• Αλεξιάδης: "Ποιος πολιτικά μπορεί να σηκώσει και νέα μέτρα σαν αυτά που προτείνουν κάποιοι;"

  1:01 μμ, Τετάρτη 02 Νοε 2016 1:01 μμ, Τετάρτη 02 Νοε 2016

  Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να κλείσουν τα δύο κρίσιμα νομοσχέδια για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων και για το πλαστικό χρήμα, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

  Αναφερόμενος στην υπερφορολόγηση των πολιτών ο Τρύφων Αλεξιάδης παραδέχθηκε ότι «έχουμε ένα φορολογικό σύστημα που δεν ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή» και πρόσθεσε:

  «Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα των πολιτών, η φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν είναι μία πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, είναι μία πολιτική αναγκαιότητα. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και προσπαθούμε μέσα σε αυτές τις δύσκολες δημοσιονομικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

  Ο κ. Αλεξιάδης εξαπέλυσε «πυρά» κατά της τρόικας και των απαιτήσεών της, λέγοντας ότι «ποιος πολιτικά μπορεί να σηκώσει και νέα μέτρα σαν αυτά που προτείνουν κάποιοι;».

  Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά πως «εμείς λέμε ότι το τι υλοποιούμε αυτή την στιγμή εμείς έχει συμφωνηθεί από το 2015. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη διαρκή επιχειρηματολογία ή τη λογική νέα μέτρα ή νέα μνημόνια ή νέες συμφωνίες ή οτιδήποτε άλλο. Έχουμε κάνει το 2015 μία συμφωνία. Εμείς τηρούμε τη συμφωνία με μεγάλες δυσκολίες και πολλά πολιτικά προβλήματα. Δεν ζούμε σε κάποιο πύργο απομονωμένοι από την κοινωνία».

  Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είναι και από την άλλη πλευρά σαφές ότι δεν είναι δυνατόν αυτήν τη στιγμή η ελληνική κοινωνία να δεχθεί νέα μέτρα. Από 1/1/17, με βάση τη συμφωνία που ψηφίσαμε όχι τότε μόνοι μας άλλα 221 βουλευτές, θα έχουμε κι άλλη αύξηση του ΦΠΑ σε μία σειρά νησιών. Ποιος πολιτικά μπορεί να σηκώσει και νέα μέτρα σαν αυτά που προτείνουν κάποιοι;».

  Για τα θέματα του ακατάσχετου λογαριασμού και της εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων, ο ίδιος δήλωσε «φύσει και θέσει αισιόδοξος ότι θα βρεθεί άκρη και στο ένα και τον άλλο».

  Το κυβερνητικό στέλεχος τόνισε πως «υπάρχουν διαφωνίες ως προς το πόσο του φόρου που θα ισχύεις για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων χρημάτων».

  Στην επισήμανση ότι οι δανειστές ζητούν πολύ υψηλό φόρο που είναι αντικίνητρο στη δήλωση εισοδημάτων, ο υπουργός σημείωσε:

  «Αν συζητάμε για συντελεστές του 90-95%, δεν είναι σοβαρή συζήτηση, είναι ανέκδοτο. Δεν θα έχει επιτυχία αυτό το μέτρο».

  Αναφορικά με το τι θα ισχύσει για το επίδομα θέρμανσης, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε:

  «Το μόνο που θα αλλάξει από τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πιο σωστά την κατανομή των τεσσάρων ζωνών που υπήρχαν, προσπαθούμε αυτές τις ζώνες να τις κάνουμε πιο αντιπροσωπευτικές ως προς τις θερμοκρασίες , μετακινώντας κάποιους νομούς από κατώτερες ζώνες σε ανώτερες».

  Και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχει και μία άλλη προσπάθεια, να “σπάσουμε” νομούς σε δύο τμήματα, ώστε το πιο ψυχρό τμήμα του νομού να είναι στη μεγαλύτερη ζώνη και το άλλο να είναι στην πιο κάτω ζώνη. με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο δίκαιη η κατανομή του επιδόματος».

  Ακούστε το ηχητικό:

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα