Μυστικό παζάρι για χρέος και «κόφτη»

Αποστολή στο Βερολίνο, Θάνος Αθανασίου

Έντονες διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές επαφές γίνονται με αντικείμενο την επίλυση του πολύπλοκου ελληνικού ζητήματος και ήδη σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον μιλούν πίσω από κλειστές πόρτες για σύγκλιση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών παρά τη φημολογία -που χαρακτηρίζει το προσκήνιο- ότι τους χωρίζει αγεφύρωτο χάσμα. 

Οι πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι τα δύο σκληρά μέρη της διαπραγμάτευσης, το Βερολίνο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν συμφωνήσει τόσο στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όσο και στα μεσοπρόθεσμα. 

Η… παγίδα για την Ελλάδα βρίσκεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στον όρο που βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ. Ζητά, λοιπόν, από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί από τώρα -το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2017- για συγκεκριμένη λίστα σκληρών μέτρων, που θα εφαρμοστούν το 2018, καθώς η ηγεσία του Ταμείου θεωρεί βέβαιο ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά είναι ανέφικτος, γεγονός που θα ενεργοποιήσει τον δημοσιονομικό «κόφτη» το 2018 αλλά και αργότερα.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Οι «τρελές» απαιτήσεις του ΔΝΤ φέρνουν σενάρια για πρόωρες κάλπες

Του Βασίλη Σκουρή

Σενάρια για πρόωρες κάλπες φέρνουν οι τρελές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εξελίσσεται σε πολύ δύσκολο σταυρόλεξο για την ελληνική κυβέρνηση – η λύση του οποίου, μάλιστα, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναφέρθηκε τυχαία -για πρώτη φορά δημοσίως- στο ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση ή σε περίπτωση που οι δανειστές ζητήσουν πρόσθετα μέτρα, που δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.

Ανάλογη δήλωση, άλλωστε, είχε κάνει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την προηγούμενη ημέρα, όταν, ερωτώμενος από τη «Wall Street Journal» αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκηρύξει εκλογές, απάντησε: «Υπό την αίρεση ότι δεν θα προκύψει το χειρότερο σενάριο για το χρέος και την ανάκαμψη, δεν μπορώ να δω τον ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει σε εκλογές το 2017».

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

«Δεν δεχόμαστε κανένα νέο μέτρο μετά το 2018»

Συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ