Μουζάλας: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κινδυνεύει αν δεν γίνει ο απεγκλωβισμός προσφύγων από τα νησιά

Ο απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι κραυγαλέα, με άμεση προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες, διαφορετικά θα τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Αυτό τόνισε, στη Βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη και του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στα νησιά, ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε ότι υπάρχει «μία κοινωνική δυσφορία», που όπως είπε, «εξαπλώνεται και στον μέσο πολίτη, όπου υπάρχουν ακραίες ομάδες και ακροδεξιά στοιχεία που αποδίδονται σε προβοκατόρικες ενέργειες», κατονομάζοντας τη Χρυσή Αυγή.

«Θα μπορούσαμε να τους πάρουμε από τη Σάμο, αλλά θα επέφερε ρήξη με την Τουρκία και θα πηγαίναμε στη χθεσινή κατάσταση. Θα έρχονταν κάθε μέρα 2.000 με 4.000 στα νησιά και θα γυρνάγαμε στην περσινή κατάσταση. Εμείς αυτό θα προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Ο απεγκλωβισμός έγινε με επιτυχία στη Σάμο και στη Μυτιλήνη και 1.500 άτομα τους φέρνουμε στην Αθήνα. Αυτό γίνεται σιγά-σιγά και όχι κραυγαλέα. Αυτό θα βοηθήσει, ώστε να πάψουν οι χώροι αυτοί να είναι αποθήκες και να σταματήσουν», ανέφερε.

Ο κ. Μουζάλας κάλεσε, τόσο τους νησιώτες, όσο και τα κόμματα να μην αντιδρούν, αλλά να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων hot spots γιατί είναι η μόνη λύση σε αυτήν τη φάση, προκειμένου να γίνει αποσυμφόρηση. «Αν δεν δημιουργηθούν καινούρια camp οι συνθήκες θα είναι τραγικές. Έχουμε σχέδιο, αλλά κολλά στο ότι υπάρχει μία λαϊκίστικη θέση της κοινωνίας που λέει να φύγουν από τα νησιά», σημείωσε.

Διαφορετική ήταν η προσέγγιση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη, ο οποίος απέδωσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο νησί, με τους 600 κατοίκους- όπως είπε- και τους 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες, στην αργή διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. «Δεν φαντάζομαι ότι θέλετε να ρίξετε τις ευθύνες στην κυβέρνηση», επεσήμανε ο κ. Μουζάλας, αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι η χορήγηση ασύλου είναι δυσανάλογη με το πρόβλημα, αλλά αποδίδοντας το πρόβλημα στην άρνηση της ΕΕ να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και να στελεχώσει την υπηρεσία.

Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε τη λύπη του για το τραγικό περιστατικό με τους πρόσφυγες στη Μόρια, υπογραμμίζοντας ότι «ήταν ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε», ωστόσο, παραδέχτηκε ότι επιβαρύνει την κατάσταση εκεί. «Το γεγονός αυτό επιβαρύνει την κατάσταση, μας κάνει πιο λυπημένους, αλλά και στο ότι πρέπει να αισθανθούμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στους νησιώτες ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», είπε χαρακτηριστικά.

«Εκβιάζετε τους νησιώτες, όπως κάνει ο Ερντογάν στην Ευρώπη. Λέτε μη φωνάζετε γιατί τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα», αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Κατσώτης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση όλες τις ευθύνες για την εκρηκτική κατάσταση, όπως σημείωσε, που έχει δημιουργηθεί, καλώντας την να πάρει άμεσα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: 

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Δημήτρης Καρράς από την Ένωση Κεντρώων – Η αντίδραση του Λεβέντη

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε καμία ξένη αρχή να παίζει παιχνίδια – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ