Μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη Ομπάμα

Του Βασίλη Σκουρή

Με μεγάλες προσδοκίες υποδέχεται η ελληνική πολιτεία σήμερα στην Αθήνα τον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Η Αθήνα ελπίζει στην παρέμβαση του απερχόμενου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και για την στήριξη των θέσεών μας στο Κυπριακό -οι διεργασίες για την επίλυση του οποίου βρίσκονται στην κορύφωσή τους και αύριο έρχεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης- και το Προσφυγικό.

Πέραν της παρέμβασης, άλλωστε με τις δηλώσεις του στην Αθήνα ο Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται να θέσει το θέμα της παρέμβασης για τη μείωση του ελληνικού χρέους στην Άνγκελα Μέρκελ, καθώς την Τετάρτη το βράδυ θα ταξιδεύσει στο Βερολίνο όπου θα συναντήσει την Γερμανίδα Καγκελάριο, αλλά και τον Φρανσουά Ολάντ και την Τερέζα Μέι.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσει από την Μέρκελ, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες, εάν είναι δυνατόν, να κλείσει τα μέτωπα στο εσωτερικό της Ευρώπης, καθώς η αβεβαιότητα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αυξάνεται, ενώ οι εκλογικές αναμετρήσεις που έχει μπροστά της η γηραιά ήπειρος ενδέχεται, εάν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να την οδηγήσουν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση.

Η εκλογή Τραμπ μοιάζει να αποδυναμώνει το μήνυμα της επίσκεψης Ομπάμα, καθώς ο νέος πλανητάρχης στο παρελθόν είχε αποποιηθεί του ρόλου της Ουάσιγκτον στο θέμα της ελληνικού προβλήματος.

Ο Ομπάμα, ωστόσο , θα είναι πρόεδρος των ΗΠΑ έως τις 23 Ιανουαρίου, οπότε η Αθήνα πιστεύει ότι θα έχει προχωρήσει η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει εάν κομίζει κάποιο μήνυμα Τραμπ για τη χώρα μας, καθώς απερχόμενος και νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκαν πρόσφατα στην Ουάσιγκτον.

Και μόνο η ανάδειξη της ανάγκης μείωσης του χρέους -μαζί βέβαια με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων- αποτελεί πολύτιμη συνδρομή, ενώ το Μαξίμου δεν παύει ούτε στιγμή να υπενθυμίζει με νόημα ότι η αμερικάνικη πολιτική διαθέτει πάντοτε συνέχεια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα κάνουν δηλώσεις και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις μετά τη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα ο Μπάρακ Ομπάμα θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όπου θα γίνουν και δηλώσεις.

Στις 7.30 το απόγευμα ο Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει δείπνο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του πρωθυπουργού, αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άλλωστε ο μόνος από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα παραστεί στο δείπνο, γεγονός που προκάλεσε ήδη τη δημόσια αντίδραση του Βασίλη Λεβέντη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να επισημάνει στην ομιλία του το γεγονός ότι οι θέσεις της χώρας μας στα εθνικά θέματα βασίζονται πρωτίστως στο διεθνές και ελληνικό δίκαιο, ενώ θα επαινέσει το έργο Ομπάμα για το κοινωνικό κράτος, αποστέλλοντας μηνύματα για τερματισμό της λιτότητας. Στην ίδια κατεύθυνση θα είναι λίγο αργότερα και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για το ενδεχόμενο σοβαρών επεισοδίων στις σημερινές κινητοποιήσεις κατά του Αμερικανού Προέδρου και απεύχεται τα χειρότερα.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Τραμπ – Συμφώνησαν να συνεργαστούν κατά της διεθνούς τρομοκρατίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ