Νέες διαρροές των Wikileaks για το plan B – Η απάντηση του Βαρουφάκη

Το παρασκήνιο στις ΗΠΑ κατά την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης και ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης, έφερε στο φως ο ιστότοπος Wikileaks.

Οι συγκεκριμένες διαρροές αφορούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, John Podesta, o οποίος φέρεται να είχε συνομιλίες με τον Phil Angelides, Ελληνοαμερικανό πολιτικό που ανήκει στους Δημοκρατικούς.

Ο Angelides φέρεται να είχε επαφές με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και με τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, που ήταν επικεφαλής της ομάδας που επεξεργαζόταν το σχέδιο Β, δηλαδή εκείνο για το διπλό νόμισμα.

Σύμφωνα με το Wikileaks, το πρώτο email εστάλη από τον Angelides  στον Podesta, στις 10 Φεβρουαρίου του 2015 με τον πρώτο να εκφράζει την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις και να ρωτά τον Podesta τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα στις αγορές και να διεξαχθούν υπό λογικούς όρους οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Angelides ενημερώνει τον Podesta ότι στην Αθήνα βρίσκεται ο πρώην συμφοιτητής του, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, που μιλά με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον ενημερώνει για τις εξελίξεις.

Ένα δεύτερο email εστάλη προς τον Podesta, μέσω του οποίου τον καλεί σε δείπνο που είχε διοργανωθεί στην Ουάσινγκτον και στο οποίο θα συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο στενός συνεργάτης του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Στη συνέχεια εστάλησαν και άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε ένα απο αυτά που φέρεται ότι έστειλε ο Angelides στον Podesta αναφέρεται: «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα plan B, για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, όπως ανθρωπιστική βοήθεια, ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κτλ. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια ομάδα Ελληνο-αμερικανών (και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανών, ηγετικών προσώπων στα οικονομικά και την εθνική ασφάλεια) για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν ένα Plan B αποδειχθεί απαραίτητο. Επίσης, θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε με τρόπο κάποια δήλωση, υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει  ένα θετικό αποτέλεσμα».

Η εμπλοκή του ονόματος του στα email που έδωσε στη δημοσιότητα το Wikileaks προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter δήλωσε «Την στοχοποίηση από την Τρόικα Εσωτερικού την αποδέχομαι ως μέγιστη τιμή, ιδίως τώρα που περιλαμβάνει εξαιρετικούς ελλ/αμερικανούς πχ Phil Angelides».

Δείτε επίσης:

Russia Today: Ομπάμα και Κλίντον παρενέβησαν για να υπογραφεί το μνημόνιο του 2015

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ