Νέα κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό

Νέα ερώτηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, ζητώντας να πληροφορηθεί τον βαθμό απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για το προσφυγικό.

Η κ. Βόζεμπεργκ κατέθεσε την εν λόγω ερώτηση, σε συνέχεια προηγούμενης απάντησης της Επιτροπής σε ερώτημά της, στην οποία χαρακτηριστικά η Κομισιόν υπογραμμίζει τον Ιούνιο 2016, ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει καμία δαπάνη προς πληρωμή, με αποτέλεσμα τα 70 εκατ. ευρώ που έχουν καταβληθεί στη χώρα μας, ως προχρηματοδότηση για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, να παραμένουν εντελώς αναξιοποίητα. Στο πλαίσιο αυτό ζητά να ενημερωθεί, εάν οι ελληνικές αρχές έχουν καταθέσει εν τω μεταξύ κατάλογο δαπανών για το προσφυγικό στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων, το ύψος των δαπανών αυτών και τις δράσεις που αφορούν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Στην υπ’ αριθμ. E-001222/27-06-2016  απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση μου, για την άμεση διαθεσιμότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι τα κονδύλια για την Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) είναι περίπου 509 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι καμία δαπάνη προς πληρωμή δεν έχουν υποβάλει οι ελληνικές αρχές (δηλαδή μηδενική εκκαθάριση λογαριασμών) στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων του ΤΑΜΕ και του ΤΑΕ, με αποτέλεσμα τα 70 εκατ. ευρώ που έχουν καταβληθεί στη χώρα μας, ως προχρηματοδότηση, να παραμένουν εντελώς αναξιοποίητα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

Έχουν καταθέσει εν τω μεταξύ οι ελληνικές αρχές κατάλογο δαπανών για το προσφυγικό στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων; Αν ναι πότε, σε τί ύψος ανέρχονται οι εν λόγω δαπάνες και σε ποιες εθνικές δράσεις αφορούν;

Ποιο το ποσοστό απορροφητικότητας των κονδυλίων από την Ελλάδα μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για το προσφυγικό;»

Διαβάστε επίσης:

Κοινοτική πηγή: Η συνάντηση του Βερολίνου για το χρέος ακυρώθηκε «λόγω των πολλών διαρροών»

Χαρίτσης: Η Β’ αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα

Τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ