Τσίπρας – Μπαν Κι Μουν: Στο επίκεντρο προσφυγικό, Κυπριακό, ζήτημα ονομασίας Σκοπίων

Πριν την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αντικειμενικά σφιχτό χρονικό πλαίσιο, όπου υπήρξε η δυνατότητα να τεθούν διαγραμματικά τα ζητήματα του Προσφυγικού, του Κυπριακού και εκείνου της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο κ. Μπαν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την διαχείριση του προσφυγικού, δήλωσε δε εντυπωσιασμένος από τον εθελοντισμό και τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τους κατοίκους της Λέσβου, την οποία είχε επισκεφθεί.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, θεωρεί τους κατοίκους της Λέσβου άξιους για το Νόμπελ Ειρήνης, λόγω των προσπαθειών τους.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μπαν Κι Μουν για την συνεργασία του ΟΗΕ και τον ίδιο προσωπικά για τον ρόλο του στην ανάδειξη του προσφυγικού ως παγκοσμίου ζητήματος, υπογράμμισε την σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και αναφέρθηκε και στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην διαχείριση του προσφυγικού από τους φράχτες και τα συρματοπλέγματα που υψώθηκαν σε άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες χωρίς να έχουμε φθάσει ακόμα σε λύση, εξέφρασε την αισιοδοξία του και επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών της Κύπρου, ενώ οι απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να σχετίζονται με παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής, και ως τέτοιο πρέπει να το προσεγγίσουμε.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΗΕ θα καλέσει στην τριμερή συνάντηση της Κυριακής τις δύο κοινότητες να τηρήσουν την δέσμευσή τους ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ως προς το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, και ενώ στην συνάντηση ήταν παρών και ο Μάθιου Νίμιτς, ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερα θετικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ο Πρωθυπουργός ανέφερε στον ΓΓ ότι η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις επί του ζητήματος, αλλά παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση η οποία είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαμβάνονται και τα ΜΟΕ, και ότι προφανώς όλα αυτά συνδέονται με την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Μπαν δώρισε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ένα βιβλίο με τον απολογισμό της θητείας του ως ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του κ. Τσίπρα στην ΓΣ του ΟΗΕ, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν την αναφορά του στο ότι “δεν θα αφήσουμε τις δυνάμεις του εθνικισμού, της ξενοφοβίας ή του νεοφιλελευθερισμού να επιβάλλουν την ατζέντα τους” και την σταθερή θέση που διατυπώνεται από τον Πρωθυπουργό σε όλες τις παρεμβάσεις του και η οποία θέτει το θέμα των φρακτών και της ξενοφοβίας, με την λογική ότι αν στην Ευρώπη δεν επιλυθεί το προσφυγικό, δεν θα είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά πολιτικής κρίσης.

Σημειώνουν επίσης την σημασία του σημείου εκείνου της ομιλίας του κ. Τσίπρα όπου τονίζει πως οι δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας πήραν την απάντησή τους από τον ελληνικό λαό και προσθέτουν ότι αυτό το απόσπασμα έχει να κάνει με το διεθνές δίκαιο καθώς η Ελλάδα είχε δεχθεί πιέσεις για βίαιη απώθηση στην θάλασσα προσφύγων και μεταναστών, αλλά το Λιμενικό διέσωζε.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν επιπλέον τις αναφορές στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κυπριακό και στο χρέος.

Τονίζουν ακόμα, ότι στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ, όπου οι ομιλίες είναι ιδιαίτερα διπλωματικού χαρακτήρα, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να προβεί σε ομιλία με περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε την Πέμπτη το πρωί, απόγευμα τοπική ώρα Ελλάδος, με τον Πρόεδρο του Ιράν και στη συνέχεια με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχώμεθα και πάλι, διότι έρχεσθε για δεύτερη φορά…», είπε στον Πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος, και στη συνέχεια σημείωσε: «Παρακολουθούμε την προσπάθεια την φοβερή που γίνεται στη Ελλάδα, είναι ένα Ηράκλειο έργο, περισσότερο από Ηράκλειο» είπε, και αναφερόμενος στις ενέργειες της ελληνοαμερικανικής κοινότητος, πρόσθεσε: «Η Ομογένεια είναι πάντοτε σε κατάσταση απολύτου εγρηγόρσεως και προσοχής. Στον ομογενειακό τομέα υπάρχει μια πολυδαίδαλος δραστηριότητα, η οποία καλύπτει ομαδικές ενέργειες και ατομικές ενέργειες σε συνεχή βάση. Οι άνθρωποι εδώ συνεχίζουν σαν να άρχισε χθες η κρίση. Λένε: Εμείς θα μείνουμε ως το τέλος, έως ότου κλείσει αυτή η ιστορία σωστά. Ήθελα να σας το θέσω αυτό υπ’ όψη σας, διότι κι εγώ έχω εκπλαγεί με αυτό το είδος της εμμονής κι της συνέχειας και της συνέπειας».

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, αναφερόμενος στη παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, τόνισε: «Έρχεσθε στην Αμερική ως Πρωθυπουργός, δηλαδή ως φορεύς της εικόνας της Ελλάδος, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ανταπαντώντας, ο Πρωθυπουργός είπε: «Εγώ να σας ευχαριστήσω που με υποδέχεστε για δεύτερη φορά συνεχόμενη. Γνωρίζετε την μεγάλη εκτίμηση που έχω κι εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση για το έργο σας. Και να πω Σεβασμιώτατε, ότι πράγματι συνεχίζει η Ελλάδα μας να είναι σε μια περίοδο κρίσης, αλλά είμαστε πιο αισιόδοξοι. Διότι η μεγάλη φουσκοθαλασσιά πέρασε, κι έχουμε τις τελευταίες βέβαια αναταράξεις, αλλά σιγά-σιγά ξεπερνάμε κι άλλη μια μεγάλη δυσκολία στη μακρόχρονη ιστορία μας, όρθιοι με αξιοπρέπεια, και δίνοντας και μαθήματα ανθρωπισμού. Γιατί στη προσφυγική κρίση η Ελλάδα στάθηκε ψηλά στις παραδοσιακές της αξίες. Και πρέπει να το τονίσω ότι αυτές είναι και οι αξίες του Χριστιανισμού, η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον άνθρωπο, που δυστυχώς κάποια άλλα κράτη στην περιοχή της Ευρώπης δείχνουν να υπολείπονται αυτών των αξιών».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Ελληνοαμερικανικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, ο κ. Τσίπρας είπε: «Θέλω να σας πω ότι έρχομαι από το σχολείο το ομογενειακό που είναι υπό την αιγίδα σας και εντυπωσιάστηκα εκεί με τα νέα παιδιά που έχουν την Ελλάδα στην ψυχή τους και μαθαίνουν την Ελληνική παιδεία. Είναι μια σημαντική δουλειά αυτή που γίνεται, και η δική σας συνεισφορά σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι εξαιρετικά μεγάλη και σπουδαία, κι εύχομαι να είστε γερός να συνεχίσετε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε λύσεις σε Κυπριακό, χρέος, μεταναστευτική κρίση – ΒΙΝΤΕΟ

Συνάντηση Κοτζιά – Πόποσκι στη Νέα Υόρκη

ΕΚΤ: Η Κίνα και το Brexit δυνητικά ρίσκα για την παγκόσμια ανάπτυξη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ