Κυρίαρχος ο Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλη κόντρα για μια θέση στην ΚΠΕ

Του Βασίλη Σκουρή

Θριαμβευτική υπήρξε η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σφοδρή υπήρξε η αντιπαράθεση για μια θέση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Παράλληλα, το ερώτημα «πού το πάει ο Πάνος Σκουρλέτης» κυριάρχησε μετά την τοποθέτηση στο Συνέδριο του υπουργού Ενέργειας, ενώ καθοριστική υπήρξε η στήριξη του Νίκου Φίλη στη σύγκρουσή του με την Εκκλησία.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανεκλέχθηκε με ποσοστό 93,54%, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί το μοναδικό σημείο αναφοράς στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο που κατόρθωσε και περιόρισε στο ελάχιστο τις γκρίνιες για την πολιτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επιβολή του νέου Μνημονίου από τους δανειστές και τα σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε και έλαβε η κυβέρνηση.

Η ομιλία-πλατφόρμα, πάντως, του Πάνου Σκουρλέτη, «τάραξε τα νερά» του Συνεδρίου, καθώς πολλά στελέχη έκαναν λόγο για στρατηγική διαφοροποίηση του υπουργού Ενέργειας – κάποιοι, μάλιστα, μιλούσαν και για τη γέννηση ενός «προοπτικά “δελφίνου”» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στον Πάνο Σκουρλέτη απάντησαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Οικονομικών (και επικεφαλής ουσιαστικά της «Κίνησης 53+») Ευκλείδης Τσακαλώτος, κυρίως, όμως, ότι απάντησε με τη δευτερολογία του και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αρχηγική» έδειξε να είναι και η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατ’ ουσίαν όμως ο επικεφαλής των «53+» στήριξε την ηγεσία.

Αίσθηση προκάλεσε η σχεδόν καθολική στήριξη του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη και στην κόντρα που έχει με την Εκκλησία, ενώ ιδιαίτερα κριτική υπήρξε για τη λειτουργία των τάσεων και η ομιλία του Παναγιώτη Ρήγα.

Ο Πάνος Ρήγας, μάλιστα, παρότι άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου, έλαβε και πάλι τον λόγο το βράδυ της Παρασκευής, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να καυτηριάσει τα «κακώς κείμενα» του κόμματος.

 Η σφοδρή εσωτερική σύγκρουση

Στο παρασκήνιο, πάντως, οργίαζε τις προηγούμενες ημέρες, με αποκορύφωμα το Σάββατο και την Κυριακή η πάλη των… τάσεων και ο προεκλογικός αγώνας των στελεχών για την εκλογή τους στη νέα ΚΠΕ.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα συνοχής εμφάνισε η «προεδρική» Ενωτική Κίνηση, η οποία εμφανίστηκε και ως προς τη γραμμή για την ψηφοφορία, σχεδόν «τριχοτομημένη», ενώ στη συνεδρίαση για την σταυροδότηση που κράτησε έως το πρωί του Σαββάτου, ακούστηκαν βαριές εκφράσεις μεταξύ των μελών της.

Η «Κίνηση των 53+», αντιθέτως, εμφανίστηκε και ως προς τη σταυροδοσία απολύτως συμπαγής, με αποτέλεσμα να διεκδικεί στη νέα ΚΠΕ τη δεύτερη θέση από την «Πλατφόρμα 2010» που εμφανίστηκε ενισχυμένη.

Ισχνή υπήρξε η συμμετοχή των «πασοκογενών», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μην θέσει υποψηφιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως υποψήφιος δεν ήταν και ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Και τώρα αξιολόγηση και ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός, πλέον, μετά το πέρας του Συνεδρίου, καλείται να αντιμετωπίσει το κλείσιμο της Β΄ αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τη μείωση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, της ΕΚΤ, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμος θεωρείται και ο επικείμενος ανασχηματισμός.

Το επόμενο διάστημα, επίσης, θα συγκληθεί η νέα ΚΠΕ, για να εκλέξει Γραμματέα και νέα Πολιτική Γραμματεία.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Μητσοτάκης προαναγγέλλει Εξεταστική για το α’ εξάμηνο του 2015

Το μήνυμα του Τσίπρα για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ