Νέα ερώτηση Βόζεμπεργκ για το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών από πρόσφυγες

Με αφορμή τα ολοένα αυξανόμενα επεισόδια, που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στα κέντρα καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το φλέγον ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών από τους μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων.

Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρει ότι στα ελληνικά νησιά είναι εγκλωβισμένοι σήμερα πάνω από 15.000 αλλοδαποί, αριθμός διπλάσιος από τις αντικειμενικές δυνατότητες των δομών φιλοξενίας, ενώ παράλληλα εκφράζονται φόβοι για εκτεταμένα επεισόδια στο άμεσο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ρωτά, εάν μέχρι σήμερα οι ελληνικές Αρχές έχουν καταθέσει στην Ε.Ε. συγκεκριμένο σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και πώς σκοπεύει με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει συνδρομή στην Ελλάδα για το σκοπό αυτό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου είναι η υπερβολική συμφόρησή τους, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου και των αργών επιστροφών προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, περίπου 15.500 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν ο διπλάσιος από τις αντικειμενικές δυνατότητες των δομών φιλοξενίας, δεδομένου ότι η συνολική χωρητικότητά τους δεν ξεπερνά τις 8.000 θέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και τα Δωδεκάνησα σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και εκφράζονται πλέον φόβοι από τους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας για ντόμινο εξεγέρσεων στα ελληνικά hotspots, καθώς όλο και πυκνώνουν τα επεισόδια το τελευταίο διάστημα, ερωτάται η Επιτροπή:

– Έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές ένα συγκεκριμένο σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου, που θα αποκλιμακώσει την ένταση στις τοπικές κοινωνίες λόγω της μακροχρόνιας παραμονής προσφύγων και μεταναστών;

– Ποιό το σχέδιο της Επιτροπής για την παροχή συνδρομής στην Ελλάδα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και οι επιστροφές αλλοδαπών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία;».

Διαβάστε επίσης:

Ένταση στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ – ΒΙΝΤΕΟ

Βαγενά: Θέλω να πεθάνω στο θεατρικό σανίδι και όχι στη Βουλή

Γεροβασίλη: Πρωτοφανές να πέσει η κυβέρνηση για ένα νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ