Ο Κοντονής για την κόντρα με το σύστημα της διαπλοκής

Της Άννας Κανδύλη

Για κορύφωση της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το σύστημα της διαπλοκής που επί σειρά ετών ενδημεί στη χώρα μας και το οποίο εγκατέστησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μίλησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απευθύνοντας χαιρετισμό στη 32η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας.

Όπως σημείωσε : «Αυτό το ιερό τρίγωνο των οικονομικών συμφερόντων ,των τραπεζών, του πολιτικού προσωπικού που εύκολα συνέπραττε σε αυτή την κατάσταση και όλων εκείνων που λειτουργούσαν ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ, πρέπει να σπάσει και να διαρραγεί. Αυτά τα πρόσωπα βλέπουν ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση πρόθυμων απέναντι της. Πρώτα ο πρωθυπουργός  αλλά και κανένα μέλος της κυβέρνησης  δεν εκβιάζεται,  δεν συναλλάσσεται. Δεν τους φοβόμαστε. Με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς  να δώσουμε τη μάχη κατά της διαπλοκής που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη  γι αυτή την κατάσταση».

Ο Υπουργός έκανε αναφορά και στη νέα Δικαστική Ένωση ανώτερων και ανώτατων δικαστικών λειτουργών, μη κρύβοντας την ανησυχία του για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί:

«Την τελευταία περίοδο παρατηρούμε φαινόμενα που μας ανησυχούν ιδιαιτέρως. Δεν αναφέρομαι σε ανοίκειες  ανακοινώσεις εναντίον δικαστικών ενώσεων. Αναφέρομαι σε κάτι που δημιουργεί  μείζον ζήτημα: εμπρηστικές ανακοινώσεις ενώσεων  εναντίον  άλλων πολιτών να συγκροτούν ενώσεις. Πάνω από όλα είστε δικαστές και πρώτα  από όλα πρέπει εσείς να το περιφρουρήσετε.», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος λέγοντας πως ακόμα νοιώθει εισαγγελέας, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους εισαγγελικούς λειτουργούς «Εμπιστευόμαστε την ανεξαρτησία σας. Αναγνωρίζουμε την προσφορά σας στον ελληνικό λαό. Ο εισαγγελέας πρέπει να είναι επιεικής, ανεξάρτητος , να μην είναι αλαζόνας και κυρίως να υπομένει στωικά τις όποιες άδικες επιθέσεις γίνονται εναντίον του. Οι εισαγγελείς οφείλουν να προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον ,να μην υποκύπτουν  στα θέλγητρα της δημοσιότητας και να μένουν ανεπηρέαστοι», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος  Δημ. Ασπρογέρακας, που άνοιξε  τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, πρότεινε τη δημιουργία Ομοσπονδίας Δικαστικών Ενώσεων, στο Δ.Σ της οποίας θα εκπροσωπούνται όλες οι δικαστικές ενώσεις. «Είναι δικαίωμα του καθενός να μετέχει σε οποιαδήποτε δικαστική ένωση επιθυμεί» είπε χαρακτηριστικά ενώ απέφυγε προς το παρόν να τοποθετηθεί στο θέμα της  επέκτασης  των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών.

Απαντήσεις από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται από κάποιους το τελευταίο διάστημα έδωσε  μέσα από το χαιρετισμό της στη Γενική Συνέλευση των Εισαγγελέων, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

«Όταν αναγνωρίστηκε η δυνατότητα πειθαρχικής δίωξης και στον  πρόεδρο του Αρείου Πάγου προσπάθησαν ανεπίτρεπτος να βάλλουν   κατά του θεσμού. Μεγάλος λόγος με κακοπιστία από ορισμένους έγινε για τη συνάντηση με  τον πρωθυπουργό των προέδρων των  ανωτάτων δικαστηρίων. Δεν κατανοώ ούτε δικαιολογώ ορισμένες μεμονωμένες  φωνές που έσπευσαν να κριτικάρουν τη συνάντηση αυτή και να την χαρακτηρίσουν ως συναλλαγή.». Όπως είπε, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική αφού αυξήθηκαν οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών» ενώ σημείωσε πως « Τα πικρόχολα σχόλια περί δήθεν συναλλαγής εκθέτουν εκείνους που τα εκστομίζουν.».

Αναφερόμενη στην αύξηση ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών επεσήμανε ότι από  τη στιγμή που τα όρια αυξάνονται για όλους, το θέμα πρέπει να εξεταστεί και για τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. «Το θέμα αυτό ετέθη γιατί με πολύ πρόσφατα νομοθετήματα οι δημόσιοι υπάλληλοι, και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι υπάλληλοι της βουλής έχουν αύξηση ορίου ηλικίας. Επίσης όλοι οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών έχουν ως όριο αποχώρησης το 73ο έτος, οι συμβολαιογράφοι και οι υποθηκοφύλακες το  70ο. Καταφανέστατο είναι  ότι οι δικαστές που είχαν υπεροχή (σ.σ συνταξιοδοτούνται στα 67), περιέρχονται σε δυσμενή διάκριση έναντι όλων των άλλων .Το ευρωπαϊκό δίκαιο έχει διατάξεις παρόμοιου  περιεχομένου του συντάγματος για την αρχή της ίσης μεταχείρισης  και στην απασχόληση».

Σημειώνοντας ότι  το άρθρο του συντάγματος που αναφέρεται στο όριο ηλικίας των δικαστών χρήζει ερμηνείας  καθώς όπως είπε έχει τεθεί προς προστασία των δικαστών  και όχι εις βάρος τους, κατέληξε στο ότι: «Θα είμαστε έτοιμοι στο μέλλον να καταθέσουμε όλα τα επιχειρήματα για να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων ώστε  να ευρεθεί η καταλληλότερη λύση».

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, παρότρυνε όλους:

«Να στήσουμε πάλι στη Δικαιοσύνη στο βάθρο που της πρέπει… αφήνοντας  στην άκρη τα μικροσυμφέροντά μας» καθώς όπως είπε «Ζούμε σε έναν κόσμο που το έγκλημα είναι έτη φωτός σε σχέση με τη δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης χαρακτήρισε αντισυνταγματική την αύξηση του ορίου ηλικίας και κατήγγειλε για άλλη μία φορά την ίδρυσης της νέας ένωσης.

«Η ενότητα βάλλεται και πολεμάται από ελάχιστους μέσα στο σώμα. Γίναμε μάρτυρες διασπαστικών ενώσεων από ανθρώπους που τιμήθηκαν από συναδέλφους. Η νέα ένωση έχει σαφή προσωπικά χαρακτηριστικά και  σύντομο χρόνο λήξης. Σαράντα συνάδελφοι  συνέστησαν μία αντιένωση . Για την αύξηση ορίου ηλικίας δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε  γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σύνταγμα»

Νίκος Σακελλαρίου: Ομιλία από καρδιάς

Μιλώντας «από καρδιάς», όπως είπε, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικράτειας Νίκος Σακελλαρίου, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής  λόγω της  απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου  για τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε λόγο για «πλήγματα»  και  «ανοίκειες επιθέσεις» που δέχθηκε λόγω της συγκεκριμένης  υπόθεσης.  «Δεν είναι δυνατόν εγώ να λαμβάνω εντολές είτε από θεσμικούς είτε από εξωθεσμικούς  παράγοντες για το πότε θα κάνω εγώ διάσκεψη.  Γιατί είχε γίνει αυτή η διάσκεψη γνωστή; Πώς είχε γίνει γνωστή; Δια της διαβολής… Δεν σας τα λέω για να δικαιώσω τον εαυτό μου. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε το μέτρο. Πολλές φορές υποσκάπτεται η  ενότητα στο εσωτερικό της δικαιοσύνης. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ο Τύπος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Είχαμε μια υπόθεση που αφορούσε τα Μέσα Ενημέρωσης . Εδώ είδατε τη μεγάλη δύναμη του τύπου. Εμάς δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Υποχρέωσή μας είναι να τηρούμε απαρασάλευτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα  και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται.»

Ο κ. Σακελλαρίου άφησε  δε αιχμές και  για τις παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ  όσον αφορά στο   μνημόνιο και το  PSI.  «Έχουμε και εμείς την ευθύνη μας για αυτά τα Μνημόνια και το PS ..Ας ανοίξουν τις αποφάσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς  αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι  και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ