Ενώπιοι ενωπίοις Τσίπρας – Φίλης σήμερα στο πολιτικό συμβούλιο

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο για σήμερα, θα βρεθούν για πρώτη φορά ενώπιος ενωπίω ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Φίλης, μετά τη χθεσινή επίθεση του πρώην -πλέον- υπουργού Παιδείας στον Πρωθυπουργό για την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

Έχει δε ενδιαφέρον μετά τα όσα είπε βουρκωμένος κατά την παράδοση του υπουργείου Παιδείας στον Κώστα Γαβρόγλου, αν θα κληθεί από τον Πρωθυπουργό ή άλλα στελέχη να δώσει εξηγήσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου αρνήθηκε χθες να ανοίξει μέτωπο με τον πρώην υπουργό, παρότι ουσιαστικά κατηγορήθηκε ευθέως ότι υπέκυψε στους εκβιασμούς του Αρχιεπισκόπου. «Ουδέν σχόλιον» υπήρξε το σχόλιο των συνεργατών του Πρωθυπουργού που ρωτήθηκαν για τα όσα είπε ο Ν. Φίλης, ενώ ενδιαφέρον έχει πώς θα απαντήσει σήμερα στο πρώτο του μπρίφινγκ ο νέος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, που αποτελεί πλέον το νέο ισχυρό πρόσωπο του Μαξίμου.

Ο Ν. Φίλης, πάντως, χθες υπήρξε το πρώτο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας (που μετεξελίχθηκε σε ΛΑΕ) του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που παρουσίασε «πλατφόρμα» που υπό προϋποθέσεις μπορεί να χαρακτηριστεί «εναλλακτική» έναντι της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας άνοιξε μέτωπο με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για «ακροδεξιά πολιτική» και επιτέθηκε και στον Πάνο Καμμένο, όμως ο Πρωθυπουργός υπήρξε ο πραγματικός αποδέκτης της επίθεσής του.

Το γεγονός, πάντως, ότι κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να υψώσουν ανάστημα στην απαίτηση της Εκκλησίας να απομακρυνθεί ένας δημοκρατικά εκλεγμένος υπουργός», αλλά και ότι ζήτησε «μέτωπο» ώστε κατά τη συνταγματική αναθεώρηση να προωθηθεί ο χωρισμός κράτους – Εκκλησίας, δείχνουν πως ο Ν. Φίλης σκοπεύει να αποτελέσει εναλλακτικό πόλο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Και το ερώτημα είναι, βεβαίως, εάν η πλατφόρμα αυτή θα περιοριστεί σε θέματα δημοκρατίας, όπως οι σχέσεις κράτους – Εκκλησίας ή εάν θα διευρυνθεί και με θέματα στρατηγικής και φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ που σαφώς προκύπτουν μετά την πολιτική στροφή που ξεκίνησε ο Αλ. Τσίπρας από το Συνέδριο του κόμματος.

Ο ίδιος, πάντως, αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του. «Είμαι βουλευτής της πλειοψηφίας, πλην όμως θα λέω τις απόψεις μου» συνηθίζει να λέει στους συνομιλητές του, ενώ έως τουλάχιστον το Πολυτεχνείο έχει αποφασίσει να μην μιλήσει δημοσίως – αν και είναι τελείως αβέβαιο αν θα μπορέσει να υλοποιήσει αυτή την απόφασή του.

Σκουρλέτης και Δρίτσας

Ο Πάνος Σκουρλέτης έδειξε χθες ότι θα υπερασπιστεί τις θέσεις που είχε ως υπουργός Ενέργειας- και που στάθηκαν αφορμή να τον απομακρύνουν από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο- από το νέο υπουργικό θώκο.

Οι αιχμές που άφησε κατά την παράδοση του υπουργείου Ναυτιλίας και ο Θοδωρής Δρίτσας, κατέδειξαν ότι έστω και εκτός κυβέρνησης θα αποτελέσει έναν ακόμα πόλο που θα αμφισβητήσει (εντός ή εκτός εισαγωγικών, άγνωστο ακόμα) την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στον οδικό χάρτη που έχει αποφασίσει για κλείσιμο της αξιολόγησης ει δυνατόν και έως τις 5 Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, συνεχίζει να αποκλείει κατηγορηματικά τις πρόωρες κάλπες, ελπίζοντας προφανώς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αντέξει πολιτικά τα όποια μέτρα θα χρειαστεί να λάβει το προσεχές διάστημα.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Το παράπονο της Χρυσοβελώνη – Τι είπε για τη Νέα Δημοκρατία – ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Τζανακόπουλο

Το Μαξίμου «ψηφίζει» Κλίντον

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ