Η δύσκολη εξίσωση της συγκρότησης του ΕΣΡ – Σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων

Του Θάνου Τριανταφύλλου

Η έκτη κατά σειρά Διάσκεψη των Προέδρων λαμβάνει χώρα σήμερα στη Βουλή και από πολλούς θεωρείται ήδη ως μια «χαμένη» υπόθεση.

Τα μηνύματα που έστειλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από την Κρήτη, δείχνουν ότι δίοδοι συναίνεσης δύσκολα θα προκύψουν και καθιστούν σχεδόν βέβαιο ένα ακόμη ναυάγιο στην προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Μάλιστα, χθες η Νέα Δημοκρατία διά του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Τσιάρα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκο Δένδια ξεκαθάρισε ότι είναι η σειρά της κυβέρνησης να διανύσει την απόσταση που της αναλογεί ώστε να μην υπάρξει νέα εμπλοκή.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμειναν ότι η πολιτική συμπεριφορά και οι μεθοδεύσεις του Νίκου Παππά κάθε άλλο παρά τον καταστούν αξιόπιστο πρόσωπο, ενώ έθεσαν τρία προαπαιτούμενα:

-Την πλήρη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση του άρθρου 2Α του νόμου Παππά.

-Την απόλυτη δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση της αυθαίρετης, σύμφωνα με τους γαλάζιους, πρόβλεψης περί τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

-Την συγκρότηση ενός ΕΣΡ, με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, που θα τυγχάνουν της ευρύτερης αποδοχής και θα μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

Ο κ. Δένδιας αναρωτήθηκε αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς αν «η υπόλοιπη αντιπολίτευση έχει βρει κοινό τόπο με τον Νίκο Παππά» ενώ υπενθύμισε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αντιδράσεις σε στελέχη του κόμματος, εννοώντας ευθέως τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, κατηγορεί τη ΝΔ πως «βάζει μπροστά τις πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την συγκρότηση του ΕΣΡ», ενώ στο ίδιο πλαίσιο πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν στην «Α» πως «η κυβέρνηση θα λειτουργήσει για μια ακόμη φορά με όρους συναίνεσης».

Από την αντιπολίτευση, αίσθηση προκάλεσε η στήριξη του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στην πρόταση της ΝΔ, ο οποίος μιλώντας στον Realfm 97,8, είπε: «Μία φορά λοιπόν, για να διατηρήσουμε την κοινωνική γαλήνη, ας ψηφίσουμε τον κ. Κουτρομάνο, κι ας δώσουμε στο ΕΣΡ τα πάντα. Όχι να λέει ο Παππάς κρατάω τα μισά, κι απλά θα ρωτάω και το ΕΣΡ».

Στο ίδιο πλαίσιο ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας δηλώνει στον Real.gr πως «πρώτιστο μέλημα είναι η συγκρότηση ενός απο-κοματικοποιημένου ΕΣΡ που δε θα μπορεί να ελέγξει κανένας», ενώ από την οδό Σεβαστουπόλεως διατηρούν την αισιοδοξία τους πως «η πρόταση του καθηγητή κ. Σταθόπουλου μπορεί να συνθέσει όλες τις απόψεις».

Επίσης, το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη θέλει να συζητηθεί το θέμα από μηδενική βάση και ζητάει από όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω στην… αδιαλλαξία τους.

Υπό τα δεδομένα αυτά, στους διαδρόμους της Βουλής, χθες, διακινούνταν δύο εναλλακτικά σενάρια: Είτε η κατάθεση του λεγόμενου νόμου-γέφυρα για τη μεταβατική λειτουργία των καναλιών, είτε η δρομολόγηση της διαδικασίας τροποποίησης του κανονισμού της Βουλής, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων και η συγκρότηση του ΕΣΡ να μπορεί να γίνει ακόμη και χωρίς τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.

Στο τελευταίο, η ΝΔ δια στόματος του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου Κωνσταντίνου Κυρανάκη στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: «Αυτό είναι μια πραξικοπηματική ενέργεια, μία ακόμη μετά τον αντισυνταγματικό νόμο-Παππά, και καλά θα κάνουν να μην το σκέφτονται», είπε στον Real.gr ο κ. Κυρανάκης.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Στρατούλης: Σε πιο μνημονιακή κατεύθυνση η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό

Μπακογιάννη: Πρώτα να δούμε ποιος θα είναι ο νέος Αμερικανός ΥπΕξ

Γεννηματά: Τα μέτρα και οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι ο κόφτης της ανάπτυξης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ