Βόζεμπεργκ: Η απόφαση περί μετεγκατάστασης δεν λειτουργεί επαρκώς – BINTEO

Την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης, δεδομένου ότι έχει επιτευχθεί μόνο το 3% του αρχικού στόχου, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με τη δίκαιη και αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλη την Ε.Ε.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η Ελλάδα ασφυκτιά, καθώς οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, με τα ελληνικά νησιά να βρίσκονται σε συναγερμό και την κατάσταση για τους αιτούντες άσυλο, που θα έπρεπε να επωφεληθούν από τα προγράμματα μετεγκατάστασης, να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο. Εντούτοις, η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασίες σε βάρος της Ελλάδας για μη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ασύλου ενώ δεν έχει στραφεί ακόμα κατά εκείνων των κρατών – μελών, που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους για υποδοχή προσφύγων.

Η πλήρης παρέμβαση της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«, διότι οι θέσεις που είναι δεσμευμένες είναι ανεπαρκείς και η υλοποίηση είναι αργή και δύσκολη. Μόνο ένα 3% του αρχικού στόχου για μετεγκατάσταση έχει υλοποιηθεί. Αναφερθήκαμε σε 4.740 ανθρώπους, που έχουν φύγει επί συνόλου 160.000, που είχε αποφασιστεί σε ορίζοντα διετίας από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 60.000 άνθρωποι, 13.500 στα νησιά, τα οποία ήδη βρίσκονται σε δύσκολη θέση, περίπου 2.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι, που δεν έχουν ενωθεί με τις οικογένειές τους, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρθηκε σε περίπου 5.000 ανθρώπους μη ταυτοποιημένους. Η κατάσταση δυσχεραίνει και τις διαδικασίες ασύλου.

Η μετεγκατάσταση είναι έμπρακτη απόδειξη και ενίσχυση αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής ευθυνών. Σήμερα, όμως, η Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον της Ελλάδας για πλημμελή τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ασύλου και για τις συνθήκες υποδοχής ενώ δεν έχουν γίνει εκείνες οι νομικές ενέργειες,  που πρέπει να γίνουν ακριβώς, για να ανταποδοθεί το ίσο σε εκείνα τα Κράτη -Μέλη, που δεν δέχονται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις.

Το κλειδί για τη διαχείριση του σοβαρού αυτού ευρωπαϊκού προβλήματος εναπόκειται στην πολιτική βούληση και την αλληλεγγύη των κρατών μελών της Ε.Ε., που σημαίνει πολύ απλά εφαρμογή των ευρωπαϊκών αποφάσεων». 

Δείτε το σχετικό βίντεο: 

Διαβάστε επίσης:

Αβραμόπουλος: Τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί στο προσφυγικό

Το “καρφί” του Θεοχαρόπουλου για τον Θεοδωράκη – Η απάντηση του Ποταμιού – ΒΙΝΤΕΟ

Κουτσούμπας: Ο Πρωθυπουργός έχει ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής εξαπάτησης του λαού – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ