Αμανατίδης: H Ελλάδα εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα διαβατήρια των Σκοπίων

«Ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στην πρακτική θεωρήσεων ταξιδιωτικών εγγράφων της FYROM. H Ελλάδα εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα διαβατήρια των Σκοπίων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν απευθύνει στο υπουργείο Εξωτερικών ο βουλευτής της Χρύσης Αυγής Χρήστος Παππάς και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης.

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αναφορές για δήθεν αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής έναντι των Σκοπίων. Ήδη από το 2009 οι πολίτες της FYROM έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εξασφάλισης θεώρησης Schengen για την είσοδο τους στην Ελλάδα. Επιπλέον, κατά την είσοδο και την έξοδό τους από την ελληνική επικράτεια τίθεται σφραγίδα άφιξης – αναχωρήσεως επί χωριστού φύλλου χάρτου. Η πρακτική αυτή δεν έχει μεταβληθεί και δεν υπάρχει καμία πρόθεση μεταβολής της. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, λέει συνειδητά ψέματα, υπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και μάλιστα στο πεδίο εθνικών θεμάτων», υπογράμμισε στην απάντησή του ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ως προς το σφράγισμα των διαβατηρίων, πολιτών τρίτων χωρών, κατά την είσοδο ή έξοδό τους από την Ελλάδα, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι η στάση της ελληνικής πολιτείας καθορίζεται από πρακτικούς λόγους με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της χώρας σε τομείς όπως είναι η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η προσέλκυση τουριστών από τρίτες χώρες, η πραγματοποίηση διελεύσεων διεθνών μεταφορέων από το ελληνικό έδαφος. Όπως τόνισε όμως, η πρακτική που προκρίνεται, εν προκειμένω, αφορά όχι σε διαβατήρια της FYROM αλλά τρίτων χωρών, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αναγνώριση της FYROM με τη συνταγματική της ονομασία. «Καλό θα ήταν αυτό να το γνωρίζουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που ήταν στην εξουσία όταν άρχισε να εφαρμόζεται για πολίτες τρίτων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης η πρακτική σφράγισης των διαβατηρίων τρίτων χωρών», είπε ο κ. Αμανατίδης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη, ότι δεν υπάρχει και καμία αλλαγή όσον αφορά στα ΜΟΕ. «Είναι ενοχλητικό να υπάρχει και η σκέψη ακόμα ότι τα ΜΟΕ θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε αλλαγή της πρακτικής σε σχέση με τη θεώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων της FYROM. Aυτά τα ΜΟΕ δεν συνδέονται με το ονοματολογικό και είναι προϊόν δικής μας πρωτοβουλίας με στόχο να ενισχυθούν οι οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM και συμβάλλουν στις σχέσεις εμπιστοσύνης», είπε. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι τέτοιες σχέσεις δεν τις βοηθούν η συντήρηση ενός αδιέξοδου αλυτρωτισμού και η κατάφωρη πλαστογράφηση και οικειοποίηση της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο κ. Αμανατίδης δήλωσε επίσης, ως προς το όνομα, ότι πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες στη γείτονα, ώστε να αποδεχθεί έναν ουσιαστικό συμβιβασμό. Προς το παρόν όμως η ηγεσία της εξακολουθεί στην ίδια παρελκυστική πολιτική. Ο βουλευτής Χρήστος Παππάς είχε καταγγείλει λίγο νωρίτερα, ότι πάμε σε ντε φάκτο αναγνώριση του κρατιδίου των Σκοπίων που θέλει το όνομα «Μακεδονία». Ο βουλευτής Ιωάννης Σαρίδης, ζήτησε επίσης να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση αν έχει αλλάξει πρακτική αναφορικά με την θεώρηση των διαβατηρίων της FYROM.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: 

Έργα και όχι λόγια αναμένει η Εκκλησία από την κυβέρνηση για τα Θρησκευτικά

Σφοδρή επίθεση της Κωνσταντοπούλου στον Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ