επιδιώκουμε το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, χωρίς ωστόσο να είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχής».

Παρά τους πανηγυρισμούς για την απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται, πως η συνέχεια θα είναι δύσκολη και πως οι συσχετισμοί διαμορφώνονται αρνητικά για την ελληνική πλευρά.

Η Αθήνα κατέγραψε ενοχλημένη στο Eurogroup, πως το ΔΝΤ σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται δημόσια για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, στο τελευταίο Eurogroup τάχθηκε υπέρ της πρότασης για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία.

Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «περίεργο», «ότι εκείνοι εκ των δανειστών μας που εμφανίζονται δημοσίως να διαφωνούν για το ύψος των πλεονασμάτων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, βρίσκονταν σε απόλυτη ευθυγράμμιση σε ό,τι αφορά τη λιτότητα» και για να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία έγινε και απολύτως συγκεκριμένος:

«Η χθεσινή ειδησεογραφία, αλλά και τις προηγούμενες μέρες πλημμυρίστηκε από δημόσιες τοποθετήσεις, εκ μέρους του ΔΝΤ, που μιλά για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019.

Παρόλα αυτά, η πληροφόρηση την οποία έχουμε σε ό,τι αφορά το τι διημείφθη χθες κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, δεν είναι αυτή.

Ο κ. Τόμσεν, κατά την ομιλία του στο Eurogroup, αντί να πιέσει στην κατεύθυνση μείωσης των πλεονασμάτων, φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για 10ετή συνέχιση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και να πιέζει μόνο προς τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων. Σ’ αυτό, ακριβώς, εντοπίζουμε μια μεγάλη αντίφαση σε ό,τι αφορά τη στάση του ΔΝΤ».

Το μέτωπο ΔΝΤ-Σόιμπλε που φωτογράφησε ο κ. Τζανακόπουλος δεν προμηνύει εύκολη συνέχεια και γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, εν όψει μάλιστα και της επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.

Για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αλλά και για να ενισχύσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, συνεδριάζει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη νευρικότητα της ελληνικής πλευράς δείχνει το γεγονός ότι θεωρεί ότι αυτά που λέει το Eurogroup για τα μέτρα και το ύψος των πλεονασμάτων δεν είναι απόφαση αλλά συγκερασμός απόψεων και ότι στην πραγματικότητα η διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Και είναι ενδεικτικό, πως ο κ. Τζανακόπουλος δανείστηκε μια φόρμουλα από τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό για να περιγράψει τα δεδομένα: «Δεν αποδεχόμαστε τίποτα και κανείς δεν αποδέχεται τίποτα μέχρι να τα αποδεχθούν όλοι όλα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «οι ανακοινώσεις του Eurogroup αποτελούν συμβιβασμούς, οι οποίοι γίνονται, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η συζήτηση. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση συνεχίζεται.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να υπάρξουν νέα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος. Πρόκειται για μια συζήτηση η οποία είναι σε εξέλιξη, πρόκειται για μια διαπραγμάτευση η οποία είναι σε εξέλιξη. Και με αυτή την έννοια, σας λέω ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Η κυβέρνηση γνωρίζει πάντως, πως η συμφωνία είναι αναγκαία ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, κάτι που με τη σειρά του αποτελεί προϋπόθεση για έξοδο στις αγορές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης στις κόκκινες γραμμές της ανυποχώρητη, υποβάθμισε ωστόσο τα σενάρια εκλογών, λέγοντας ότι αυτά τα βλέπουν» οι δημοσιογράφοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε σε συνέντευξή του το ενδεχόμενο εκλογών «ατύχημα». Το ατύχημα αυτό ωστόσο είναι πολύ πιθανό, αν αποτύχει η πολιτική διαπραγμάτευση.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Μάρδας: Ούτε η ίδια η ΝΔ δεν πίστευε στο success story του 2014

Ο Καμίνης για τα επεισόδια στα Εξάρχεια: Είμαι αγανακτισμένος…

Νέα δημοσκόπηση – Δείτε τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ