Επί τάπητος το χρέος στη συνάντηση Τσίπρα-Μπάιντεν

Nέα Υόρκη, του Θανάση Κ.Τσίτσα

Παρέμβαση για το προσφυγικό σε σύνοδο ηγετών υπό την αιγίδα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν με κύριο αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη τύχη του ελληνικού χρέους.

Σήμερα Τρίτη, ξεκινά και τυπικά η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με τις ομιλίες του γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπαν Κι-Μουν θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν των ηγετών όλου του κόσμου, ενώ αμέσως μετά θα διεξαχθεί η σύνοδος των ηγετών για το προσφυγικό υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ και άλλων ηγετών, στην οποία θα μιλήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας προγραμματίζεται να μιλήσει μετά τις 3.30 (ώρα Νέας Υόρκης) σε μια διεθνή συνάντηση που οργανώνεται και μετέχουν εκτός από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο γ.γ του ΟΗΕ αλλά και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Σουηδίας ,του Καναδά, του Μεξικού, της Αιθιοπίας και της Ιορδανίας.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ, στην ειδική σύνοδο που συγκάλεσε ο γ.γ του ΟΗΕ χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ως μια παγκόσμια πρόκληση που κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του προειδοποιώντας παράλληλα ότι αν η διεθνής κοινότητα αποτύχει να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, θα δώσει χώρο σε εθνικιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις να δείξουν το πρόσωπό τους.

Σχετικά με το προσφυγικό, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι από την ειδική σύνοδο που οργάνωσε ο γ.γ του ΟΗΕ φαίνεται ότι επιτυγχάνεται η προσπάθεια να τεθεί το θέμα σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, μετά την αντίστοιχη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που ξεκίνησε πέρυσι.

Παράλληλα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, τα βασικά θέματα που τίθενται προς διαβούλευση είναι αυτά των νόμιμων διαδρόμων, των μετεγκαταστάσεων και η στήριξη των χωρών πρώτης διαδρομής.

Πριν την ειδική σύνοδο για το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα κυριαρχήσει το Κυπριακό καθώς ο αμερικανικός παράγοντας πιέζει μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη ώστε συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες σε μια λύση μέχρι το τέλος του 2016.

Οι δύο άνδρες θα εξετάσουν και το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Οι ΗΠΑ, όπως είχε δηλώσει και στην πρόσφατη επίσκεψη στην ΑΘήνα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ενδιαφέρονται να υπάρξει οριστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους πριν τη λήξη της θητείας Ομπάμα και η ελληνική πλευρά πιέζει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω πολιτικών εξελίξεων και εκλογικών αναμετρήσεων σε συγκεκριμένες χώρες.

Εκτίμηση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι ο κ. Μπάιντεν «έχει τους τρόπους να ασκήσει τις δικές του πιέσεις», παρά το γεγονός ότι η θητεία της προεδρίας Ομπάμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για το ελληνικό χρέος, όπως και για το θέμα των επενδύσεων, βρίσκονται στην Νέα Υόρκη και πραγματοποιούν επαφές ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Χουλιαράκης.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τη ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες

«Όχι στη μιζέρια» τραγουδούν ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο θέατρο Βράχων

Το μισοβυθισμένο στρατιωτικό ελικόπτερο στον κόλπο Ορφανού – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ